Spanje Nieuws

Boeven, voetballers, water en Kafka op z'n Spaans

 

De Separatisten hebben weer een boevenplan bedacht. Nog voordat de Hoge Raad een 28-tal boef-Separatisten en zo sommeert om morgen op het matje te komen, wil men vanmiddag in het Parlement Turull als president benoemen...Maar uit het Guardia Civil rapport van 1 oktober jl. bleek, dat juist hij een bijzonder belangrijke rol had gespeeld in de nieuwe coup. Nu wil men hem dus installeren voordat de rechter er een stokje voor steekt...Waarom grijpt de Spaanse regering toch niet heel hard in? Onafhankelijkheid is op alle fronten niet haalbaar. Weten de Separatisten. Terwijl de instabiliteit sinds het najaar 2017 ruim 31 miljard heeft gekost als gevolg van het massale vertrek van bedrijven? https://inspanje.nl/economie/10374/onafhankelijkheid-catalonie-was-economisch-onuitvoerbaar/  Tja, de CUP heeft zich van stem onthouden. Niks vandaag kiezen van president.

Zo, arrogante Cristiano dacht de Belastingdienst even een oor aan te naaien met een ‘’blanco’’ cheque om zo de belastingfraude af te kopen...Maar die laten zich vooralsnog niet verleiden. Want het gaat om 14,7 miljoen aan belastingontduiking. En hij zou eigenlijk het cachot in moeten (maar dat gebeurt uiteraard niet); want gewone mensen, die nog geen 125.000 hadden verdoezeld, moeten dat wel...Enfin, iedereen is gelijk, behalve politici, bankiers en prominenten...Maar dat terzijde. En die ‘’blanco cheque’’? Lijkt ook een wassen neus, want Cristiano zou maar 4-5 miljoen hebben geboden in ruil voor vrijgeleide...Zelf zegt deze ballenman dat dit allemaal nepnieuws is. De favoriete uitvlucht van al dat boeventuig, dat wordt geconfronteerd met onwelkome berichtgeving.

 

Dat ze in Malaga voor een jaar voldoende water hebben is mooi. Hoe staat het met Com. Valencia? Niet best. Volgens het overzicht v/d stuwmeren per 19/3 is het vulniveau maar 28,3% of te wel 693 hm3 (in 2017: 946 hm3/ofwel 38,6%). De variatie met de week daarvoor bedroeg maar 0,74% ofwel 18 hm3. Wel wat, maar lang niet genoeg regen dus. De totale capaciteit v/d stuwmeren in de regio Valencia is 2447 hm3. Niet goed. Ook Elche/Elda met 0 extra water, of Crevillente met maar 3 hm3 (nog geen 23%) bevat veeeeeels te weinig. Foute boel

 

In totaal leven op dit moment 2,48 miljoen Spanjaarden in het buitenland. Dit aantal is al sinds 2009 continu gestegen. https://inspanje.nl/algemeen/10376/bijna-25-miljoen-spanjaarden-leven-buiten-spanje/

 

Een dam bij het stuwmeer bij Albatera (vlak bij ons) gaat ervoor zorgen, dat daar ruim 600.000 m3 water van de Jucar-Vinalopo rivier wordt opgevangen, om zo de droogte in dat dal te bestrijden. Het zal ruim 900 hectare aan landbouwgrond kunnen voorzien van water.

 

Toestanden als in tijden van Kafka, zo beschrijven kranten het drama omtrent het grootste R&D centrum voor duurzame energie in Spanje...Ook al heeft het miljoenen aan EU geld te spenderen, lukt dat niet vanwege de beperkingen, die de Spaanse overheid al sinds 2016 heeft opgelegd...En dus  gaat dit strategische centrum voor Europa jammerlijk door de knie. Almeria’s Solar Platform PSA werd in de 70er jaren opgericht in de Tabernas woestijn. Spanje installeerde het equivalent van 2 kerncentrales in Solar thermische energiebedrijven. Als ook maar 1.5% van de woestijnen in de wereld zo ‘’gevuld’’ zouden worden, zou genoeg energie voor de hele wereld opgewekt kunnen worden, aldus experts van PSA. De technologie waarmee deze bedrijven energie kunnen opwekken, worden thans gebruikt resp. Gebouwd in o.a. de VS, China en Noord Africa. En EU-wetenschappers komen regelmatig langs, om nieuwe technologieen uit te proberen om Solar thermische energie efficienter en competitief te maken, om zo het gebruik van fossiele brandstoffen te reduceren. 6 miljoen aan fondsen ligt niks te doen...De laatste belemmering – goedgekeurd afgelopen januari – voorkomt dat publieke onderzoeksinstanties (OPI) meer dan 50% van hun fondsen kunnen gebruiken, totdat het budget van dit jaar is goedgekeurd (¿??)...En dat wordt een lastige voor de heersende partij PP, die helemaal niets wil weten van duurzame energie, of autonoom opwekken (zonder boete) van stroom door burgers zelf.

Het embargo op deze fondsen betekent tevens, dat 14 onderzoekers (35% v/h team met onderzoekservaring) ontslagen werden. De meesten zijn hoog opgeleid, met veel ervaring...Schande. En vooral ook vertraging voor belangrijke projecten, zowel binnen als buiten Europa om. Een groot deel v/h budget komt via de EC, maar als het niet gebruik kan/mag worden, moet het straks weer teruggestort worden. https://elpais.com/elpais/2018/03/09/inenglish/1520595153_946564.html

 

De regen heeft Murcia wel goed gedaan; 342 hm3 door regenwater zijn ontvangen toen de reserves extreem laag waren. Top.

 

Información in Alicante meldt, dat de Consumentenbond waarschuwt, dat 2 v/d 3 schoolkinderen in de provincie slordig omgaan met foto’s en dat de helft van vrienden ‘’online’’ onbekende 10-jarigen zijn...Kinderen lijken steeds meer verslaafd te raken aan internet.

 

Beledigend' en een 'absurditeit' noemt een woordvoerder van de vakbond CCOO de vacature die op de website van het Spaanse arbeidsbureau op Ibiza staat. Voor 100 euro bruto per maand bewaker zijn in de haven gedurende één uur per dag. Dat uur valt drie dagen in de week van 3 tot 4 's nachts en de andere helft van 6 tot 7 uur in de ochtend. De werknemer zou 24 uur per maand werken voor bruto 4,16 euro per uur in maanden met 4 weken en in maanden met 5 weken gaat het om 3,3 uero bruto per uur. De krant Cronicaglobal noemt als voorbeeld dat het goedkoopste kaartje voor een stadsbus op het eiland al 1,60 euro kost. Het minimumloon voor 2018 is vastgesteld op 735,90 euro per maand of 10.302,60 euro per jaar voor een werkdag van 8 uur. ... InSpanje.

 

Oeps, de apenrots Gibraltar zou wel eens een heel hard struikelblok voor de Brexit vormen. Ook al is er nu een 21-maanden-transitieperiode tussen het VK en Europa afgesproken, gooit Spanje nu de knuppel in het hoender (- ofwel beter hanen-) hok en weigert toestemming in een deal zonder verdere concessies over Gibraltar. Het zou toch een blamage van jewelste zijn, als Spanje zich weigert, de ‘’topdeal’’ die net is bereikt, te ondertekenen...Spanje wil meer helderheid omtrent haar veto over Gibraltar inzake het behoud van voordelen van de EU-interne markt en de douaneunie. Spanje heeft in de EU al bedongen, dat het VK een bilateraal akkoord over de toekomst van Gibraltar moet sluiten. Maar uitspraken van Davis leken de helderheid of Gibraltar nu wel/niet binnen het transitie-akkoord vielen – vlg. de BB’s dus wel – weer in twijfel te trekken.

Eerder was al gecommuniceerd dat de regering van Gibraltar de bescherming van rechten van Spanjaarden/andere EU-personen m.b.t. wonen en werken zouden kunnen beperken, als Madrid zijn veto gebruikt om de apenrots uit te sluiten van welke Brexit-deal dan ook.  Vlg. onderhandel-richtlijnen van vorig jaar zou Gibraltar buiten elke handelsovereenkomst met het VK vallen, totdat er een overeenkomst is met Spanje over de status.  De gourverneur dreigt nu met eventuele consequenties voor Spaanse/EU-burgers aldaar, en de doorbetaling van pensioenen aan Spanjaarden, die in Gibraltar voor de sluiting v/d grens door Franco in 1969 werkten. Oh, wat gemeen geniepig!