Blog

CRPS en diabetes-nieuws

Ongelofelijk, het verhaal in de Telegraaf: https://vrouw.nl/artikel/verhalen-achter-het-nieuws/63400/ashley-25-liet-haar-been-amputeren-maar-voelt-nu-meer-pijn en zo frustrerend, dat de meeste artsen niets weten over CRPS. Ook in Spanje niet. Ik had geluk; binnen 3 maanden had ik bij de 2nd opinion een arts, die het binnen 5 min. al benoemde. En daardoor kon ik actie nemen. Of de artsen in NL (of in Spanje) ervan leren? Betwijfel het. De arrogantie en onkunde is soms schrijnend. En ga dan maar voor je gelijk vechten en proberen, op tijd de juiste diagnose te krijgen. 

 

Afgelopen 15 jaar lazen we o.a. over de koolhydraat-insulinehypothese. Waarbij te veel koolhydraten (o.a. suiker, pasta, brood, rijst en aardappels) insuline verstoren en zie daar obesitas en diabetes...Niet te veel calorieën (of te wel, dat ook), maar verstoring van hormoonhuishouding! (o.a. door Gary Taubes werd in 2016 al betwijfeld: (https://www.foodlog.nl/artikel/gary-taubes-doet-zinloos-onderzoek-naar-de-insulinehypothese/]opiniestuk[/url. Maar, kennelijk worden we niet (te) dik van koolhydraten alleen, maar het mechanische verhaal van de hypothese klopt vermoedelijk wel. Veel koolhydraten in je eten leiden tot glucose- en daardoor insulinepieken in het bloed en insuline speelt een dubbelrol in de vetopslag en de vetverbranding.

Maar het ligt minder simpel. In The Journal of Clinical Investigation zien medische onderzoekers van de Uni Washington een rol van de hersenen in de glucoseregulering, ook wel glucosehomeostase genoemd. Maar op grond van overweldigend bewijs dat de endocriene pancreas,  waar onder meer insuline wordt aangemaakt, de belangrijkste controleur van het glucosepeil in het bloed, is het idee dat de hersenen een sleutelrol spelen decennia geleden al afgewaardeerd. Nieuw onderzoek lijkt aan te tonen, dat het glucosepeil in het bloed kan variëren ondanks de regulerende werking van insuline. Dat is geen argument tegen dat hormonale regelsysteem, maar duidt er op dat dat systeem deel uitmaakt van een complexer, overkoepelend systeem.

Vraag, die nooit door de koolhydraat-insulinehypothese beantwoord kon worden, is of die cellen in de alvleesklier bij diabetespatiënten nu kapot zijn of tijdelijk door bepaalde invloeden niet meer functioneerden en daarom geen insuline aanmaakten. Het lijkt erop dat het laatste het geval is, omdat ook in andere gevallen het hormonale systeem in orde is, maar door de hersenen overruled kan worden. Dit komt overeen met de observatie dat dikke mensen met hoge bloeddruk alle symptomen van metabool syndroom hebben, terwijl de onderliggende orgaanfuncties in orde zijn. En wat kunnen we er nu mee?  Aha, een medicijn zou de regulering door de hersenen van het glucosepeil kunnen beïnvloeden. Nl. FGF1...Farma aan zet? https://www.foodlog.nl/artikel/ook-de-hersenen-regelen-het-bloedsuikerpeil/