Spanje Nieuws

Euthanasie, Chinese wijn en ham

De beëindiging van de atoomdeal heeft (in)direct effect op de economie: de olieprijzen zijn gestegen wat direct van invloed is op de economie van Spanje en andere landen binnen de Europese Unie. De Spaanse overheid schat in dat de werkgelegenheid 0,8 procent minder zal groeien dan verwacht. Concreet betekent dat 155.000 minder banen in Spanje. Weinig Spaanse bedrijven hebben zich gevestigd in Iran: Op de website van het Spaanse Instituut voor Buitenlandse handel zijn zes Spaanse bedrijven in Teheran gevestigd. 

 

Brexit-angst zorgde ervoor, dat de komst van verplegers uit de regio Murcia is gestopt. Sinds het referendum in 2015 viel het aantal professionals, dat emigreerde naar Engeland, met 98%. De onzekerheid, de kennis van Engels en lokaal herstel zijn de redenen hiervoor.

 

London is tegen de presentie van de Spaanse politie op het vliegveld van Gibraltar, nadat Spanje een gezamenlijk gebruik van de faciliteiten na de Brexit eiste.

 

Quim Torra. Extreme separatist, hampelman/marionet van Spuugdemont, en al tijdens zijn verkiezing op collisiekoers met de regering in Madrid. Want hij eist een Catalaanse Republiek, wil de Catalaanse Ambassades heropenen, daagt de Koning uit, en geeft de Catalaanse bevolking geen hoop tot een beter leven. De regering blijft erbij: art. 155 blijft van kracht. Er komt geen onafhankelijke regio.

 

Misselijkmakend; jachtfederaties in Castilla La Mancha & Valencia eisen dat hun jachthonden NIET onder de categorie gezelschaps- en huisdieren vallen. Zo blijven ze nl. buiten de wet op dierenbescherming. Protesten alom. Als jachthonden geen rechten hebben, kunnen jagers met ze doen wat ze willen. InSpanje

 

Verkrachtingsslachtoffers komen langzamerhand naar voren, gesteund door de ‘’metoo’’ campagne. Met bijna 30% steeg het aantal aangiftes voor seksueel geweld & verkrachting in de 1e 3 maanden van 2018.

 

In Murcia wordt gesproken over de connectie van alle ontziltings-installaties in het dal via de Nationale Water Pakt. Men streeft naar een groot politiek akkoord, en duurzaamheid voor wateraanvoer.

 

Brexit zou – aldus La Verdad Murcia – wel eens de kosten voor export van groente/fruit naar Engeland met 60% kunnen verhogen.

 

Het leek even zo charmant. Werken zoals ook andere landen doen...Maar dat is maar schijn...Effe dan...als je mazzel hebt....Op 11, 12 en 13 juni komt personeel van de ambassade in Madrid naar La Nucía om daar onder bepaalde voorwaarden Nederlanders in de gelegenheid te stellen om een aanvraag in te dienen voor een reisdocument. Voor Nederlanders die gedurende een lange periode niet naar Madrid kunnen reizen om medische redenen of anders. Aan te tonen via een arts verklaring v/h INSS. Of een Certificado Medico Oficial. 22 mei wordt bekendgemaakt wie van de aanvragers in aanmerking komen en waar en wanneer ze worden verwacht. Dan volgt ook informatie over de verschuldigde leges. InSpanje.

 

Zilver/loodmijn met enorme geode: Pilar de Jaravía; Sierra del Aguilón (inmiddels wordt de toegang bewaakt) http://www.geologyin.com/2016/10/enormous-crystal-geode-discovered-in.html?m=1

 

Het Spaanse parlement heeft deze maand het wetsvoorstel tot decriminalisering van euthanasie gesteund. De wetswijziging voor euthanasie zal gevolgen hebben voor zowel terminale patiënten als ongeneeslijk zieken die permanent pijn lijden. Hiermee is een eerste stap gezet om euthanasie en hulp bij zelfdoding in Spanje niet langer strafbaar te stellen. De parlementaire vertegenwoordigers waren zeer tevreden over de uitkomsten over het feit dat het wetsvoorstel door een meerderheid werd gesteund. Op grond van artikel 81 van de Grondwet moeten namelijk wijzigingen van organieke wetten met een meerderheid worden goedgekeurd. Het doel van de wetswijziging is om patiënten het recht te geven om een einde maken aan hun eigen leven en sancties uit te sluiten voor degenen die hen daarbij helpen. Vanaf 1994 werd na een referendum in de Amerikaanse staat Oregon euthanasie onder bepaalde voorwaarden toegestaan. Sindsdien wordt euthanasie in steeds meer landen toegestaan. In 2001 was Zwitserland het eerste land in Europa dat regels opstelde over euthanasie. Euthanasie is toegestaan in landen als Nederland, België, Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk en de meeste Amerikaanse staten. https://inspanje.nl/zorg-welzijn/10544/spanje-zet-stap-om-euthanasie-te-decriminaliseren/

 

Wijn: big business voor Chinezen. In Rioja zijn al vele wijngoederen (o.a. ook Faustino Rivero) opgekocht door Chinezen. Nu heeft de Kam-Fung-groep ook interesse aan Spaanse ham. Jawel. Loriente, president van Incarlopsa, de grootste ham-producent van Spanje, kwam recent in de problemen; media hadden gemeld, dat hij zijn onderneming voor 1 miljard Euro had verkocht aan deze groep. Dit werd ontkend. Maar ja...varkensvlees uit het Westen, daar betaalt men in China veel geld voor. En de groei van Chinezen, die zich dit kunnen permitteren, stijgt razendsnel. Koop je de ham in Spanje voor 400 Euro, betaal je in Hongkong al snel 3000,00. Tel uit je winst. En omdat er veel te weinig Bellota-hammen zijn, koopt men gewoon Serrano ham, dus niet die van de eikeltjes, laat ze invriezen, vervoeren en in China verder ‘’veredelen’’. 500.000 hammen/jaar nu. Luchtdrogen voor een ‘’vergelijkbare’’ smaakt. Het werkt. 1/10 v/d prijs dan de originele Spaanse Bellota. En de klanten vinden hem super.