Spanje Nieuws

Balearen-vervuil-auto-vrij; energie-armoede

De regering gaat voorbereidingen treffen voor Catalonië o.b.v. art. 155. Maatregelen, om de gezondheidszorg, onderwijs en werkgelegenheid te verbeteren, zullen in gang worden gezet.

 

2 kanker-onderzoekers v/h Biomedische Institute Barcelona, lijken darmkanker te hebben overwonnen middels immuun therapie.

 

Een regeringsdecreet voor de Balearen zal de aankomst van dieselauto’s per 2025 verbieden. En benzineauto’s worden per 2035 verboden. Men streeft naar volledig elektrische auto’s of tenminste 90% in 2050. Aldus Diario Mallorca.

 

La Verdad in Murcia meldt een overeenkomst met het MvLandbouw, om nieuwe planting van steenfruit (abrikoos, perzik, kers) te stoppen om te lage prijzen te voorkomen.

 

Als het moet, gaat de regering zonder akkoord v/h budget 2 jaar verder regeren. Rajoy heeft dat bepaald. Hij wordt steeds verder geïsoleerd, en PNV en Ciudadanos winnen stemmen.

 

ABC meldt dat Brussel Spanje heeft veroordeeld tot boetes voor onmenselijk (?) optreden van de Guardia Civil bij 2 ETA-leden, die veroordeeld waren voor het leggen v/d bom op het vliegveld van Madrid in 2006…

 

Schandalig, schrijnend en onbegrijpelijk. De 4e economie van Europa zorgt voor een energie-armoede, die zijn weerga niet kent. Het systeem moet op de schop, want nu profiteren vooral de grote energiebedrijven, die enorme winsten binnen halen, terwijl ruim 5 miljoen Spanjaarden moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen vanwege de veel te hoge kosten voor energie (stroom o.a). Ondertussen speelt in de EC de discussie over eigen energie zonder extra kosten opwekken – in Spanje geldt een zonnetaks hiervoor – om o.a. meer toegang tot goedkopere energie te faciliteren. En de subsidies om bestaande – maar stilgelegde – installaties in stand te houden of de vervuilers (zoals de (verouderde) kolen- en nucleaire- installaties) te pamperen, zouden afgeschaft moeten worden. Maar de regering verdomd het om iets aan de scheve situatie te doen. Ook omdat de PP de enige is, die de status quo wil handhaven (geen wonder, 80% v/d ex-politici van die partij wordt na uittreden ‘’adviseur’’ bij zo’n topbedrijf; een nepfunctie, die echter veel salaris levert). Greenpeace roept op tot actie.

 

Het Catalaanse drama gaat voor. En nu denkt Rajoy/PP over een symbolische rol  - ook met een symbolische betaling? - na voor Spuugdemont en de andere kant op te kijken als die boef een legale regering in deze regio niet wil accepteren. Om gedoe te voorkomen? En bestraffing? Doe fout en word beloond? De Catalaanse bedrijven ondertussen eisen een oplossing. De schade groeit. Onbegrijpelijk.

 

En omdat de regering er zo’n potje van maakt, en gegriepgraaid wordt, waar mogelijk, vindt de regering – of te wel de regeringspartij PP, dat de families zelf maar voor hun toekomstige pensioen en onderwijs moeten sparen. Want ‘’nu het weer beter gaat, is het tijd om geld opzij te leggen’’. Ik zou zeggen, laat de regering het voortouw nemen...

 

Hoe hypocriet kun je zijn:.... Het comité voor de Rechten van het Kind van de Verenigde Naties heeft donderdag laten weten tegenstander te zijn van het feit dat Spanje kinderen en adolescenten toelaat bij stierengevechten. Maar de dierenmishandeling mag gewoon doorgaan, met goedkeuring van de VN? Zielig!

Voor de liefhebber van archeologie is veel te beleven in Spanje. Zie hier de 15 beste plaatsen (Engels): https://elpais.com/elpais/2018/02/14/album/1518603080_257927.html#foto_gal_2