Blog

Flutsehuts, potverdorie (en da’s zacht uitgedrukt)... De 16e domme val (door stikdonker gangetje, en ik liep echt langzaam met borden)...een klein geniepig opstapje, niet te zien. Eerst vloog het eten, dan de borden vooruit, en ik erachteraan. Je kunt je de cartoon vast wel voorstellen. Maar dit bleek realiteit.....Op de linker ribbenkast (auw) en de rechter (foute) knie. Nondeju! Enfin, dubbeldikke knie, pijn....het is te hopen dat het weer goed komt. Want dit had ik er eigenlijk niet bij kunnen hebben; noch voor de knie (nl. geen kraakbeen meer...), noch voor de CRPS. En de glucose-waarden zijn ook gestressed nu.

Het ging net zo goed...geen pijn, uren kunnen wandelen, tuinieren etc...verdomme (sorry voor de krachtterm); weer terug naar af? Ik vecht, maar het kost wel moeite.

 

Ik hoop dat ik weer herstel, dat ik weer zonder pijn kan bewegen, lopen, tuinwerk etc. kan doen. Vandaag, donderdag de 26e heb ik voor het eerst 10 minuten met stokken buiten op de weg rustig gelopen. Zo hoop ik het vocht, wat er nog zit, te verminderen, naast 3x/dag koelen en smeren met zalf.

 

Tijd zal het leren. Maar ik blijf vechten.

 

De CRPS is rustiger aan het worden; minder ADHD-spiertrekkingen i/d benen, armen en schouders. Elke dag lopen (min. 30/40 min) werkt. Naast gezonde voeding en weinig stress.

 

Iedereen aan de metformine standaard? .....think again...5-12-2019 is de FDA/VS gestart met monsters testen voor het carcinogeen N-Nitrosodimethylamine (NDMA)...Na recalls o.a. in Singapur, Europa etc.. https://www.webmd.com/diabetes/news/20191205/popular-diabetes-drug-may-contain-a-carcinogen?ecd=wnl_spr_121019&ctr=wnl-spr-121019_nsl-ftn_3&mb=4pWGsQ6CMo954Okk%2ff5PphJZpsk9%40mj5gZkm3dM5nMI%3d

Ik ben blij, dat ik die medicijnen niet vedroeg (draaide het ZH in na 4 dagen...), en aan mijn lijf geen gedonder met ''medicijnen''....

 

Diabetes? De bloedwaardes in nov. Bleken goed. Insuline-dosering is zwaar verlaagd: van 20 eenheden Lantus (nacht) naar 5 (6), en daginsuline (voor de maaltijd) zit nog op 3 of 4, soms 2 of 0. Een hele prestatie. Langzaam en gestaag blijf ik verlagen. Wie weet, of ik eraf kom?

Af en toe veel last van CRPS; ADHD-benen noem ik het maar (uren trillen v/d beide benen, soms schokken ook i/d armen), maar niet meer elke dag. Soms onverklaarbare pijnen, maar over het algemeen gaat het goed. Ik wandel nog elke dag 30 - 50 min., eet verstandig, en leef gezond.

 

In november 2018 werd ‘’diabetes’’ geconstateerd bij mij, out of the blue met 271 – HBA1C van 12.1....I Heel hoog dus! In mei 2019 HBA1C van 5,9 (normaal is 4,5 – 6,0). En nu, 6 november 5,5... Ik ga zo door; de leefstijlaanpassingen (vooral veel minder carbo’s) werken. Wie weet ben ik er over 1 jaar vanaf want ik spuit nu minder dan ¼ v/d nachtdosis Lantus, en minimaal (of steeds vaker niet) NovoRapid voor het eten.

 

In Nu.NL wordt uitgelegd, dat suikers uit fruit door het lijf worden gezien als suikers, zoals we dat ook van zoetigheid etc. kennen. Maar...Fruit heeft een heleboel goede stoffen, die zoet spul mist! Meer weten over suikers en zo? https://www.nu.nl/eten-en-drinken/6009548/suikers-uit-fruit-zijn-niet-gezonder-dan-suikers-uit-snoep-hoe-zit-dat.html

“Eetpatronen met weinig calorieën of regimes van vasten worden in verband gebracht met verbeterde resultaten van metabole, inflammatoire en auto immuunziekten in mensen, waaronder leververvetting, diabetes type 2, multiple sclerose, reumatoïde artritis, astma en psoriasis en blijken ook de levensverwachting te vergroten,” https://www.foodlog.nl/artikel/geregeld-niet-eten-helpt-mogelijk-tegen-vele-kwalen/

 

Maar ja, als je diabetes hebt? Is het dan verstandig/safe?  Da’s nog maar de vraag, zeker omdat ik al zo ‘’laag’’ zit, niet nog meer moet afvallen en steeds minder insuline gebruik... https://www.webmd.com/diabetes/fasting-diabetes#2 enhttps://www.webmd.com/diabetes/news-features?pg=3 en bovendien gooit CRPS nogal wat lichaamssystemen i/d war...In mijn situatie niet verstandig dus. Ik blijf insuline afbouwen, blijf veel bewegen, gezond eten met regelmaat. En liefst geen stress

Ongelofelijk, het verhaal in de Telegraaf: https://vrouw.nl/artikel/verhalen-achter-het-nieuws/63400/ashley-25-liet-haar-been-amputeren-maar-voelt-nu-meer-pijn en zo frustrerend, dat de meeste artsen niets weten over CRPS. Ook in Spanje niet. Ik had geluk; binnen 3 maanden had ik bij de 2nd opinion een arts, die het binnen 5 min. al benoemde. En daardoor kon ik actie nemen. Of de artsen in NL (of in Spanje) ervan leren? Betwijfel het. De arrogantie en onkunde is soms schrijnend. En ga dan maar voor je gelijk vechten en proberen, op tijd de juiste diagnose te krijgen. 

 

Afgelopen 15 jaar lazen we o.a. over de koolhydraat-insulinehypothese. Waarbij te veel koolhydraten (o.a. suiker, pasta, brood, rijst en aardappels) insuline verstoren en zie daar obesitas en diabetes...Niet te veel calorieën (of te wel, dat ook), maar verstoring van hormoonhuishouding! (o.a. door Gary Taubes werd in 2016 al betwijfeld: (https://www.foodlog.nl/artikel/gary-taubes-doet-zinloos-onderzoek-naar-de-insulinehypothese/]opiniestuk[/url. Maar, kennelijk worden we niet (te) dik van koolhydraten alleen, maar het mechanische verhaal van de hypothese klopt vermoedelijk wel. Veel koolhydraten in je eten leiden tot glucose- en daardoor insulinepieken in het bloed en insuline speelt een dubbelrol in de vetopslag en de vetverbranding.

Maar het ligt minder simpel. In The Journal of Clinical Investigation zien medische onderzoekers van de Uni Washington een rol van de hersenen in de glucoseregulering, ook wel glucosehomeostase genoemd. Maar op grond van overweldigend bewijs dat de endocriene pancreas,  waar onder meer insuline wordt aangemaakt, de belangrijkste controleur van het glucosepeil in het bloed, is het idee dat de hersenen een sleutelrol spelen decennia geleden al afgewaardeerd. Nieuw onderzoek lijkt aan te tonen, dat het glucosepeil in het bloed kan variëren ondanks de regulerende werking van insuline. Dat is geen argument tegen dat hormonale regelsysteem, maar duidt er op dat dat systeem deel uitmaakt van een complexer, overkoepelend systeem.

Vraag, die nooit door de koolhydraat-insulinehypothese beantwoord kon worden, is of die cellen in de alvleesklier bij diabetespatiënten nu kapot zijn of tijdelijk door bepaalde invloeden niet meer functioneerden en daarom geen insuline aanmaakten. Het lijkt erop dat het laatste het geval is, omdat ook in andere gevallen het hormonale systeem in orde is, maar door de hersenen overruled kan worden. Dit komt overeen met de observatie dat dikke mensen met hoge bloeddruk alle symptomen van metabool syndroom hebben, terwijl de onderliggende orgaanfuncties in orde zijn. En wat kunnen we er nu mee?  Aha, een medicijn zou de regulering door de hersenen van het glucosepeil kunnen beïnvloeden. Nl. FGF1...Farma aan zet? https://www.foodlog.nl/artikel/ook-de-hersenen-regelen-het-bloedsuikerpeil/