Spanje Nieuws

Onafhankelijkheid? 18 uur einde werkdag? Recyclen?

Donderdag nieuws: Het Catalaanse Parlement stevent af op weer een rebellie; de separatisten willen vandaag een stem uitbrengen om de declaratie van onafhankelijkheid opnieuw te bevestigen en de Catalaanse Staat uit te roepen. En Spuugdemont zou dan vanuit zijn luxe Brusselse residentie een Republikeinse Raad voorzitten..al dan niet symbolisch. Terwijl wederom de behoefte van onafhankelijkheid bij de Catalanen is gedaald naar nog net 40%? En nog maar 36% vindt de autonome regio een geschikt bestuurssysteem, en maar 32% wil een onafhankelijke staat. Regering, nu optreden en stoppen met dit onzalige gedoe!

 

Drama voor ruim 4000 families: het aantal vermiste personen stijgt elk jaar alarmerend. In 2016 waren het al 21.500 vermisten, en er liggen nog meer dan 1500 zaken onopgelost.

 

Electra-fraude in provincie Alicante: stijging van ruim 28% of te wel in 8200 zaken; via illegale connecties, manipulaties van meters en nog zo wat zaken. Hoe zou dat nou komen?

 

Gepensioneerden dreigen over te stappen van de PP naar Ciudadanos; en PSOE wil nu ook wat doen voor ze. Want de gepensioneerden worden steeds meer financieel geplukt, hun pensioenkas geplunderd en Rajoy v/d PP? Doet niks. Ondertussen heeft het Arbeidsministerie begroot, dat tenminste een groei van 4,2% over de komende ‘tig jaren nodig is, om inflatiegevolgen voor gepensioneerden te compenseren...

 

Murcia: aanklager trekt fel van leer over de ‘’pardons’’ die autorijders met positieve test op drugs krijgen. Maar 5 van 1258 komen voor de rechter. Er wordt geroepen om ‘’drugs in het verkeer strafbaar maken’’. Echt? En dan wil men het stadscentrum bij veel smog afsluiten voor oude auto’s, en dan komt er ook een parkeerverbod in de blauwe zone.

 

Eerder die week het bezopen plan van de separatisten in Catalonië, om de gevangen gezette Jordi Sanchez president te willen laten worden. Met zogenaamde legitimiteit van Spuugdemont en een symbolische rol (laat me raden, een stoel???) in het Parlement?  Het gerecht zal niet meewerken en hem een uit-gevangenis-pas geven, noch accepteert de regering iemand die aangeklaagd is en nog terecht moet staan. Maar ze talmen weer!

 

2016 wilde Rajoy het al....einde werkdag om 18.00 uur. Afgelopen zaterdag sprak hij tijdens de Nationale Conventie van Families dat hij hier wederom voorstander was, en dat het tevens in lijn was met de gewoontes in de omgeving (= Europa). Goed moment, vindt ie, om een nationaal akkoord hierover te teken. Beter voor de kwaliteit van werknemers. Maar ja, stel je de consequenties voor? Menu del Dia met lange siësta tussen de middag? Foetsie. Avondeten rond 19.00 uur? Funest voor restaurants die pas om 21.00 uur open zijn. Kan je wel schermen, dat het ‘’huidige/oude’’ systeem uit de tijd van Franco niet meer zinnig is, maar het hele leven van de Spanjaarden is eromheen geconstrueerd. En de vele voordelen van veranderen, zoals betere gezondheid, beter voor het familieleven en meer vrije tijd? Tja...

 

Het gemiddelde recyclings% in Europa is 45%. Spanje = 29%. En de rest verdwijnt op afvalhopen of in (illegale) verbrandingsovens of als dumping. EU landen moeten per 2025 55% en per 2035 65% recyclen. Spanje zal dit niet halen, is de vrees van velen. En de 50% target voor 2020? Vergeet het. https://elpais.com/elpais/2018/02/28/inenglish/1519836799_117305.html