Spanje Nieuws

Taal, Xylella, opstandigen en vervuiling

Huh? Castellón (autonomie regio Valencia) wil dat ouders hun kinderen namen geven in het Valenciaans, en niet de gebruikelijke Spaanse (Castiliaanse) namen. Het zou vitaal zijn dat Valenciaans gesproken wordt met de kinderen, ook al zou een partner een andere taal spreken.

 

Alicante: Het San Juan ZH gaat kanker te lijf met de meest geavanceerde technologie. Daarvoor komt een centrum met de nieuwste apparatuur voor behandeling van tumoren.

 

De Xylella bacterie zorgt voor het rooien van ruim 35.000 amandelbomen in de provincie Alicante (Altea – Lliber – tot ...); enorme economische schade is het gevolg.

 

Costa del Sol gaat water kopen van het buitengebied van Gibraltar (?) om voldoende voorraad voor de zomer te garanderen. Acosol, de water autoriteit van de CdSol wil dat toeristen geen tekort ervaren. En in het binnenland zal beperkt en kleinschalig wat water voor boeren komen.

 

Spuugdemont zal de Generalitat in Catalonie in maart deblokkeren, hij zal dan terugtreden (?) en wil tevens controle houden op zijn opvolger en vooral clashen met de regering. Huh?

Ana Gabriel, woordvoerster van de Catalaanse partij CUP zit in Zwitserland, waar ze hulp wil van gespecialiseerde advocaten in uitleveringsverzoeken. Wel democratie en rechten eisen, maar bij illegale activiteiten ertussen uit toezelen om veroordeling te ontlopen? Zielig. Is niet de eerste echter. Rebellie, opruiing en misbruik van publiek geld is de aanklacht. En uiteraard negering van de Grondwet en zo. Dat de burgers nog niet opstaan, is mij een raadsel. Al die boeven leven er lustig op los met belastinggeld, maar zonder verantwoordelijkheid te nemen. En dan zijn er mogelijk nog rechters/instanties, die de aantijgingen als ‘’politiek’’ willen classificeren? https://inspanje.nl/algemeen/10290/catalaanse-politica-op-de-vlucht-voor-spaanse-autoriteiten-in-zwitserland/

De regering zal besluiten, dat het Catalaans als voorkeurstaal op scholen in die regio vervangen wordt door het Castellano als hoofdtaal. Goed zo. https://elpais.com/elpais/2018/02/16/inenglish/1518770074_080648.html

 

Valencia heeft een expositie geblokkeerd, georganiseerd door een ambtenaar, die vorig jaar werd ontslagen nadat hij 10 jaar zonder werk toch salaris (50.000,00/jaar) ontving. De tentoonstelling droeg de naam van ‘’liefde voor Valencia; het werk van een man die nooit werkte’’...Tussen 2006 – 2016 kwam deze Recio alleen maar opdagen als ‘’hoofd v/d bieb’’ bij het provinciale archief, om zijn tijdskaart af te stempelen.

 

Diario de Mallorca meldt, dat alle gebouwen op landbouwgrond per 2025 autonoom zijn met schone energie.

 

Spanje is het land met de meeste luchtverontreinigings-overtredingen sinds 2015. Vorig jaar waren het er 30. Ondanks herhaaldelijke waarschuwingen was het niveau van luchtverontreiniging in Madrid in 2017 zelfs nog hoger dan het voorgaande jaar. Het gaat vooral om de zeer schadelijke stikstofdioxide en luchtdeeltjes van minder dan 10 micrometer, bekend als PM10. In dit opzicht heeft de stad voor het achtste opeenvolgende jaar gefaald en de maximale niveaus die zowel de Europese Unie (EU) als de Wereldgezondheidsorganisatie toestaan overschrijden. Daarom kan Spanje nu rekenen op sancties. Niet dat dit overigens het probleem oplost of de regering harder laat werken, maar dat terzijde. InSpanje.