Spanje Nieuws

Spuuglelijk dilemma; luchtverontreiniging

Spanje heft het internationale arrestatiebevel tegen Spuugdemont en zijn vazallen op. Vooral om te voorkomen, dat België hem toch nog privileges zou gunnen en de juridische kwestie zou afzwakken. Nu heeft ie 2 keuzes: of terug naar Spanje, waar hij direct in de kraag wordt gegrepen en het cachot in gegooid wordt; of voor altijd in het buitenland blijven leven. Weg presidentiele ambities. En wil ie toch nog weer ‘’president’’ worden? Moet ie voor 5/2 echt zelf naar Spanje….We gaan het zien. Oh ja, vooralsnog blijft hij in België (met vol salaris??????) want de Spaanse Staat zou hem belachelijk hebben gemaakt. En terecht, zou ik zeggen.

 

64% van de Spanjaarden is tegen een wijziging van de Carta Magna/de Grondwet om een referendum over onafhankelijkheid te faciliteren. Aldus El Mundo. Iglesias van Podemos heeft zijn kaarten slecht gespeeld; nu blijkt hij de Catalaanse onafhankelijkheid te steunen en is ie tegen artikel 155. Niet slim. Ook al zou de regering voor een herziening zijn van de grondwet, dan nog moet dit met alle regio’s en door alle Spanjaarden geaccordeerd worden. En dat de Catalanen eenzijdig een ander fiscaal systeem willen? Of dat elke Autonome Regio haar eigen fiscale/belastingregels kan bedenken? Dom, onhaalbaar en vooral ten faveure van belastingontduikers. En die zijn er al genoeg.

 

17 gemeentes in Murcia moeten 15% water besparen, er is een noodplan voor de droogte in alle gemeentes boven de 20.000 inwoners. En ook in Alicante leidt het tekort aan water tot een landbouwrevolutie om 100.000 banen te redden en vooral worden de boeren geanimeerd om over te gaan op droogte-resistente groentes en fruit. Bedrijven verplaatsen hun teelt-gebieden al naar locaties, waar het watertekort nog niet nijpend is. 

 

Om gepensioneerden in december te kunnen uitbetalen, heeft de Spaanse overheid wederom de Social Seguridad spaarpot geplunderd... In 2011 zat er nog 66 miljard in. Nu? 8.

 

Vanuit de ruimte is de luchtverontreiniging in Spanje goed te zien. ESA heeft een satelliet uitgerust die NO2 en andere verontreinigingen meet. Madrid, Barcelona, Valencia, Zaragoza en Castelló zijn roodgekleurd op de beelden. Niet best. https://inspanje.nl/algemeen/10130/luchtverontreiniging-spanje-gezien-vanuit-de-ruimte/