Spanje Nieuws

Ongelijkheid, budget, pensioen, Rajoy & dierenwelzijn

Door de regen v/d afgelopen tijd zijn de Spaanse stuwmeren inmiddels op een totaal van 63,7% gevuld. Verschilt uiteraard per provincie.

 

Het getouwtrek om uitlevering van Spuugdemont door Duitsland is begonnen. Een uitleveringsbevel is uitgevaardigd, nu moet het Hoger Gerechtshof daarover oordelen. Vooral op welke grond (nou, dan neem je toch deze die ook door Duitsland wordt erkend?) Eruit, die parasiet!

Catalonië heeft de Barcelona World Yachting Race gecanceld. Vanwege politieke instabiliteit. Afgang en vooral ook commercieel verlies van ruim 20 miljoen. De schade die de separatisten sinds afgelopen jaar aan de regio/aan Spanje hebben toegebracht, gaat in de miljarden. En toch durft Rajoy/de regering niet echt hard door te pakken en deze onzinnigheid eens en vooral de kop in te drukken?

 

De regering heeft 24 maatregelen aangekondigd tegen salaris-ongelijkheid van m/v. Inclusieve boetes voor seksuele discriminatie, en verplichting van gelijk salaris, audits van bedrijven en boetes bij overtredingen.

Spanjaarden onder de 45 denken, dat ze een pensioen gaan krijgen. Droom verder...En ongevallen op het werk zijn in alle sectoren sterk gegroeid; als gevolg van onachtzaamheid, arrogantie en ontbrekende veiligheidsvoorschriften. Dodelijke incidenten stegen met 67% t.o.v. 2016, waarbij m.n. de bouw het hoogst scoort.

 

Gaat het er wel/niet van komen? De roep om vervanging van Rajoy wordt ook in de eigen partij PP groter; want de vele gevallen van m.n. corruptie bleken winst te betekenen voor Ciudadanos, en een debat over leiderschap is hard nodig i/d aanloop van regionale verkiezingen. PP en PSOE verliezen ten faveure van Ciudadanos ( 26.7% + 16,6%;  PP 23,2% - 9%; PSOE 19,7% - 3% en Podemos 18,4% - 2,7%).

 

Regio Murcia onderhandelt met Ciudadanos over een wet, die ruim 20.000 bedrijven reguleert; o.a. door het geven van een voorlopige licentie voor activiteiten; vooral om de ontbrekende nieuwe maatregelen voor een boost van toerisme op te vangen.

 

De late vorst in de regio Valencia is slecht voor steenvruchten. Duizenden hectare land liggen gehavend erbij. Door zachte winter/weinig regen kwam de bloei relatief vroeg. Abrikozen, perziken, nectarines, kaki’s en paraguaios lijden. Vlg. AEMET (het Spaanse KNMI) was 2018 het koudste voorjaar sinds 1949 in de provincie Alicante.

 

Er is een akkoord over het budget. Ruim 50% is bestemd voor pensioenen en ambtenaren (¿?), pensioenen maken 41% v/h budget uit.  Het Baskenland profiteert met een 32% verhoging van subsidies voor de regio. Ook Catalonië blijft het huidige bedrag behouden – slecht gedrag wordt vorstelijk beloond – terwijl provincie Alicante wederom onderaan bungelt.

 

Inditex (Zara) bouwt een nieuw logistiek centrum van 7,5 miljoen in Elche. Ruim 34.000 m2.

 

De gemiddelde prijs van een huis in Murcia is ruim 46% gedaald sinds de huizenmarkt boom voor 2008.  De afgelopen 12 maanden is eindelijk weer een lichte stijging te melden in prijzen van 3,5%.

 

Eindelijk weer een klein mini-stapje voorwaarts. Door een wetswijziging in de Spaanse wet op bescherming van gezelschapsdieren kan aan wie zijn hond of kat slaat of in de steek laat een boete worden opgelegd tot 30.000 euro. Met een wijziging van de wet uit 1990 wil Spanje in het opzicht van de bescherming van huisdieren andere moderne Westerse landen wat meer naderen. Een degelijke juridische ondersteuning ontbrak tot nu toe. Het mishandelen of in de steek laten van een huisdier wordt met de wijziging gezien als zware overtreding in het Spaanse strafrecht. Iemand kan er zelfs voor achter de tralies belanden. Civielrechtelijk zijn de boetes anders per autonome regio. Zo is de maximale boete in Murcia voor het mishandelen of in de steek laten van je hond 3005 euro, maar in Asturias kan dit oplopen tot maar liefst 90.000 euro, zo schrijft de Spaanse editie van Belastingnews.com. De nieuwe wettekst verbiedt ook het afmaken van dieren in asielen en andere opvangcentra. Vaak worden dieren als er geen nieuw baasje wordt gevonden na tien tot twintig dagen afgemaakt. InSpanje.