Spanje Nieuws

Olie en stortbuien

Oli Oli, Cornicabra Ecológico is uitgeroepen tot 's werelds beste en gezondste olijfolie tijdens de tweede editie van The World Best Healthy Evoo Contest (WBHEC). De olie wordt gemaakt in San Antonio de Requena in Valencia. https://inspanje.nl/algemeen/10539/valenciaanse-olijfolie-uitgeroepen-tot-gezondste-ter-wereld/ Hoe gezond is die van ons wel niet....

 

De Spaanse overheid is naar het constitutioneel hof gestapt om een Catalaanse wetswijziging te blokkeren die het mogelijk moet maken om oud-leider Spuugdemont tot regiopremier te herbenoemen. https://www.nu.nl/buitenland/5258651/spanje-blokkeert-catalaanse-wetswijziging-rechter-stappen.html

 

 Zeventig wetenschappelijke-, sport- en milieuorganisaties zijn fel tegen de uitgifte door het Spaanse ministerie van Landbouw en Milieu van 12 vergunningen voor de oogst van bloedkoraal langs de kust van Catalonië. Het onderscheidende kenmerk van rode koralen die vooral in de Middellandse Zee te vinden is, is het duurzame en intens gekleurde rode of roze skelet. Dit wordt vooral gebruikt voor het maken van sieraden. Rode koralen groeien op 10 tot 300 meter diepte op een rotsachtige zeebodem meestal in donkere omgevingen zoals grotten en kloven. InSpanje.

 

Gedonder over salaris, waardoor 3000 afgestudeerden terug naar af moeten. Of te wel nog meer leren....artsen, ingenieurs, architecten in Alicante komen nauwelijks aan de bak.

 

Gedonder tussen de 2 diva’s van de PP: Santamaria en Cospedal: Rajoy’s keus van nr. 1 & 2 kunnen het samen bepaald niet vinden en kiezen voor egotrippen een oorlogstaal. Land en volk? Is bijzaak.

Maar Rajoy is wel helder over een offensief tegen leren en gebruik van meerdere talen. Die sukkel. Startte een campagne hiervoor in Alicante...

 

Sociale stigma’s, slappe rechters en machogedrag....seksueel misbruik is in Spanje wel een issue. Maar 70 – 80% van verkrachting wordt niet gemeld. En als je dat toch doet, en voor het gerecht komt, is er minachting, gevecht om ‘’bewijs’’ en intimidatie van de slachtoffers. 21e eeuw? https://elpais.com/elpais/2018/05/04/inenglish/1525419822_295613.html

 

Daklozen in Madrid vertoeven beter in het vliegveld van Madrid – Barajas. Daar is gratis verwarming, wifi en ze vallen amper op. Ruim 50 mensen leven hier. Ze hebben het beter dan elders. En toch is het intriest. InSpanje.

 

Vervuiling in Spanje? Podemos en andere politici eisen meer cijfers over economische gevolgen van vervuiling. Kosten van ziekteverzuim/medische kosten als gevolg hiervan? Onbekend. Meest recente data stammen uit 2013. Vlg. Podemos zou vervuiling in Spanje jaarlijks 2,8% v/d welvaart kosten. En risico’s v/d kolencentrales (15 in Spanje), die tussen de 800  miljoen en 1,7 miljard aan ziekteverzuim/medische kosten bedragen. Niet alleen meer kennis, maar vooral ook meer maatregelen door de overheid tegen vervuiling wordt geëist door Podemos.

 

Geweldig....de Google belasting zal voor ruim 50% v/d pensioenkosten opkomen; de regering denkt ruim 2,1 miljard Euro hiermee op te halen binnen 2 jaar. Ik moet het nog zien.