Over voedsel

Groene Thee. Gezond. Maar...gebruik je hoog geconcentreerde supplementen van groene-thee-extracten, zou het weleens een probleem kunnen worden. Aldus de EFSA. Ze heeft de veiligheid van Groene Thee en Groene Thee Extracten onderzocht, nadat er meerdere gevallen van leverschade werden gemeld. En dan gaat het vooral om Katechine (type EGCG). Bij hoge concentraties, meer dan 800 mg, kan leverschade optreden. Supplementen kunnen wel doseringen van 5 – 1000 mg bevatten. Met name gebruikt om af te vallen...

 

Kennelijk zijn veel Millenials in Engeland bang voor het aanraken van rauw vlees....En dus bedacht Sainsbury’s Supermarkt een verpakking, waarmee mensen, die griezelen om rauw vlees aan te raken, dit vlees uit de verpakking in de pan kunnen mikken, zonder contact. Het zgn. Doypack. Feit is, dat velen haast niet durven te koken – en liever uit eten. En anderen denken, ‘’dat durf ik niet klaar te maken’’...En de angst voor kiemen? Als je vlees goed behandeld, is er niks aan de hand....Sunday Times.

 

Wie durft? In de slogan waarmee Carrefour Spanje haar nieuwe producten op basis van insecten aanprijst word je als klant uitgedaagd ze te proberen: 'Atrévete a probarlos' ofwel 'durf ze te proberen'. Het assortiment van de Franse supermarktketen in Spanje is uitgebreid met tien producten die insecten zoals krekels en wormen als basis hebben en waarvan de prijs varieert tussen 2 en 7 euro. Hieronder muesli-repen, snacks, energierepen en pasta. De producten zijn volledige in Europa geproduceerd op handmatige wijze en verkregen uit ecologische landbouw. Je kunt nu onder andere Buffalo wormen met picante chili kopen of kiezen voor Molitor wormen met knoflook en fijne kruiden en bbq saus. Er zijn ook energierepen met pure chocola en poeder van krekels. De producten zijn allemaal van het Franse merk Jimini's.

Sinds 1 januari 2018 zijn voedingsmiddelen van of met insecten gereguleerd binnen de Europese Unie. Carrefour benadrukt dat het eten van insecten een trend is die alleen maar zal toenemen. Volgens de FAO, organisatie voor landbouw en voeding van de VN eten al door ruim 2 miljard mensen insecten. Insecten vormen het voedsel van de toekomst. FAO zegt eveneens dat insecten zeer rijk zijn aan proteïnes, vitamines B1, B2 en B3, ze bevatten omega 3 en 6, alle essentiële aminozuren en vormen een belangrijke bron van mineralen zoals ijzer. Wie durft? InSpanie.

 

En dan hier nog een artikel over havervlokken...Gezond, maar overdrijf het niet:

Superknapperige frietjes? Donker brood? Chips? Nieuwe EU-regels leggen eisen op aan restaurants en cateringservices, om de stof acrylamide terug te dringen, die kankerverwekkend is en ontstaat door verwerking bij hoge temperaturen. Producten moeten tevens zo geproduceerd worden, dat ze minder acrylamide bevatten (= b.v. aardappelrassen met minder zetmeel; minder suiker toevoegen) en door ander productieproces (= lagere frituur/baktemperatuur). Inweken en/of blancheren helpt ook. Afbakbroodjes moeten voorzien worden van een handleiding, zodat de afbak-consument kan zien, hoe ‘’bruin’’ het ‘’verse’’ (met meer dan 30-additieven geproduceerde) broodje mag worden...Chips moeten niet met gehydroliseerd (Trans-)vet gefrituurd worden, etc...Al in 2002 werd de schadelijkheid van Acrylamide bekend wat vooral door sterke verhitting ontstaat.

 

Ja hoor, als voorloper op leven op mars, maan en zo....is op Antarctis een speciale kas gebouwd om groente te verbouwen: eerste oogst: 3,6 kg sla, 70 radijsjes en 18 komkommers. Een uitdaging, tuinieren in een gebied, dat maandenlang is afgesneden van bevoorrading! Maan en Mars zijn het uiteindelijke doel van ruimte ingenieurs v/h Duitse Centrum voor lucht-/ruimtevaart DLR. Ter bevoorrading van verre planten in de toekomst. En het moet ook de ‘’groene long’’ worden van ruimtestations, omdat het zuurstof levert en water zuivert. Ooit. Veel leuker natuurlijk dan nu te zorgen voor duurzame teelt van groente/fruit en beschikbaarheid van water op aarde...

 

De media staan er regelmatig vol van.Over teveel suiker, vet en zout. Maandag op de radio ‘’we eten gemiddeld 30 suikerklontjes/dag’’. Heel makkelijk, als alles kant-en-klaar en industrieel is, want suiker is goedkoop en wordt zowat overal ingestopt. Het wordt zelfs over dv-frites gestrooid! Maar...als je vers, en met mate, gezond en vooral heel lekker eet, is dat niet alleen beter voor je, maar draag je ook bij aan een gezond lijf. Niet alles is te vermijden, maar te veel ziektes komen door onze welvaart en ongezond eten.

Tip: maak zoveel mogelijk zelf; ga gezellig samen koken en ontdek, hoe veel lekkerder het pure eten is. Met zonder teveel suiker, vet en zout. Dan laat je van zelf de voedingsindustrie links liggen...Enne...vind je het lastig om al die lekkere dingen zelf te maken zodat je snacks, zoetigheden, frisdranken, soepen, sauzen etc. kant-en-klaar kunt laten staan? Heb ik wel tips voor je hoe je deze  zelf kunt maken.  Het kan! Vaak zelfs heel simpel! En het genieten is er niet minder om!

Foodwatch lanceert een oproep aan supermarkten: kom met een oplossing voor pesticides op groente/fruit buiten de EU. Die gebruiken nl. bestrijdingsmiddelen waarvan het gebruik in Europa verboden is omdat ze slecht zijn voor consumenten. Er zijn wel normen voor wat er op de groenten en het fruit mag zitten, maar die bieden volgens de voedselwaakhond te weinig garanties. "Omdat de EU geen eisen kan stellen aan gebruik van pesticiden buiten de EU, is het ingewikkeld om via wetgeving Europese consumenten hiertegen te beschermen", aldus foodwatch. Hoezo geen eisen stellen?

 

En nog een advies.....overheid moet vleestaks opleggen; zo wordt vleesconsumptie onaantrekkelijker. Dit om schadelijke broeikasgassen tegen te gaan..Aldus de Raad voor Leefomgeving & Infrastructuur. Minder vlees, meer groente & fruit en peulvruchten. Meer vegetarisch dus. Consumenten moeten duurzamer en gezonder eten. .''Bovendien zouden de voedselindustrie, groothandels, supermarkten en restaurants meer ''duurzamere'' producten kunnen aanbieden  Let wel, kunnen, niet moeten, want je mag die aardige bedrijven toch niet straffen.....Nou, ik weet iets heel simpels: maak gezond voedsel goedkoper (en schaf die 50% btw-verhoging op groente fruit af); en verhoog btw/accijnzen op junkfood, frisdranken en industriele producten met teveel suiker/vet en zout. Simpeler kan ik het niet maken.....https://www.nu.nl/duurzaam/5205047/overheid-moet-vlees-onaantrekkelijk-maken-met-hoger-btw-tarief.html

 

Oh, oh, oh, toevallig zapte ik en keek toen naar een uitzending van “’The Cake Boss’’ die af en toe ook ‘’gewoon’’ Italiaans voor familie en vrienden kookt. In Hoboken, VS. Bekend van Jamie’s schoolproject – een populatie met enorme aantallen overgewichtigen. Vooral ook kinderen. Een brunch maakte hij klaar....omelet van 3 eieren, met veel kaas, plus zout, zwemmend in olie/boter gebakken en royaal nog eens kaas erover.....aardappels uit de oven, overgoten met olijfolie en rozemarijn en pancetta in grote brokken...., en wentelteefjes van panettone (dat kerstspul, maar brioche doet het ook); gewenteld in een ‘’rijk’’ mengsel aan eieren plus extra eidooiers, room, suiker en zo, en dan in ruim boter goudbruin gebakken, royaal overgoten met maple syrup en bepoederd met dik poedersuiker. Je aderen slippen alleen al door het kijken hiernaar; wat een vet, suiker, zout! En als je al kaas gebruikt, hoeft toch niet nog eens zout bij? Of zoveel suiker? Kortom, een uitzending, waar we van de ene in de andere verbazing vielen; zo ongezond, en zo fout als ‘’voorbeeld’’ voor een ‘’heerlijk ontbijt voor kinderen/moeder de vrouw dat ze wel elke week lusten’’. Ja, als je snel dood wil, moet je’t zo doen. Onbegrijpelijk. Terwijl de gerechten op zich ook gewoon gezond en heerlijk toebereid kunnen worden. Met veeeeeel minder zout, suiker en vet! En toch heerlijk!

Zonder vlees/dierlijke producten zou de landbouw in de VS dubbel zo veel mensen kunnen voeden als nu. Aldus het Weizman Institute of Science in ‘’Proceedings of National Academy of Sciences’’. De bevolkingsgroei – per 2050 zo ongeveer 10 miljard mensen – vormt een uitdaging.  Dus werd gezocht naar ‘’hoe kunnen toekomstige generaties efficiënt gevoed worden’’. 30 – 40% v/d geproduceerde levensmiddelen blijken nu al tussen producent en consument te bederven. Dat is een ongelofelijke verspilling. Dat lijkt me een winstpakker, als je dat kunt terugdringen! Maar  deze onderzoekers stelden zich de vraag, hoeveel meer levensmiddelen kunnen geproduceerd worden als we vlees/dierlijke producten weglaten. Waarom meer, en niet efficiënter/beter? .  Der Spiegel.

 

Het meer ‘’slikt’’ sinds honderden jaren alle rotzooi. En soms belandt het als een stinkend gifmengsel weer aan een kust. In Noorwegen is ruzie ontstaan over de vraag, hoeveel rotzooi nog gedumpt kan worden in de zee. De zee slikt, de mens kijkt en er komt steeds meer troep weer eruit. Veel uit aqua-cultuur, welk sinds de 70-er jaren gepraktiseerd wordtn in de Noorse Fjorden. Met vooral prodcutie van zalmen. Niemand weet echter, wat deze aquaculturen op zee aan consequenties voor de fiorden betekend. En toch zijn ze industriele mega-producenten. En de regering gaat tot 2050 uit van een verhoging van productie met een factor 5. Maar wat heb je nodig, om sushi-vis te kweken? Naast grote ‘’vijvers’’ van netten, weinig stroming, poetsvissen die de zalmen moeten bevrijden van parasieten zoals de zalmluis? Voeder in pellet vorm, in grote hoeveelheden, anders vreet de zalm de luis op...Minder olie, meer aquacultuur, stelt Noorwegen. Voedt de mensen – of tenminste de Japanse middenklasse. Klinkt goed, toch?

Ware daar niet die dekselse luis. Een teveel aan deze dieren moet bestreden worden met giftige pesticiden. Die zijn echter ook niet best voor de zalmen. Je kunt de zalm ‘’baden’’ in dat goedje, of ze ‘’voeden’’. Maar de gebaden zalmen nemen ook een beetje van dat gif mee terug naar zee.  En dus vind je regelmatig zwermen van dode krill, aangespoeld aan de kust. En vissers klagen over minder garnalen en dorade. En niemand, die precies weet, wat de schade is, die veroorzaakt wordt door dat gif. En als men dan ook nog 2 anti-luis-middelen mengt (niet aanbevolen maar ook niet verboden)? Ach, de gevolgen zijn niet onderzocht, behalve de constatering dat de garnalen dood gingen....Eind 2015 verbood het MvVisserij dit, in afwachting van nader onderzoek. De industrie baalde, want ze konden niet zonder. Potverdrie...een wereld zonder zalmen? Ongehoord.  Plus samenzweringstheorieen, die de aquacultuur willen schaden/verhinderen. Wetenschappers, het ministerie, vissers en andere belanghebbenden gingen in de clinch. Men is er nog niet uit; meer productie, meer gif en meer dode krill. Maar het gaat gewoon door. Het vechten tegen de luizen met de giftige substanties....

 

Nieuwe foodtrends....

1)      Meet our food: men wil weer vaker weten, waar het voedsel vandaan komt; kleine handelaren, ambachtelijke bakkers, slagers of markten zijn in trek

2)      Ontbijt als belangrijkste maaltijd v/d dag; liefst met mediterrane touch, zoals het shakshuka – ei/tomaat/paprikahussel

3)      Groente en fruit & peulvruchten worden steeds belangrijker; en het aandeel aan ‘’vlees’’ wordt kleiner, maar wel kwalitatief hoogstaander

4)      Deprocessing; minder industrieel geproduceerd, en meer seizoens- en natuurlijk, ongeraffineerd voedsel. Kan ook wel convenience of kant-en-klaar zijn, maar dan zonder toevoegingen. Weg met fake-food.

En weg met trucs; zoals cloud-eggs...ei splitsen, eiwit opkloppen en in de oven bakken tot wolkjes. In het vooraf geschapen holletje dan de eidooier en garen tot gewenst. Altijd nog beter dan het saaie spiegelei....vooral met wat bacon, bieslook en kruiden....En met zonder vet, dus beter. En kan je dat niet, meng je toch gewoon wat kaas en spekblokjes onder het opgeslagen eiwit? 

Zweedse balletjes van Ikea. Maar dan a la 2018, gemaakt van meelwormen. Meldt De Morgen. Space 10, een lab van Ikea, dat zich richt op duurzaam voedsel, heeft het ontwikkeld. Vlees vervangen door planten & insecten dus. De 5 populairste Ikea-gerechten komen het eerst aan bod. Neatbals (in plaast van meatballs); bug-burger, vega-dogless-hotdog en een broodje micro-algen; microgreen Ice Cream en lokal salad....Eet smakelijk.