Spanje Nieuws

Met of zonder BTW?

Een van de zaken die vorig jaar door de regering aan de kaak is gesteld is de vraag van ondernemers ''con/sin IVA'' - met/zonder BTW? En daarmee zou veel geld ''verloren'' gaan doordat men ofwel niet belasting betaalt of ontduikt. Dit geldt natuurlijk alleen voor de gewone man, want voor politieke partijen, bankiers en grote ondernemers is dit de gewoonste zaak van de wereld. Belastingontduiking en zelfverrijking bedoel ik.

Onze electricien heeft gisteren bij ons, samen met een hulpje, 5 uur gewerkt om de elektrische installatie compleet te reviseren/vernieuwen. Was echt nodig en belangrijk. Belt ie me vandaag op. ''ben bezig met de factuur, wil je sin/con iva'' vraagt ie. Zeg ik hem, dat vlg. de belastingen hij me die vraag niet mag stellen, maar dat ik  - natuurlijk strict hypothetisch - sin iva (zonder BTW) prefereer. Dilemma? Wel nee, Joost zegt nuchter ''als de groten de boel kunnen belazeren, mogen wij dan aub ook een klein beetje mee profiteren''. 

Enerzijds voel ik wel wat voor deze redenatie, maar ja, als we nou allemaal zo....Aan de andere kant, verdorie, wij betalen belasting, houden ons aan de regels, worden geplukt en gepakt, dat geeft ook enig gevoel van opstandigheid vanuit machteloosheid. Waarom niet?

5/2/2013