Over voedsel

Eat it if you can’t beat it...Het aantal kwallen in de Middellandse Zee is de laatste 13 jaar met 400% gestegen en vormt een bedreiging voor het andere zeeleven. Om daar iets aan te doen, zou de mens de stekende weekdieren moeten gaan eten, zegt de Italiaanse zeebioloog Silvio Greco tegen de BBC. Hij heeft al wat voorproefwerk gedaan. "Kwal doet me denken aan oesters," zegt hij. "Het veroorzaakt een smaakexplosie op de tong." Kwallen bestaan dan ook voor 90% uit zout water. Voor goede kwalrecepten moet men bij Chinezen zijn, die ook gedroogde kwal produceren. In Chinese toko's in Nederland is kwal te koop als conserven in grote potten. Deze komen waarschijnlijk niet uit de Middellandse Zee. Nog niet.

 

De op 1 na grootste supermarkt in Zwitserland – Coop – gaat insectenburgers verkopen, nadat de voedsel-veiligheidswetten werden aangepast. Gemaakt worden ze door Essento, een startup bedrijf. Verkocht worden ze vooralsnog in Geneve, Bern en Zürich. https://www.theguardian.com/world/2017/aug/15/mealworm-burger-insect-food-sale-switzerland

 

De manier, waarop de wereld voedsel en landbouw bedrijft, voldoet niet aan de behoefte. Rond 800 miljoen mensen gaan ’s avonds hongerig naar bed. En 1 op de 3 van de 6 miljard mensen lijdt aan een of andere vorm van ondervoeding. Zonder gerichte aandacht zal dit alleen maar erger worden. Want in 2050 zijn we met 9 miljard...Lokale systemen voor productie en distributie van voedsel, dat bestand is tegen oorlogen, droogte en ziektes, is het antwoord. http://www.telegraph.co.uk/news/world-food-programme/how-sustainable-food-systems-could-end-global-hunger/?WT.mc_id=tmgspk_listfour_1825_ApN6SZwzL5bl&utm_source=tmgspk&utm_medium=listfour&utm_content=1825&utm_campaign=tmgspk_listfour_1825_ApN6SZwzL5bl

 

Griekenland wil een beschermde oorsprongsbenaming (BOB) claimen voor de Griekse yoghurt, schrijft Foodnavigator. Wereldwijd groeit de populariteit van Griekse yoghurt al zeker 10 jaar en de wereldmarkt zou inmiddels meer dan €50 miljard groot zijn. Het is de Grieken een doorn in het oog dat andere landen geld verdienen met hun culinair erfgoed. De Griekse minister van Landbouw, Evangelos Apostolou, heeft een werkgroep opgericht die de BOB bij de EU aan moet vragen. Als de aanvraag succesvol is, geldt de erkenning alleen voor de EU. Griekse yoghurt valt al wel onder de EU-verordening over voedselinformatie aan consumenten: het land van oorsprong moet op het etiket staan. 

Ik weet niet hoeveel kippen met fipronil zijn vernietigd. En miljoenen eieren. Maar koekjes, cake of andere etenswaren hoeven niet vernietigd. Huh? Natuurlijk niet. Pas over maaaaanden. Misschien. Zaken gaan voor gezondheid, nietwaar? En op woensdag wordt bekend, dat de NVWA e.e.a. al vanaf november 2016 wist. En er gebeurde niets. Bescherming v/d markt. En kritiek op België om eigen wanbeleid te verdoezelen? De Inspecteur Generaal van de NVWA spreekt de Belgische versie tegen. Inspecteur Generaal. Hoezo voedselveiligheid In NL en Europa. Ik hoor nog vorige week ‘’eet maar tot zondag geen eitje meer’ ’De politici gaan natuurlijk niet terugkomen van reces. ‘’Geen gevaar voor de volksgezondheid’’. En laat me raden: straks een parlementaire enquête zodat we ervan kunnen leren. Bah, slap en misselijkmakend. Opdoeken die waardeloze NVWA, die al jaren onkundig, onzorgvuldig en laks is. En alleen voor de belangen van bedrijven opkomt. De bezem door deze club, en verdorie opzouten met Topfloppers. Maar wat schrijf ik, het kontdraaien en schuldaanwijzen is al begonnen. http://www.nu.nl/algemeen/4874492/nvwa-weerspreekt-woorden-belgische-minister-fipronil.html

 

Eerste 5 ton genetisch gemanipuleerde zalm is al in Canadese consumentenmagen verdwenen. AquaBounty Technologie bracht de transgene vis naar de markt. Bestaat eigenlijk al sinds 1989, en in 1993 vroeg het bedrijf voor het eerst toestemming om te verkopen. Hij heeft het groeigen van de Chinook zalm, en de Amerikaanse puitaal, groeit dus 2x zo snel als wilde zalm en is marktrijp na 1 ½ jaar. Hij wordt in Panama gekweekt. Eind 2015 gaf de FDA groen licht, 2016 Canada. Op het etiket hoeft NIET te staan dat het een transgeen product is. Tegenstanders in de VS van die ‘’fake fish’’ slagen er vooralsnog in, om de marktintroductie te vertragen.

 

En natuurlijk is het drinkwater in Dordrecht, Rotterdam en omstreken veilig. Weliswaar loost het bedrijf Chemours in Dordrecht een mogelijk kankerverwekkende stof op de rioolwaterzuivering van Dordrecht die ook in het drinkwater terechtkomt, maar de concentraties blijven zo laag dat mensen er geen gezondheidsschade door oplopen. Aldus het RIVM. Tuurlijk. Net zo’n huppelclub als NVWA. Pas jaaaaaren ernaar wordt schoorvoetend – mogelijkerwijs – toegegeven dat e.e.a. toch niet helemaal snor zat. Wat geeft het.

 

En de NL bloedluisbestrijder Chickfriend kocht fiproniel – verboden midden – maar noemde het anders. En oh voorspoedigheid, donderdag 10/8 na ruim 9 maanden, worden de boef-bestuurders opgepakt. Ze zouden veroordeeld kunnen worden, als ze iets fout hebben gedaan.....Bewust de boel belazeren, maanden gifstof toepassen, doorgaan met winst maken en dan hangt er mogelijk veroordeling boven hun hoofd? .....

Sambal zelf maken? Zo makkeljik. Kijk onder recepten. Doen! Het is zo simpel!

 

Hoe maak je van een ei een komkommer? Door te lang aan de lippen van de NVWA te hangen...kopt Foodlog. Ik neem nog een hap van mijn lekkere, verse, bio-eitje met zonder giftroep....Meestal zitten ze ze treuzelen, laten nog even maanden of langer ‘’voorbij’’ gaan voordat ze actie nemen, zodat producenten, handelaren en anderen nog volop de tijd te geven...En nu ineens adviseerden ze ‘’eet tot zondag maar even geen eitje’’. Volkomen de weg kwijt...En de een roept ‘’gevaarlijk’’’, de ander ‘’valt mee’’...Kortom, een zootje. Het zoveelste voedselschandaal. https://www.foodlog.nl/artikel/gifeieren-blijken-storm-in-een-glas-komkommerwater/ En Pietertje doet wat eigenlijk al jaren geleden had gemoeten. Zeggen hoe het zit: Pieter van Vollenhoven vindt dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) faalt in het toezicht op ons eten. http://www.nu.nl/binnenland/4866458/van-vollenhoven-zorgen-voedselveiligheid-in-nederland.html

 

Rode wijn uit Frankrijk is de beste (nou ja, vinden althans de Fransiolen). Nu willen Fransiolen de wijn nog verder ‘’veredelen’’ door hem onder water laten rijpen. In de Middellandse Zee. Inderdaad, het smaakt anders. Maar of het economisch rendabel wordt?  http://www.faz.net/aktuell/stil/essen-trinken/frankreich-winzer-reifen-wein-unter-wasser-15126314.html

 

Wat voor de Duitser de (braad)worst, is voor de Portugees de sardien...Elke seconde worden 13 sardientjes gekocht. Maar....dat zou wel eens kunnen veranderen. Want het bestand aan sardientjes is dramatisch slecht. En de ‘’voeding v/h volk’’ zou wel eens de ‘’kaviaar’’ of te wel luxegoed kunnen worden. Aldus het ICES; die een vangstmoratorium eist vanwege overbevissing. Voor tenminste 15 jaar. Oeps. Dat willen de Portugezen natuurlijk niet. Bovendien is de sardien ook de ‘’kiemcel’’ van de Nouvelle Cuisine, waarmee jonge Portugese koks juist nu internationaal groots scoren. Maar vooral is de sardien de basis van Portugals conservenindustrie! Marketing, moderne verpakking hebben gezorgd voor een boom; toeristen nemen de blikjes zelf mee naar huis!. En afgezien van de Portugezen, zal een dergelijk moratorium ook voor de vissers uit het Spaanse Galicië dramatisch zijn. En dan blijft alleen nog maar de makreel over (voor hoelang dan?). Tja...Als de EC gaat stemmen over het ICES advies, is uitgerekend een Portugees voorzitter...Hij zou natuurlijk kunnen pleiten voor een halfhartige beperking van de vangstquota...maar hoe dan ook, Portugezen en Spanjaarden zullen eraan moeten wennen, dat de goedkope sardien in de nabije toekomst een luxevisje gaat worden....

Yippie, de Belgische frietkotcultuur is officieel Belgisch immaterieel erfgoed! En hoeven de Belgen nog even niet verplicht te friet te blancheren voor het (lagere) frituren. Maar blancheren is wel het aangewezen instrument, om de hoeveelheid acrylamide in friet –gevaarlijk stofje voor ons – te reduceren! Het verwijdert nl de reducerende suikers in het aardappelstaafje. Maar ja, dat wordt dan weer tegengegaan door zogenaamd ‘’nuttige’’ (?) stofjes, zoals dextrose, wat aan blancheerwater wordt toegevoegd, zodat het bruine kleurtje mooier/beter wordt....Nee, de echte oplossing moet gezocht worden in het aardappelras: het gehalte aan asparaginezuur kan zo gereduceerd worden.

 

Dat we al veel te veel suiker binnenkrijgen, is bekend. En da’s niet goed. Dat in de loop der jaren ook suiker is toegevoegd aan mayo, bruine bonen en vleeswaren? Zotte industrie, die wel dik verdient. Men belooft beterschap; bonen zonder suiker, kinderzuivelsnoep met minder suiker. Maar...nieuwe producenten moeten nog domme consumenten zien te verleiden. En dan voeg je dus – juist – vooral suiker (of zout) toe. Zoals bij nieuwe pindakaas-varianten uit kleine fabriekjes, liefst nog bio. Fantastisch. Met honing, suikerstroop, rozijntjes en cranberry’s en karamel...

 

Oregano is één van de meest fraudegevoelige producten. Dat bleek maar weer eens uit een nieuwe studie, waarbij van de 54 geteste monsters meer dan 90% versnijdingsmiddelen bevatte. Het goede nieuws is dat de auteurs van dit laatste onderzoek een verbeterde opsporingsmethodiek hebben ontwikkeld.  Het team verwacht de methode ook te kunnen aanpassen voor andere voedingsmiddelen zoals honing en olijfolie.

De EFSA onderzocht glutamaat (E620-625/ve tsin etc) en stelt nu dat max. 30 mg/dag/kg lichaamsgewicht nog ok is. Want het goedje kan negatief uitpakken op ontwikkeling v/h zenuwstelsel. Wordt vooral in industriële producten toegepast om ze smakelijker te maken. Natuurlijk komt het ook voor: in tomaten en kaas. En moedermelk.

 

En pas op als je levensmiddelen koopt, die in de VS zijn gemaakt. Want die voldoen niet altijd aan EU wetgeving of etikettering. Meldde o.a. Foodwatch recent (met gebleekt tarwemeel). En toezicht door overheid/bedrijfsleven? Ontbreekt. Wil je gezond eten? Laat industrieel voedsel weg. Zo simpel kan het zijn.

 

Voedselproducenten, fastfoodketens en restaurants moeten producten als patat, ontbijtkoek, brood, koffie en chips minder ongezond gaan maken. Ze moeten de hoeveelheid kankerverwekkende acrylamide terugdringen. Experts van de EU-lidstaten bereikten daar woensdag in Brussel een akkoord over.Acrylamide ontstaat bij het frituren, bakken of roosteren met hoge temperaturen van zetmeelrijke producten. Volgens het Voedingscentrum geldt dit vooral voor gefrituurde aardappelproducten en koffie. Ondanks vrijwillige maatregelen van de industrie is het gehalte in veel producten nog hoog. Daarom komen er nu regels, die wellicht ingaan in het voorjaar van 2019. De Europese Commissie denkt ondertussen na over welke maximale niveaus moeten gaan gelden voor bepaalde voedingsmiddelen.EU-commissaris Vytenis Andriukaitis (Gezondheid) is tevreden. "Vandaag hebben we een belangrijke stap gezet om de gezondheid en het welzijn van burgers te beschermen.'' Hij denkt dat mensen nu ook thuis bij het koken beter gaan opletten. De Europese koepel van consumentenorganisaties BEUC verwelkomt het akkoord, maar had liever al bindende limieten gezien.