Spanje Nieuws

Loon z/werken; provocatie en dieren-redding

Een verhaal over een ambtenaar, die tussen 2001 en 2016 amper heeft gewerkt, omdat ie te ziek is. Onbegrijpelijk. Nadat ik het in de El Mundo las, zie ik het ook hier: https://inspanje.nl/algemeen/10225/spook-ambtenaar-in-alicante-ontvangt-15-jaar-salaris-zonder-ervoor-te-werken/ ....de man kon dit doen omdat hij bij de kliniek is aangenomen voordat de regels veranderden in 1991. Mensen van voor dat jaar worden in geval van ziekte niet gecontroleerd door de controleorganen van de Spaanse sociale zekerheid die 'mutuas' worden genoemd. Ook worden zij in geval van ziekte niet gekort op hun salaris. Nu wordt uiteindelijk je ziektegeld deels door de sociale zekerheid betaald in Spanje, maar in het geval van de spookambtenaar is het nog steeds de provincie Alicante die maandelijks de 1.500 euro volledig dient over te maken. Te zot voor woorden. Enne....waarom lieten ze hem niet ander werk doen? Afval ophalen b.v.???

 

Koning Felipe was glashelder bij het WEF in Davos....De les uit de Catalaanse crisis is de behoefte, om respect te behouden voor de wet en de basis van democratie. Het ondergraven van deze principes moet niet kunnen. Evenmin moet het basis principe van nationale soevereiniteit voor alle burgers verkwanselt worden (hij zei het eleganter, hoor). De grondwet is geen ornamente, maar een uitdrukking van de wil v/h volk en de kern van de Spaanse democratische co-existentie. Heel goed. https://elpais.com/elpais/2018/01/24/inenglish/1516807813_891217.html

 

Dat wisten we al lang, maar nu is het dan ‘’echt’’...Costa, de voormalig secretaris-generaal van de PP in Valencia, gaf eindelijk toe, dat zijn partij gefinancierd werd door ongedeclareerde domaties van bedrijven, die ook fungeerden als aannemers van Valenciaanse projecten. Guttegut...En die boef Camps? Huurde wel degelijk de diensten in van opperboef-zakenman Correa (Orange Market). En als je dan El Mundo leest, dan wist Rajoy nooit niks ervan, en deed Camps echt niks fout....https://elpais.com/elpais/2018/01/24/inenglish/1516808064_668522.html  

 

Hoezo privacy-wetgeving? Het ‘’Passenger Name Record (PNR)”, een v/d meest controversiele instrumenten van regeringen tegen Jihadisten/terreur, treedt van kracht in Spanje. Elke dag worden de lijsten van alle vliegtuigpassagiers (3 miljoen) gecontroleerd met politie- en Geheime-Dienst/Georganiseerde misdaad-databases. En samengevoegd in de National Office for Passenger Information ONIP. Dit centrum gaat de data opslaan/doorgeven die ze krijgen van de vliegmaatschappijen. De Data Protection Agency zorgt voor audits van dit systeem. Ja hoor.

 

Da’s dan toch winst voor de milieugroeperingen: het overslaan van los graan met veel negatieve gezondheidsgevolgen (o.a. fijnstof) wordt gestopt. Is deels al verhuisd naar andere havens en er wordt in Alicante eindelijk een gesloten hal/opslag geregeld.

 

Madrid gaat er alles aan doen, om te verhinderen, dat Spuugdemont opnieuw president kan worden van Catalonie. Er is immers een arrestatiebevel voor o.a. opstand, rebellie en nog zo wat onleuke zaken. De trip van Spuugdemont naar een Uni in Denemarken zag men als zijn provocatie, om gearresteerd te worden. Want dan had hij een mooie excuus gehad om niet bij de eerste sessie van het Catalaanse Parlement aanwezig te kunnen zijn...Slachtofferen dus. Nou, daar trapte men niet in. https://elpais.com/elpais/2018/01/22/inenglish/1516611004_920738.html  

En in Denemarken kwam hij overigens onder hevig vuur v/d Uni, die hem vroeg, of democratie er alleen is om referenda te houden, of dat het ook gaat om zich te houden aan de wet, en rekening te houden met ruim 50% v/d bevolking aldaar, die geen zin heeft in onafhankelijkheid. Wind vond hem maar een ‘’verwende kwast’’ die in Denemarken alleen een circus wilde creeren. Ze vond hem erg handig in zijn presentatie als slachtoffer van dat boze Rajoy-regime en Denemarken laat zich niet piepelen of gijzelen door zijn optreden. Immers, echt uitgenodigd was ie niet. Donderdag werd gemeld, dat de regering via het Constitutionele Hof wil regelen, dat zijn herverkiezing als president niet gaat lukken. Wordt vervolgd.

 

Alicante....in het midden v/d winter wel 27 graden. En ook Elche noteerde weer een record als zijnde de droogste/warmste winter sinds 20 jaar.

 

Wat een fijn bericht. Voor de dieren: Twee leeuwen en een tijger werden door Stichting AAP overgebracht naar AAP Primadomus in Villena (Alicante). Hun voormalige eigenaar Circus Paris deed na lange bemiddeling van de stichting, andere dierenwelzijnsorganisaties en autoriteiten afstand van ze. Maar wat hebben ze geleden.