Spanje Nieuws

Spuugdemont zit vast; hydroponie DE trend

Información: de regering gaat voor meer water uit ontziltingsinstallaties, maar waarschuwt tevens, dat de EU niet komt met leningen of subsidies...Watertransport van de Tajo zal in april starten; 45 miljoen wordt uitgetrokken voor een nieuwe ontziltingsfabriek in Torrevieja (de ‘’oude’’ is nog niet eens vol in productie??) om ruim 120 hm3 te leveren.

 

Rajoy (PP) en Rivera (Ciudadanos) accorderen een verhoging van pensioenen om de PNV te animeren, het budget alsnog goed te keuren – 2% meer voor minimum-pensioenen en weduwenpensioenen.

 

Media proberen er een poltieke zaak van te maken, maar Mutti bevestigd steun aan het Spaanse juridische systeem van recht/wetgeving en democratie en het lijkt waarschijnlijk dat Duitsland Spuugdemont uitlevert. Hij probeert ondertussen ook hier een tamtam te maken en wil zelfs afdwingen, om voor het Duitse Hoger Gerechtshof te komen. Ik waag te betwijfelen of de Duitsers zich laten intimideren en peopelen, zoals de Belgen dat lieten gebeuren...Twee chauffeurs van de Catalaanse regering reden hem stiekem vanuit Finland via Denemarken naar Duitsland, waar ze werden opgewacht; gevolgd door een 11-tal Geheime Dienst leden, die zijn stappen op de voet volgden. Eerder had die boef laten weten, zich bij de Finse autoriteiten aan te geven, nadat een internationaal arrestatiebevel was uitgevaardigd. Niet dus. Stiekem er vandoor gaan en proberen – via binnenwegen en pontjes – de autoriteiten te ontsnappen, om weer naar Belgie te gaan. Zie o.a. https://www.theguardian.com/world/2018/mar/23/jordi-turull-latest-candidate-catalan-presidency-appear-court-spain en InSpanje.

 

Het plan van Murcia voor het *herstel van) Mar Menor is klaar, na 6 jaar. Het regionale bestuur heeft toegegeven, dat 83 % v/d 24.500 documenten met bezwaren over het beschermde gebied van 337 hectaren wel degelijk klopt....

Het voorjaarsbegin in Spanje is het koudste sinds 69 jaar in de prov. Alicante...Maar op 28-3 noteerden wij bij ons wel 27,2 graden!

 

Technologie – zoals kunstmatige intelligentie/robots etc. heeft na vele goede kanten ook een donkere kant: het zal invloed hebben op werkgelegenheid, intimiteit en zelfs mensenrechten. Aldus de krant ABC. 50% van het ‘’verkeer’’ op het internet wordt gepleegd door robots. KI zou de mens per 2050 weleens kunnen overrompelen...

 

Hogere pensioenen voor 6,7 miljoen gepensioneerden (+ 3%), lagere inkomstenbelasting voor inkomens onder 18,000/jaar,  BNP stijgt met 2,7%; werkloosheid daalt met 15,5% naar 3,4 miljoen. BTW op cultuur en films daalt weer van 21 naar 10% na 6 jaar klachten hierover.

 

Het Catalaanse parlement heeft woensdag 2 resoluties aangenomen van separatisten, om de ‘’politieke rechten’’ van politici in voor-arrest of in exil te verdedigen.

 

Hydroponie zou weleens DE trend in groenteelt kunnen worden. Bij Hydroponie laat je planten niet wortelen in de grond, maar in water. Op die manier geniet je niet alleen van het blad, maar ook van de wortels van de plant.  Landbouw 3.0 dus. NGS is een van de pionierbedrijven in recycling van water in Murcia. Nu richt men zich op deze techniek, welke een radicale verandering v/d landbouw betekent.  De landbouw in de provincies Murcia, Alicante en Almeria zijn voorlopers met deze innovatie die minder water nodig heeft maar wel productie levert. Belangrijk als water schaars is/wordt, en bovendien is het een productietechniek, die weinig meststoffen gebruikt en zonder pesticides/fungicides uitkomt, noch dat wieden van onkruid nodig is. Ook hoeft er geen grond voorbereid te worden, er is geen afbraak van terreinen, noch inzet van chemische stoffen. Als het product – b.v. sla – klaar is, wordt het uit de band gehaald, en gaat er een nieuwe erin. Snel en efficient. Het spaart bovendien enorm veel kosten. http://www.laverdad.es/murcia/llega-agricultura-20180325005900-ntvo.html een systeem dat ik al ruim 2 jaar volg....