Spanje Nieuws

Champagne

Het volgende ''grapje'' doet thans de ronde: Rajoy (President) belt met Luis (Barcenas, ex penningmeester PP): ''Luis, tenemos que hablar'' = Luis, we moeten met elkaar praten. Luis: ''sobre?'' Rajoy: ''Si'' = sobre kun je vertalen met waarover/over (waarover wil je met me praten) of met sobre = envelop en daarmee wordt de link gelegd met de corruptieschandalen, waarbij ''enveloppen met geld'' over/onder de tafel van de hand gingen..

Terwijl zich vele sociale drama's ontwikkelen onder de werkloze bevolking in Spanje, is genoemde Barcenas in een Sterrenrestaurant onder het genot van Champagne zijn volgende trip ''Heli skieen'' aan het plannen. Hij heeft een fiscale amnestie (van de 22 mio op de Zwitserse bank declareerde hij 10 mio, betaalde 1 mio (10%, terwijl de belasting hier begint bij 21%) en is daarmee gevrijwaard van enig verder onderzoek of veroordeling voor fraude/belastingontduiking. Tevens heeft hij zich van juridische amnestie verzekerd door de regering/Rajoy te chanteren: ''als ik het gevang in moet maak ik alles openbaar''. 

Rajoy meldt gisteren aan Merkel, dat ''alles gelogen is behoudens een aantal zaken''. De geloofwaardigheid van politieke partijen is op een dieptepunt. Roep om hervorming groeit. Fraude/Corruptiezaken verjaren na 4 jaar, reden waarom vele zaken ongestraft ter ziele gaan. Rechters/juridische diensten zijn overbelast en hebben een achterstand van enige miljoenen zaken. Eindeloos zaken doorschuiven ''lost'' een aantal zaken zonder problemen op. Anderen worden ''geseponeerd'' omdat b.v. afluisteren als teveel inbreuk op de privacy van de verdachte werd gezien, en dus niet acceptabel...Of het bedrag bij veroordeling wordt verlaagd (D. Ferran) of een volkstribunaal beslist over schuld/onschuld (F. Camps). De enorme verwevenheid van politiek met bedrijven en belangrijke posities in het land is evident. En maakt adequaat handelen, opbouw van economie en echte demokratie onmogelijk. Of de fiscale amnestie van Barcenas alsnog opgeheven kan worden wordt nu onderzocht. De kans op succes acht ik miniem.

5/2/2013