Spanje Nieuws

Luchtkastelen en warmte

Ook deze weer volop gedoe, speculatie over partijen, boeven en ander onleuks. Ik hou het daarom kort, want veel is ‘’herhaling’’ in een ander jasje.

De PP kiezers verliezen het geloof in hun partij; nog maar 50% vindt ze tof, en 68% neigen nu op Ciudadanos te willen stemmen. Onduidelijk is, of het m.n. Rajoy is die hiervoor zorgt.

 

Spuugdemont wil president vanuit het exil worden, desnoods via Skype. Er lijkt binnen de separatisten wel steun, maar Rajoy zal er alles aan doen, om dit te verhinderen. Te bizar voor woorden; die eisen, terwijl hij terecht moet staan voor rebellie en opruiing. Totaal ego- en eigenbelang, geen greintje over voor zijn regio/de bevolking/de economie. Feit is, hij is onwettelijk bezig, en hoort in de gevangenis. Op water en brood. https://elpais.com/elpais/2018/01/12/inenglish/1515752660_605476.html

 

En oh wonder, Ciudadanos wil nu toch overwegen, om mee te regeren; met de PSOE of met de PP. Huh?

 

Spanje huurt 2000 hackers in om zich te wapenen tegen cyber-attacks. Men integreert jonge top-hackers (?) die vrijwillig willen samenwerken met Defensie hiervoor.

 

Oh ja, de partij van Spuugdemont en voormalig president Mas hebben illegale commissies opgestreken. Een boete van 6,6 miljoen wordt daarvoor opgelegd, meldt La Razón. En dat alles in ruil voor contracten van publieke werken en zo...En het zou nog weleens veel erger kunnen zijn. Echt wel.

 

Luchtkastelen en geldsmijterij:....het provinciebestuur van Alicante reisde naar China om een niet-bestaand project op een niet-bestaand stuk grond te verkopen....Hoe krijg je’t verzonnen.

 

Een NL-familie heeft op Mallorca 1,3 miljoen gedoneerd om de zee rond de Balearen te beschermen. De Van Vliet’s komen al ruim 30 jaar op Mallorca, en ze hebben projecten gefinancierd ter bescherming v/d zee. Nu willen ze dat anderen volgen. Met donaties dus.

 

 De weergoden waren Spanje niet zo gunstig gezind het afgelopen jaar. Extreme droogte en extreme hitte viel het land ten deel. Volgens het Spaanse weerinstituut Aemet is de klimaatverandering nu 'merkbaar'. 2017 was in elk geval het warmste jaar ooit gemeten. Bovendien was 2017 ook het tweede droogste jaar sinds 1965. Volgens Aemet was 2017 het tweede droogste jaar sinds 1965 met een gemiddelde neerslag van 474 mm. Dat is 27% minder dan het jaargemiddelde tussen 1981 en 2010. Alleen in 2005 was het droger met 468 mm gemiddeld. Wij hadden in 2017 235 mm...(199 mm – het laagste, in 2014)  https://inspanje.nl/algemeen/10195/2017-was-warmste-jaar-ooit-in-spanje/

 

Volgens het onderzoek ANIBES, de Spaanse stichting voor voeding consumeert een gemiddeld Spaans kind ruim 32 kilo suiker per jaar. Het gaat hier alleen om directe en toegevoegde suiker. Suiker die van nature in producten als fruit zit, is hierbij niet meegerekend. Het Spaanse agentschap voor voedselveiligheid en voeding zegt dat een gemiddelde volwassene 112,2 gram suiker per dag consumeert en een gemiddeld kind 90 gram. Maar waar ligt de grens? Wat is nog gezond in dit opzicht? Volgens de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) moet de suikerinname minder dan 10% uitmaken van het totaal aantal calorieën. Lees meer:  https://inspanje.nl/algemeen/10194/een-gemiddeld-spaans-kind-eet-ruim-18-kilo-suiker-teveel-op-jaarbasis/