Spanje Nieuws

Diepe val, citrus in gevaar

Cifuentes had zo’n gouden toekomst voor zich. Ze leek het Goudhennetje van de PP te kunnen worden. Maar de Spaanse premier van Madrid kwam onder vuur rondom haar gesjoemel met haar master, en toen doken ook nog video’s op waarbij ze een antirimpelcreme in een winkel stal! Met haar salaris?! Hoe verzin je dat toch? Helaas, Rajoy kon haar zo niet meer houden. Nog een deuk in de PP partijpolitiek. Hoog geklommen, en keihard omlaag gedonderd. Goed zo.

 

Nieuw wetsvoorstel: ouders worden verantwoordelijk (met boete) voor het zuipgelag van hun kroost, inclusief de zogenaamde zuipfestijnen, de Botellóns), dit om stijgend overmatig drankgebruik door jongeren terug te dringen.

 

Barcelona wil water beperken tot 100 liter/dag/pp. Een v/d 242 maatregelen, om de klimaatveranderingsproblemen tegen te gaan.

 

De Chinese Ambassadeur is zeer onder de indruk van de landbouw in de regio Murcia, en wil meer importeren: fruit, olijven en druiven.

 

Dit jaar verwacht de provincie Alicante ruim 200.000 inkomsten-formulieren (modelo 720). 15.000 meer dan vorig jaar. En...de belastingdienst is de toeristenappartementen op het spoor. Ruim 10.500 niet-Spanjaarden hebben zich in Alicante aangemeld; het totaal aan niet-Spaanse-residenten is nu ruim 1,8 miljoen. Een stijging voor het eerst sinds 4 jaar.

 

https://inspanje.nl/algemeen/10480/open-brief-aan-minister-over-ellende-rond-paspoortaanvragen-in-buitenland/ Het platform Nederlanders in het Buitenland (NIHB) laakt deze 'stille uitburgeringspolitiek van Nederlanders in het buitenland' en heeft daarom een enquête gehouden onder bijna 16.000 leden om inzicht te krijgen in de gevolgen van deze drastische bezuinigingspolitiek van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Waar mensen uit andere landen gewoon online een nieuw paspoort kunnen aanvragen moeten Nederlanders zich fysiek presenteren bij een ambtenaar van het ministerie. Onjuist, schandalig en discrimincatie. Maar het doet ze niets, in DH.

 

De grote VS-vliegbasis in Rota/Andalusie, wordt na de Brexit het hoofdkwartier in Europa, en daarmee wordt het HQ in Eastbury/Engeland gesloten. Men wil ook Northwood gaan vervangen – het hoofdkantoor van Operatie Atalanta, welke de EU-zeemissie in de strijd tegen piraterij voor Somalie coordineert. Maar daar doet ook Italie mee. Dus...of dat ook naar Spanje gaat is onzeker.

 

Meer dan 4000 gemeenten hebben minder dan 500 inwoners, en 82% v/d populatie zit in de grote steden. De landelijke populaties verouderen. Er wordt gekeken naar belastingverlagingen, meer landelijk toerisme en meer werkende vrouwen in deze gebieden & meer investeringen in communicatie etc., om de wegtrek te stoppen en kansen te scheppen.

 

Tja, het is nog steeds een zootje in Catalonië. En hoe gaan die lieden daar een volgende keer stemmen? De meesten zijn het spuugzat met die Spuugdemont en 81% wil dat het gedonder over separatisme stopt. 45,4% denkt dat de gevangenneming van die separatisten-leiders een juiste beslissing is, en 67,7% denkt dat Spuugdemont eindelijk terug moet komen om berecht te worden.

 

Grote Portugese Oorlogsschepen – de meest gevaarlijkste grote kwallen – hebben Alicante bereikt en werden o.a. aangetroffen aan het strand van San Juan.

 

En als de Fransiolen niet staken, dan doen de Spaanse luchtverkeersleiders dat toch? En dan precies in het hoogseizoen. Aardig dit soort ‘’solidariteit’’ en groot verlies aan inkomsten net in de belangrijkste tijd. Ontslaan die lui!

 

In de El Pais (Engelstalig) weer een lang artikel over het ongemak van Spanjaarden (ofwel m.n. artsen en zo) m.b.t. alternatieve/complementaire therapieën; vooral als het gaat om de wetenschappelijke onderbouwing. Het CIS – Sociologiecentrum – heeft een rondgevraagd over pseudo-geneeskunde zoals Homeopathie en Reiki. Voor de 1e keer. En ook ontbreekt vaak concreet bewijs, deze kunnen toch soms werkzaam zijn. Maar het blijkt lastig om onderscheid te maken tussen pseudo/kwak en echt. Velen denken dat Homeopathie wel een erkende geneeskunde is. Maar ook veel artsen staan achter alternatieve therapieën en steunen therapeuten. De Spaanse anti-Kwak-beweging APETP vindt dat het publiek beter geïnformeerd moet worden en ook moeten medici beter getraind worden zodat ze weten wat er speelt. Het Spaanse Fonds FECYT voor wetenschap en techniek heeft eveneens onderzoek gedaan; 53% v/d Spanjaarden geloofd geheel of gedeeltelijk, dat Homeopathie werkt, maar slechts 5% zou het gebruiken. Men is ervan overtuigd, dat de antwoorden wijzen op een gebrek aan publieke gezondheidsinfo over pseudo-therapieën. Het komt er vooral op neer, dat ‘’goede, werkzame’’ therapieën ten gevolge van kwak de boel verstoren. Yoga werkt wel, terwijl Reiki gewoon een trucje is, aldus de Observanten tegen Pseudowetenschap van de Medische Colleges. https://elpais.com/elpais/2018/04/19/inenglish/1524134049_353111.html

 

De Baskische Nationale partij eist dat de regering alle pensioenen verhoogt. En dus ook het budget voor deze regio. 16 andere regio’s komen eveneens veel geld tekort om pensioenen te betalen. Catalonie staat aan kop met een tekort aan 6,1 miljard – ik zou zeggen, ga eens bij die ex-president-boeven cashen – gevolgd door Andalusie met 5,17 miljard. Zelfde laken en pak.

 

De grootste simulatie van een aardbeving ooit is bij de Seguro Rivier Murcia uitgevoerd. Compleet met een rampscenario van gebarsten dammen en overstromingen. ‘’El major simulacro jamas visto. La Verdad’’

 

Alicante: de dam aan de top v/d Tajo valley heeft nu meer dan 647 hm3 water; dus kan er dubbel zo veel water in mei in de regio Alicante afgegeven worden.

 

Palma de Mallorca is het zat en verbiedt verhuur aan touristen van appartementen en flats. Voor huizen wordt nog wel een toestemming gegeven, om kamers te verhuren.

 

In The Telegraph weer een verhaal over die bedreiging voor de Citrus in Zuid Europa. De zogenaamde ‘’greening disease’’ – of te wel de Gele Draak Ziekte die haar oorsprong in China heeft, zal het Meditterane gebied bereiken. Het maakt al vorderingen sinds 2005, aldus CIRAD, een landbouwonderzoekscentrum in Montpellier/Frankrijk. Er is al een Afrikaanse plantluis, die deze ziekte overbrengt, gevonden in Spanje en Portugal. En het is niet een kwestie of, maar wanneer het echt toeslaat. Oeps. Zie maar wat er in Florida gebeurde; toen de citrusproductie met 60% daalde tussen 2005 – 2017 als gevolg van deze ziekte. Dat kan dus ook hier gebeuren. Ruim 1/5 van alle citrus komt uit de Meditterane regio en is goed voor 70% v/d citrus export. Spanje is het grootst daarin. En het bestrijden van die luis wordt een lastige...want vele citrusplantages worden omringd door bewoonde gebieden, dus je kunt niet even grofstoffelijk spuiten. Luizen springen van boom tot boom en laven zich aan het sap v/d boom. Ze introduceren bacterien, die vervolgens de sapkanalen blokkeren, waardoor de boom sterft.  Tot nu toe lijkt herplanten van gezonde citrus in hogere regio’s een mogelijkheid; daar komt de luis tot nu toe nog niet, zoals is geconstateerd op La Reunion, een Frans eiland in de Indische Oceaan.