Huidige behandelingen

Het is van groot belang dat CRPS in een vroeg stadium wordt vastgesteld omdat vroege diagnose en behandeling verergering mogelijk kan voorkomen. Er zijn behandelingen waarbij patiënten en artsen aangeven dat deze aanslaan en de CRPS tot rust brengt of verbetert. Helaas is er nog geen behandeling waar alle patiënten baat hebben. De behandelingen omvatten een scala aan medicijnen, ingrepen, meer/minder conventionele behandelwijzen. En helaas...op dit moment is er nog geen genezing. Er wordt wel veel geëxperimenteerd en vooral symptoombestrijding toegepast.

 

En diagnose? Vaak is het een onbegrepen aandoening, heel veel artsen hebben er geen kennis van/weten er geen raad mee, en denken soms ‘’het zit tussen de oren’’. Als ze daarmee bedoelen, dat het een ‘’misconnectie’’ is tussen brein/zenuwstelsel en rest van lichaam, dan is dat juist, maar dat het een ‘’mevrouwtje/meneertje u mankeert niks’’ idee is, klopt dat pertinent niet. Het is een echte, fysieke, het zenuwstelsel omvattende aandoening, en geen psychische of ingebeelde klacht.

 

Vaak is een multidisciplinaire-aanpak gewenst: pijnspecialisten, fysio, psychologen, omdat deze aandoening het leven behoorlijk op de kop zet en niet iedereen daar even goed mee weet om te gaan.

 

Medicatie (medicijnen en behandelingen) zie o.a.

https://rsds.org/wp-content/uploads/2014/12/CRPS-guidlines-4th-ed-2013-PM.pdf  en onderstaand (de meesten hebben vele/ongewenste bijwerkingen):

 

Pijnstillers, morfine-agonisten/antagonisten werkend op Centraal Zenuwsysteem.

Narcotica die pijn ‘’boodschappen’’ onderdrukken.

Antidepressiva – ook zij weten pijn te reduceren en kunnen betere slaap geven

Anti-epileptica – reduceren het ‘’afvuren’’ van zenuwen, reduceren brandende pijn en gevoeligheid

Antispasmen/spierontspanners

NSAIDS; zoals Ibuprofen etc.

NMDA receptor blokkers; zoals Ketamine

Intra/transdermale medicatie zoals pleisters, lidocaïne en fentanyl.

Neridronate – sinds 2015 in test in Italië.

 

 

Dan heb je nog hyperbaric oxygen therapy, wervelkolom stimulatoren, interne morfine pompen, hypnose, alternatieve therapieën, en zo voorts... (zie o.a.: http://www.rsdhope.org/treatments.html )

 

Voor sommige mensen vormen medicijnen een uitkomst, voor anderen blijken ze minder werkzaam of zijn de soms ernstige bijwerkingen nog vervelender te verdragen. 

 

Het internet staat bol van ‘’alternatieve’’ en ‘’wondermiddelen’’ tot ‘’herstelt het kraakbeen’’ en ‘’je bent voorgoed af van de pijn’’....Helaas. Echt onzin. En thans ziet men gelukkig ook af van het advies van ‘’amputatie’’.

 

Feit: er is nog geen genezing van CRPS mogelijk. Men richt zich m.n. op pijn- en symptoombestrijding. Wat voor de een werkt, doet bij een ander niets. Je moet dus zelf op zoek naar wat werkt.

 

Internet is een fantastisch medium, maar het is verstandig, om adviezen, onderzoeken, ‘’feiten’’ te checken liefst bij 2-3 of meer verschillende instanties.