Over voedsel

‘’Vertrouwen in de toekomst’’. Ja, ja, van een ongezonde. Want het btw tarief voor o.a. groente/fruit gaat van 6 naar 9%. 50% verhoging dus. Junkfood/frisdrank? 0 verhoging. Tabak? Maar 15%. En dat wil een regering worden, die gaat voor gezondheid en duurzaamheid en andere mooie woorden? Niks ervan! Niks ‘’gezondere voeding’’. Goede keuzes worden bestraft of zijn onbereikbaar voor mensen. Dank aan de machtige industrie-lobby. Leve de ziekmakers, de zorgkosten-opjagers.

 

Hip zout; het is in. Of uit Bali, de Himalaya of elders...Want de Cornell University ontdekte wisselende concentraties van schimmels in commerciële zeezouten. Aldus Science Daily. Terwijl iedereen toch zou denken, dat zout een steriel ingrediënt is...Nou ik niet. Het ligt in Torrevieja b.v. gewoon open en bloot, en meeuwen kunnen overvliegen/poepen etc....wel 86 verschillende schimmelsoorten zijn aangetroffen, inclusief het giftige aspergillus en mycotoxine schimmelgif. Als u zo af en toe een beetje zout op uw eitje strooit, ga er gerust mee door, per gram zout maar 1,7 schimmelsporen. Maar als het zout wordt gebruikt om te conserveren? Is het andere koek. Oh pardon, zout bedoel ik. In vleeswaren, gefermenteerde of gepekelde levensmiddelen kunnen die schimmels zich namelijk vermenigvuldigen en tot bederf leiden...

 

Verhogen van vetpercentage in de melk en zo meer geld ervoor te krijgen? Dat doen melkveehouders door voedingsvetten toe te voegen aan het voer. Cono Kaasmakers verbiedt per omgaande het gebruik van deze ‘pensbestendige vetten’, aldus Boerderij. De NH kaas coöperatie maakt zich zorgen om effecten van hard vet op de kwaliteit v/d kaas; bij transport beschadiging tijdens transport komen nl. vetzuren vrij die smaak/smeuigheid benadelen. Ze worden ook wel ‘’Bypass-vetten’’ genoemd... Geef mij maar boerenkaas, bio.

 

Tenenkrommend. Eerst blijken de etiketten van De Vegetarische Slager niet te deugen, en dan trekt de NVWA dit weer in, is alles toch in order. De zoveelste blunder van een organisatie, die kennis, kunde en leiding mist. Afschaffen zo!

Ach nee, echt? Uit een analyse van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in 2016 bleek dat 7 op de 10 verkochte goj bessen te veel bestrijdingsmiddelen bevatten. Bij één monster werden zelfs 21 verschillende middelen aangetroffen. Voedselwaakhond Foodwatch vindt dat deze bessen niet verkocht mochten worden. Doordat de NVWA geen verbod heeft uitgeroepen, hebben consumenten grote gezondheidsrisico’s gelopen. Hoeveel schandalen zijn er nog nodig, voordat eindelijk opgetreden wordt en deze waardeloze dienst grondig uitgemest en vooral eens goed geleid wordt, in het belang v/d burger, onze gezondheid, en niet t.b.v. economische belangenhttps://www.nu.nl/eten-en-drinken/4943510/nvwa-verzuimde-giftige-gojibessen-winkels-halen.html

 

Nee, in NL zou zoiets als in Engeland, met dat kippenvlees, niet kunnen. Werd vrijdagavond nog op tv beweerd. Maar...het is nog maar de vraag, of de NL-keten waterdicht is. En met een continu blunderende NVWA, die vooraf haar bezoeken aankondigt, zou ik niet gerust zijn...De Europese koepelorganisatie van pluimveeslachterijen a.v.e.c.bepleit in zijn jaarverslag betere voorlichting over de herkomst van kippenvlees aan consumenten, schrijft Vilt. Een kwart van de in Europa geconsumeerde kipfilet komt uit het buitenland. Op de verpakking zou het land van herkomst moeten staan, tenzij het een EU land is. De kippenslachters kijken niet alleen naar het consumentenbelang. Zij vrezen de concurrentie van landen als Brazilië, Thailand en Oekraïne, waar de eisen voor voedselveiligheid, dierenwelzijn en milieubescherming minder streng zijn dan in Europa. Dat maakt die producten goedkoop en volgens a.v.e.c. mogelijk onveilig. De organisatie wijst op het Braziliaanse sschandaal met rottend vlees; een herkomstvermelding zou consumenten waarschuwen voor dergelijke gevaren. Dat het gevaar niet alleen van buiten de EU komt, blijkt vandaag uit het aan het licht gekomen kippenvleesschandaal in Groot-Brittannië.

 

Eddie Yoon van The Cambridge Group deed een onderzoek naar het kookgedrag van Amerikanen. Hij stelt dat er grofweg 3 groepen mensen zijn. Groep 1 houdt van koken en doet het regelmatig. Groep 2 heeft een hekel aan koken en warmt zo veel mogelijk kant-en-klaar maaltijden op of gaat uit eten. Groep 3 vindt het leuk om soms te koken, maar wisselt het af met uit eten gaan of opwarmen. Uit zijn waarnemingen (vanaf 2000 tot een jaar geleden) blijkt dat 10% van de Amerikanen van koken houdt, 45% heeft er een hekel aan en 45% zit in de derde groep die er tussenin valt. En hoe zit dat bij u?

Slijm; onontbeerlijk voor leven; daarmee kunnen mensen eten, ruiken, proeven, ademen en seks hebben. De ogen blijven vochtig, de gewrichten soepel en zonder slijm zou ontlasten maar een pijnvolle, urenlange procedure worden...Maar....het gaat niet goed met de slijmlaag in de darmen, aldus microbiologen in het Luxembourg Institute of Health. En de vraag stelt zich: ruïneert de voeding in de industriële landen de slijmhuid v/d darm? Er staat veel op het spel: industrieel, voorbewerkt, vezelarm voedsel slaat gaten in de darmslijmhuid en is zo de deur voor ziekmakende micro-organismen. En dat leidt o.a. tot Morbus Crohn, Colitis ulcerosa en een hoger risico voor darmkanker. 2000 jaar geleden riep Hippocrates al, dat in de darm de oorsprong van ziektes ligt. Nu wordt er concreet onderzoek naar gedaan.

 

En dan meldt de Daily Mail weer, dat sous-vide koken (vacuüm, bij vaak lagere temperaturen) gevaarlijk kan zijn, omdat bacteriën in leven blijven. Ja, mits er hygiënisch wordt gewerkt...

 

De wereld ziet zich geconfronteerd met een kwallenprobleem. In 2014 was er o.a. een invasie in een Schotse zalmkwekerij; waarbij ruim 300.000 vissen omkwamen. Ze zijn verantwoordelijk voor stroomstoringen bij energiecentrales; hebben een VS-onderzeeër onklaar gemaakt en blijken veel ongemak te veroorzaken op toeristische locaties. Australische wetenschappers onderzoeken de mogelijkheid, of deze kwallen uiteindelijk alle leven in de oceanen kunnen vernietigen...En dus moeten we...kwallen leren eten. Niet dat er daardoor minder worden gefokt, maar je kunt het aantal wel reduceren. Een duurzame voedselbron dus...Als je het goed weet te bereiden tenminste, zoals Chinezen en Japanners kunnen (vaak rauw b.v. in salades), of in Sardinië en Sicilië, waar ze gefrituurd worden...Aldus The Guardian.

 

Om de zoveel jaar lees je weer over de vele ‘’hulp’’ stoffen, die bij de bereiding van wijn te pas komen. Ruim 50, meldde het Zwitserse NZZ recent. En die hoeven natuurlijk niet op het etiket gedeclareerd te worden.  https://nzzas.nzz.ch/wissen/steckt-im-wein-ueber-50-zusatzstoffe-muessen-nicht-deklariert-werden-ld.1317911?reduced=true Nou was daar eerder in NL ook al veel over te doen. En hier vind je de EU-richtlijn, waar je op pag. 17 en 19 ziet, wat wel/niet toegestaan is in bio-wijn: http://www.ifoam-eu.org/sites/default/files/page/files/ifoameu_reg_wine_dossier_201307.pdf dan wil je toch geen andere wijn meer dan bio?

Kijk, de Belgen hebben het begrepen. Wanneer volgt de rest? In België bracht het Vlaams Instituut Gezond Leven gisteren de nieuwe voedingsrichtlijn uit. Onbewerkte, plantaardige voedingsmiddelen staan bovenaan, boven dierlijke en bewerkte producten. Namen groente, fruit en peulvruchten in de oude driehoek maar een kleine plaats in, nu staan ze prominent bovenaan. Een belangrijke aanbeveling: hoe onbewerkter hoe beter. https://www.foodlog.nl/artikel/belgie-gaat-voor-puur-en-plantaardig/

 

Bloody Blits... Om fruit nog zoeter te maken ontwikkelt de Britse supermarktketen Asda samen met telers fruit met snoepsmaak. Voorgaande jaren waren bubblegum-pruimen en suikerspin-druiven een enorm succes. Dit jaar zijn die twee smaken ook in kleinere verpakkingen voor kinderen verkrijgbaar. Daarnaast gaat de supermarktketen op zoek naar nog meer fruitsoorten die ze een snoepsmaak kunnen geven door verschillende fruitsoorten met elkaar te mixen. “Deze nieuwe variaties zijn populair onder kinderen en een geweldige manier om kinderen meer fruit te laten eten”, meldt Asda. Inmiddels liggen het fruit (druiven) met snoepsmaak ook bij supermarktketens Tesco en Marks & Spencer in de schappen. 

 

D66 vraagt minister Kamp opheldering te geven over de tekortschietende invoercontroles op voedsel dat van buiten de EU Nederland binnenkomt via de Rotterdamse haven en Schiphol. Eerder dit jaar constateerde de Europese Commissie dat de NVWA en douane niet conform de Europese regels optreden. "Nu wordt het fraudeurs wel erg gemakkelijk gemaakt te rommelen met ons eten", aldus D66 in het AD. "Het is belangrijk dat mensen er op kunnen vertrouwen dat ons eten veilig is". Geconstateerde tekortkomingen zijn onder meer gebrekkige apparatuur, temperatuurregeling en hygiëne, maar ook niet ingrijpen bij foutieve of ontbrekende papieren. Zo wordt bij producten van niet-dierlijke oorsprong (denk bijvoorbeeld aan veevoer) genoegen genomen met een scan of kopie van het originele gezondheidscertificaat. "De NVWA laat in een reactie weten de conclusies en aanbevelingen van de inspecteurs te erkennen. Vanwege de ‘beperkte bezetting in de zomerperiode’ zijn echter nog geen maatregelen genomen," schrijft de krant. Consumentenorganisatie foodwatch noemt de "laconieke" reactie van de NVWA "verontrustend...En als het niet de zomerperiode is,is het wel iets anders. Altijd wat. Maar gewoon door....

 

Grote ophef in Tilburg over kinderen die op school alleen nog maar water krijgen. Het Voedingscentrum meldt dat er nog steeds veel suiker in pakjes drinken voor kinderen zit. Middelbare scholen verkopen geen frisdrank meer. Dat er beweging zit in wat kinderen moeten drinken is duidelijk en fabrikanten trekken alles uit de kast om op die trend in te spelen. Want als kinderen water lusten, valt er niks meer te verdienen....

 

Tientallen miljoenen kippen in Nederland lijden pijn door onder andere gewrichtsproblemen, zweren en maagdarmstoornissen. Daar wordt nu niets aan gedaan omdat er geen geregistreerde pijnstillers voor kippen beschikbaar zijn, meldt Wakker Dier op basis van onderzoek.De dierenwelzijnsorganisatie wil dat de oorzaken van de pijn aangepakt worden en dat er snel goede pijnbestrijding beschikbaar komt. „Wakker Dier vindt dat er sprake is van maatschappelijke desinteresse voor pijn en pijnbestrijding bij vleeskuikens. Nu mogen bij ’onaanvaardbaar lijden’ niet-geregistreerde medicijnen gebruikt worden, maar van die regeling maakt volgens Wakker Dier niemand gebruik. Dat komt omdat medicijnen uit de lichamen van kippen moeten zijn voordat die worden geslacht. Van niet-geregistreerde medicijnen is het is niet bekend hoelang dat duurt.

Een stukje vlees en verse groenten, die met elkaar gekookt en gepureerd worden. Doe daar nog wat vocht en andere ingrediënten bij en je hebt een vleessmoothie. Vanaf 1 oktober is dit product van ambachtelijke slagerij Klassen in Duitsland te koop onder de naam Pete&Phil’s in de smaken ‘Poulet Royal’, ‘Beef Bombay’ en ‘Butcher’s Beef’. Vlees-smoothie dus... Een andere novel food met medische achtergrond is het in België ontwikkelde ‘onco-brood’. Zoals de naam al zegt is het brood dat speciaal gemaakt is voor kankerpatiënten. Door de behandelingen kan de smaakzin aangetast worden. Ook bij ouderen gaat een deel van de smaak verloren. Omdat eten dan smakeloos wordt, gaan mensen met een verminderde smaakzin vaak minder eten en lopen ze de kans ondervoed te raken.
Antwerpse onderzoekers ontwikkelden daarom een brood met sterkere smaken. Per patiënt stelden de onderzoekers een smaakprofiel vast, van welke smaken de mensen nog wel konden proeven. Op basis daarvan maakten ze brood met bijvoorbeeld venkel, tijm en limoen. https://www.foodlog.nl/artikel/novel-foods-vleessmoothies-en-onco-brood/

 

"De gemiddelde Nederlander eet alles bij elkaar 103 gram suiker per dag, oftewel 23 suikerklontjes. Alleen de VS en Duitsland doen daar nog een schepje bovenop, zo blijkt uit onderzoek van Euromonitor. De WHO adviseert dagelijks niet meer dan 50 gram suiker te eten. Een belangrijke bron van suiker is frisdrank. Daarvan drinken we volgens Euromonitor 93 liter per jaar. Hoe krijgen we de suikerconsumptie omlaag?" Tja, simpel. Minder consumeren. Toch?