Blog

Heb je er 1, krijg je er 2!

Mijn beide benen hebben ineens weer ‘’zin’’ in mieren-marathons, schuddebuiken (pardon –benen), krampen en spastische bewegingen. De armen doen bij dat laatste mee. Zo lig ik meestal de 1e anderhalf uur in bed, proberen, me zo rustig mogelijk te houden, te ontspannen, en Joost niet wakker te maken, die heel snel inslaapt, maar oh, wat voelt dat vervelend, ongewenste bewegingen, alsof het lijf gewoon denkt ‘’ik doe lekker wat ik wil’’...De dosering van de cbd/thc is nog niet goed genoeg met de nw. druppels, ik slaap nog vaker onvoldoende (maar de middagdugjes zijn al een paar weken niet meer ‘’nodig’’ dus het gaat wel langzaam vooruit!).  

 

Als het kouder/vochtig weer is, dan lijken mijn benen gevuld met stroop. Nou ja, niet zo’n handige vergelijking, gezien diabetes, maar lezer dezes snapt; ik beweeg een stuk trager dan. Ook i/d warme jacuzzi een poos oefenen is wel aardig, maar de benen blijven lastig.

 

Er is een interactie tussen CRPS en Diabetes. De meeste artsen kennen noch CRPS, noch deze interacties. En ja hoor, die Spaanse endocrinologe volgt gewoon het protocol. Of ik medicijnen neemt tegen hoge bloeddruk en cholesterol/triglycerides. Ik hou me in. Nee, mevrouw, ik heb geen hoge bloeddruk, die was hoog door de stress, maar na thuiskomst weer normaal. En nee, cholesterol zat eigenlijk ook wel goed (prevelde ze, toen ze nog eens keek) en tja, dat onbehandelde diabetes zorgt voor extra vetophoping i/d lever, dat telt niet, he...Nou, geen bloeddrukverlagers, en geen statines. En wel 3x probeert ze toch, of ik niet weer aan tabletten wil. Hoef ik minder te meten/spuiten, meer gemak! Mevrouw, voor mij is meten/spuiten geen ongemak, en ik geef de voorkeur aan insuline i.p.v. medicijnen met al hun (nare) bijwerkingen. Wordt niet begrepen. Gekke buitenlandse wil vrijwillig meten/spuiten boven een tabletje? Tja, eigenwijs ben ik wel. Maar het is mijn lijf!

Ik eet gezond, beweeg goed, en mijn gewicht is onder BMI 25. De diabetes – en hoe gaat zich dat ontwikkelen - houdt me wel (nog) te pas/onpas bezig. En de CRPS helpt hier ook niet echt bij. Stress etc. verhoogt de bloedsuiker (en de bloeddruk en....); en ineens: ik spuit meer en de suiker stijgt?Niet door het eten! Hoe kan dat nou? Ja, relativeert Joost – kan een keer gebeuren – ik wil het graag begrijpen. ‘’Het komt wel goed schatje’’.

 

En ik kan zooo boos worden over artikelen, die suggereren, dat jezelf/je leefstijl de schuldige is van je diabetes. Niet altijd! Gezond eten. Geen junkfood. Niet roken. Alleen wijn, en met mate. Gewicht prima, veel groente, (teveel) fruit, vers, geen industrieel voedsel, voldoende bewegen en dan zelf schuld? Ammehoela!!! Het is niet eerlijk. Maar niet opwinden. Ooohhhmm. ‘’Kalmte kan u redden’’ zie ik een plaatje bij Pinterest. Huppel toch op! Enne...’’Sunshine is the best medicine’’, nou die laat het anders flink afweten! Maar gelukkig, woensdagmiddag loop ik een rondje, en zowaar, de zon schijnt! En als laatste ‘’ Life isn’t about waiting for the storm to pass, it’s about learning to dance in the rain”...Welke gek gaat nu in de regen dansen? Ik kan/mag al niet meer dansen (knieen)...laat staan dat ik kletsnat wil worden...Maar ik snap de boodschap...Ok, ik dans in gedachten op lekkere deuntjes...Was er niet ooit een artikeltje, dat suggereerde, dat kijkend naar sport/beweging net zo goed was als ‘’in het ecchie?” Onzin natuurlijk maar klinkt wel aardig. Even dan.

 

Enfin, woensdagmorgen is de suikerwaarde weer prima binnen het ‘’schema’’. Hoefde niet te spuiten. En voor de lunch; mini-dosering! ‘s Avonds weer weer niet spuiten! TOP! 2 gaatjes minder die dag! Maar...hoe zit het dan met die retard, die langzame insuline in hogere dosis voor de nacht? Moet die dan ook niet omlaag...Tja, om 21.00 uur is er natuurlijk niemand die je dat even vertelt. En googlen helpt ook niet verder. Noch de bijsluiter, want ‘’de arts bepaalt’’.. Ja hoor. Om 23.00 uur check ik nog eens, en  kies ik voor kleine dosis rapid, en verlaag dosering van de langzame. En stel de vraag de vlg. ochtend aan de endocrinologe. Mijn gedachtegang lijkt me logisch. Mijn besluit ook, want donderdagmorgen bleek ie nog lager dan anders. Maar of zij in staat is om af te wijken van de standaard, en zelf na te denken? Wordt vervolgd.

 

Ondanks alle commotie, rollercoasters en weer omgaan/acceptatie met wat is – je hebt er niet een complicatie bij, maar je krijgt er nog een, dus = twee...Wegens succes geprolongeerd?...Merk wel, dat het lopen steeds soepeler/sneller gaat – behalve bij vochtig/frisser weer dan. Opgewekt doorlopen dus, leven en genieten! En als de zon buiten niet schijnt, zijn Joost en ik toch het zonnetje in huis? Of Blacky of...