Over voedsel

Na 5 1/2 jaar elke week schrijven over voeding, vind ik het genoeg. Onder de rubriek (on-)gezonde zaken zal ik nog wel wat nieuws verzamelen, maar zeer beperkt.

De bron Foodlog geeft elke dag gevarieerde informatie prijs, en da's even genoeg, na Foodwatch en andere nieuwsbronnen. 

Voeding, rijk in noten, blijkt belangrijk voor de gezondheid van hart en reductie van darmkanker. Vlg. een nw. Studie zijn m.n. walnoten goed voor de darmflora. ScienceDaily.

En 1 gram visolie/dag kan de pijn bij osteoarthritis reduceren, aldus nw. Studie. Als dan ook nog gewicht vermindert wordt en meer bewogen wordt, gaat het helemaal beter. ScienceDaily.

 

WHO wil dat per 2023 de transvetten uit voedingsmiddelen verbannen zijn. Over 5 jaar. Terwijl we al vele jaren weten over de negatieve effecten op onze gezondheid. Aardig initiatief, veel te laat, en veel te vrijblijvend.

 

De EFSA weet wat u eet????  Wat u als doorsnee consument eet, kan je voortaan vinden in de nieuwe ‘’Voedingsconsumptie database’’ van de EFSA. Daar zijn 25 landen in opgenomen. Als betrouwbare (¡?) bron van informatie en beleidsmakers. Essentieel voor de risicobepaling van Europeanen in de voedselketen... De nieuwste versie bevat de meest recente cijfers, omvat meer bevolkingsgroepen en een bredere groep voedingscategorieën. 

 

Gatsie! De bekende Camembert uit Normandië kan in de toekomst ook met gepasteuriseerde melk geproduceerd worden. Sterrenkoks zijn verbijsterd. Schande. Schandaal. Recht op goed eten, dat eisen ze. Oorlog in de keuken...Fataal voor boeren, consumenten, producenten. Ze zijn tegen het besluit van het Inao – dat in Frankrijk over traditionele productie van levensmiddelen waakt....mon dieu...

 

Niks mis met elke dag 1, 2 of 3 eieren, zelfs niet als je diabetes hebt,", tweette diëtist Janet Noome vorige week. Ze verwees naar een nieuw onderzoek door Australische onderzoekers van de Sydney Universiteit. Volgens de huidige Nederlandse voedingsrichtlijnen zou je niet meer dan 3 eieren per week moeten eten, omdat eieren veel cholesterol bevatten. Uit deze studie blijkt dat het eten van veel eieren voor het cholesterolgehalte in het bloed nauwelijks wat uitmaakt. Foodlog.

 

Chocoladeproducent Tony's Chocolonely heeft gewaarschuwd voor borstelharen die mogelijk zijn verwerkt in enkele repen. Het gaat om repen van 180 gram in de smaken melk 32% hazelnoot (nummer 18122), puur 70% (nummer 18115), puur 51% amandel zeezout (nummer 18116, 18117) en puur 51% pecan kokos (nummer 18118). In repen met andere productcodes kunnen geen haren zitten, benadrukt de producent.Bij de productie van de repen zijn witte borstelharen in een zeef gevonden. Een klein gedeelte van deze repen ligt nu in de winkels.

Teveel zout is niet goed. Weten we. Nu heeft de voedingsmiddelenindustrie een trucje bedacht....gewoon zout vervangen door kaliumzout. Op etiketten moet dat gedeclareerd worden: kaliumchloride’. Maar dat vindt de consument – vooral in de VS – maar eng. Dus pleit de industrie nu, om kaliumchloride als naam te vervangen door kaliumzout. Klinkt gelijk braaf...

Op dit moment  - Lena vult aan, al meer dan 10 jaar - is het verminderen van het zoutgehalte van voedselproducten zonder aantasting van smaak, structuur en houdbaarheid een van de grote uitdagingen in de levensmiddelenindustrie. In Nederland pleit het RIVM voor een nieuw integraal systeem van productverbetering om de zoutreductie te versnellen. In de Verenigde Staten is zout om dezelfde redenen een hot topic. De Food and Drug Administration (FDA) stelde doelen voor zoutverlaging vast. Daarnaast bepaalde de FDA dat de hoeveelheid kalium van voedingsmiddelen voortaan vermeld moet worden in de Amerikaanse versie van de voedingswaarde tabel. Dit leidde tot een petitie van NuTek waarin de FDA gevraagd wordt om de benaming ‘kaliumzout’ toe te staan in plaats van ‘kaliumchloride’. 
‘Normaal’ zout bestaat uit een chemische verbinding van natrium en chloride. Natrium is het deel van zout dat verantwoordelijk is voor de negatieve effecten op de gezondheid. Kaliumzout is een alternatief dat bestaat uit kalium en chloride en dus geen natrium bevat. Omdat je een teveel aan kalium uitplast, komt een te hoog kaliumgehalte bij mensen met een goede nierfunctie eigenlijk nooit voor. Hoewel kaliumzout een iets bittere, metalige smaak heeft, passen levensmiddelenbedrijven kaliumzout graag toe om het natriumgehalte van producten te kunnen verlagen. 


Hoewel kaliumchloride net zo natuurlijk is als natriumchloride, associëren consumenten het woordje ‘chloride’ met chemische schoonmaakmiddelen. De petitie wordt gesteund door grote voedingsmiddelenbedrijven, waaronder NestléWalmart, Unilever, Campbell Soup en 7-Eleven. Het wachten is op een officiële reactie van de FDA. Wel hintte Scott Gottlieb van de FDA in een speech op the National Food Policy Conference op een positieve reactie: “de verzoeker drong er bij de FDA op aan om in overweging te nemen dat naamgeving de industrie kan aanmoedigen om wat natriumchloride te vervangen door kaliumchloride, wat mogelijk voordelen biedt voor de volksgezondheid… We overwegen dit verzoek actief”. 

Weten we toch al? Knoflook is algemeen gewaardeerd en staat bekend om de gezondheisbevorderende werking. Al heel lang. Duizenden jaren om precies te zijn. Maar toch wordt elke keer weer opnieuw onderzoek opgestart. Recent ook door de Uni van Nottingham. En ja hoor, Knoflook kan het risico van bepaalde soorten kankers, hart- en vaatziekten en type 2 diabetes reduceren. Een ‘’dingetje’’ is nog wel   de bereiding: ruw, gehakt, gefermenteerd, in olie of op alcohol. Daar kan nog nader onderzoek naar gedaan worden. Trends of Pharmacological Sciences.                                                                                                                                                                                

Groene Thee. Gezond. Maar...gebruik je hoog geconcentreerde supplementen van groene-thee-extracten, zou het weleens een probleem kunnen worden. Aldus de EFSA. Ze heeft de veiligheid van Groene Thee en Groene Thee Extracten onderzocht, nadat er meerdere gevallen van leverschade werden gemeld. En dan gaat het vooral om Katechine (type EGCG). Bij hoge concentraties, meer dan 800 mg, kan leverschade optreden. Supplementen kunnen wel doseringen van 5 – 1000 mg bevatten. Met name gebruikt om af te vallen...

 

Kennelijk zijn veel Millenials in Engeland bang voor het aanraken van rauw vlees....En dus bedacht Sainsbury’s Supermarkt een verpakking, waarmee mensen, die griezelen om rauw vlees aan te raken, dit vlees uit de verpakking in de pan kunnen mikken, zonder contact. Het zgn. Doypack. Feit is, dat velen haast niet durven te koken – en liever uit eten. En anderen denken, ‘’dat durf ik niet klaar te maken’’...En de angst voor kiemen? Als je vlees goed behandeld, is er niks aan de hand....Sunday Times.

 

Wie durft? In de slogan waarmee Carrefour Spanje haar nieuwe producten op basis van insecten aanprijst word je als klant uitgedaagd ze te proberen: 'Atrévete a probarlos' ofwel 'durf ze te proberen'. Het assortiment van de Franse supermarktketen in Spanje is uitgebreid met tien producten die insecten zoals krekels en wormen als basis hebben en waarvan de prijs varieert tussen 2 en 7 euro. Hieronder muesli-repen, snacks, energierepen en pasta. De producten zijn volledige in Europa geproduceerd op handmatige wijze en verkregen uit ecologische landbouw. Je kunt nu onder andere Buffalo wormen met picante chili kopen of kiezen voor Molitor wormen met knoflook en fijne kruiden en bbq saus. Er zijn ook energierepen met pure chocola en poeder van krekels. De producten zijn allemaal van het Franse merk Jimini's.

Sinds 1 januari 2018 zijn voedingsmiddelen van of met insecten gereguleerd binnen de Europese Unie. Carrefour benadrukt dat het eten van insecten een trend is die alleen maar zal toenemen. Volgens de FAO, organisatie voor landbouw en voeding van de VN eten al door ruim 2 miljard mensen insecten. Insecten vormen het voedsel van de toekomst. FAO zegt eveneens dat insecten zeer rijk zijn aan proteïnes, vitamines B1, B2 en B3, ze bevatten omega 3 en 6, alle essentiële aminozuren en vormen een belangrijke bron van mineralen zoals ijzer. Wie durft? InSpanie.

 

En dan hier nog een artikel over havervlokken...Gezond, maar overdrijf het niet: