Over voedsel

Italiaanse pizza toegevoegd aan Werelderfgoedlijst! De kunst van het pizzabakken komt officieel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO te staan. Dat meldt het Italiaanse dagblad La Repubblica. Het nieuws werd donderdag bekendgemaakt tijdens de vergadering van het Comité van het UNESCO-verdrag in Zuid-Korea.

Volgens het comité is dit besloten doordat Italië een grote culinaire kennis bezit. Ook wordt Italië bewonderd voor de productie van de pizza, de bijbehorende gebaren (zoals het draaien van de pizza), de Italiaanse liedjes en de kennis over het produceren van een goed pizzadeeg, aldus de krant. 

Wijngoed Thron heeft als 1e (Limburgse) wijngaard in NL van de EU het predicaat PDO gekregen (protected designation of origin). De Maasvallei Limburgse Wijn voegt zich bij 15 andere Nederlandse PDO producten, zoals Edam, Gouda, Brabantse asperges en Opperdoezer Ronde.  https://www.theguardian.com/world/2017/nov/24/dutch-join-the-big-cheeses-on-eu-list-of-protected-delicacies-but-with-wine

 

Goed eten goedkoper maken werkt beter dan mensen leren wat gezond eten is...Aldus Tuft’s University: Ze beredeneerden wat het effect zou zijn als fruit, groenten, volle granen en noten en zaden goedkoper zouden worden en er tegelijkertijd belasting zou worden geheven op frisdranken en (bewerkt en onbewerkt) rood vlees. Een prijsverandering van 10% zou resulteren in 23.174 minder mensen die overlijden. De invloed zou het grootst zijn op hersenbloedingen en -infarcten, gevolgd door diabetes en coronaire hartziekten. Een prijsverlaging van 30% zou leiden tot 63.000 minder doden.  Voor deze berekeningen gebruikten de rekenaars gegevens uit de Amerikaanse nationale dataset NHANES. Ze hielden rekening met de invloed van de prijsveranderingen op verschillende inkomensniveaus en gebruikten onder meer gegevens vanuit de steden waar een suikertaks is ingevoerd. “We zien dat een matige prijsverandering niet alleen positief is voor de gezondheid, maar ook de sociale verschillen tussen rijk en arm verkleint. https://www.foodlog.nl/artikel/gezond-eten-goedkoper-maken-werkt-beter-dan-mensen-leren-wat-gezond-is/

 

Als junkfood extra duur wordt en er een subsidie komt op groente en fruit, zou Australië $3,4 miljard (bijna €2,5 miljard) aan kosten in de gezondheidszorg besparen. Dat berekenden onderzoekers van de University of Melbourne met behulp van een rekenmodel. Op 22 miljoen mensen besparen de maatregelen 470.000 DALY's, het aantal levensjaren dat een mens ziek is gevolg van onegzond leven en eten. https://www.foodlog.nl/artikel/kort/heffing-op-junkfood-en-subsidie-op-groene-en-fruit-bespaart-australie-34-mi/

 

Niet dat bovenstaande overigens indruk maakt bij de NL regering; die blijven lekker junkfood/frisdrank en voedsel met te veel suiker en vet tegen lage prijzen toestaan. Goed voor de gezondheidszorg....Want je zou toch gek zijn, als je inzet op preventie en gezonder eten/drinken/leven?... https://www.foodlog.nl/artikel/groente-en-fruit-vermindert-slagaderverkalking/

Sausmaker Remia, 'uitvinder' van de fritessaus eindigt onderaan in de Questionmark  bedoeld als gezonder alternatief voor mayonaise, doordat er minder olie in verwerkt is. "Helaas wordt dit gezondheidseffect bij de meeste fritessauzen grotendeels teniet gedaan door de toevoeging van zout en vooral veel suiker, Te lezen in Foodlog. Snap niet, wat suiker in frietsaus te zoeken heeft....

 

De snert van Japan...ofwel ramen (noedelgerecht) rukt op in NL. Wel wat jaren later dan elders, maar ineens staan media (tv en krant) er vol van.

 

Nu.NL kopt dat kinderen te weinig groente en fruit eten. Nou, maak junkfood, frisdrank, snoep en andere troep 50% duurder en hou het BTW tarief voor groente, fruit, brood etc. op 6%. En op scholen? Geen frisdrank en snoep. Is zo in te voeren. Als daar de machtige voedings/drankenlobby niet was waar de regering – EZ en MvGez. Steeds voor zwicht en ‘’het ze zelf laat reguleren’’. Dus niet...

 

Geen rauw koekjesdeeg eten, hoor!..... Het proeven van ongebakken koekjesdeeg lijkt inderdaad zo ongezond te zijn als al langer werd gedacht. Niet alleen rauwe eieren maar ook rauwe bloem zou mensen "gevaarlijk ziek" kunnen maken. "Dit zorgt voor een nieuwe kijk op bloem."Dat blijkt uit een rapport van The New England Journal of Medicine dat woensdag werd gepubliceerd. In de zomer van 2016 werd al vermoed dat consumenten in de VS ziek waren geworden door bloem geïnfecteerd met een E. coli bacterie, ook wel bekend als de poepbacterie. Daarop werden miljoenen kilo's bloem in de Verenigde Staten teruggeroepen en onderzocht. In het woensdag uitgebrachte rapport blijkt dat de E. coli bacterie zich inderdaad in het bloem bevond. Aldus Nu.NL

 

De Chinezen hebben in 2016 bijna 1/3 van het wereldwijd geproduceerde vlees opgegeten; ca. 63 kg/pp. 30 jaar ervoor aten ze nog maar 13 kg/pp. De Chinese regering heeft opgrond van de snelle stijging van de vleesconsumptie een programma gelanceerd, om de gezondheid te beschermen. En er zijn nog meer veranderingen in eetgewoontes: https://www.nzz.ch/wirtschaft/wie-sich-essgewohnheiten-weltweit-veraendern-ld.1320921

Is het mogelijk om over te stappen op 100% bio-landbouw en daarmee de wereldbevolking te voeden? Ja. Dat is het. Aldus onderzoekers in het vakblad Nature Communications. Maar dat lukt alleen, als landbouwmethodieken en consumptie omgegooid worden. Mensen moeten minder vlees eten en minder levensmiddelen weggooien. Een wereldwijde eco-landbouw kan werken, als het maar niet een ‘’wens-je-wat’’ scenario blijft....http://www.spiegel.de/wissenschaft/mensch/kann-oekologische-landwirtschaft-die-menschheit-ernaehren-a-1177968.html. Dus al die Monsanto’s, die beweren, dat het zonder hun troep niet kan? Onzinverhalen. Bangmakerij die niet deugt. 

 

Foodlog: Noötropica beloven je concentratie te verhogen, je alerter te maken en je geheugen een boost te geven. Smartdrugs dus eigenlijk. De basis van de werkzaamheid van de kruiden in de noötropica ligt in de Chinese geneeskunde. Deze stoffen werken op de signaalstoffen in de hersenen; dopamine, serotonine, noradrenaline en acetylcholine zijn van die signaalstoffen. MindMints beloven zeer gunstig te zijn voor focus, geheugen, energie en nachtrust, afhankelijk van welke pil je kiest. In principe mag een gezondheidsclaim alleen na goedkeuring van de EFSA gedaan worden. Maar dit zijn botanicals: voedingssupplementen op basis van kruiden. MindMints worden geproduceerd in Nederland en voldoen dus aan alle Nederlandse wet- en regelgeving. “Alles wat er in zit kun je ook met gewone voeding binnen krijgen, alleen de hoeveelheid stoffen in een supplement krijg je niet makkelijk via je gewone eten binnen. Wie wil er nou 5 stronken broccoli eten?’’ is dan het argument. Huh? Zijn die middelen echt nodig of alleen weer de zoveelste handige marketingtruc en kom je met gezonde, gevarieerde voeding en gezonde leefstijl ook zonder deze pillen uit?  

 

Europa krijgt een primeur: februari 2018 start werk voor het eerste onderwater-restaurant, een project van een Noorse architect; panorama ramen, unieke lay-out; het moet allemaal klaar zijn in 2019. Aan de Noorse kust. http://edition.cnn.com/style/article/snohetta-underwater-restaurant/index.html

Kooikippen die scharreleieren moeten leggen… https://www.foodlog.nl/artikel/animal-rights-filmt-misstanden-bij-legkippen/

 

En vlg. The Guardian is het gelukt, in Wales truffels te kweken. Ook een gevolg van de klimaatverandering, heet het. Krijgt Italië nog concurrentie...

 

Het is wat je maar lekker vindt.... frikadellenvlaai met currysaus. Vanaf vrijdag te koop bij Aldi Nederland, schrijft Distrifood

 

En Coca Cola dreigde in Engteland investeringen te schrappen, als de BB’s doorgaan met plannen voor een suiker-taks, aldus The Telegraph. http://www.telegraph.co.uk/news/2017/11/04/revealed-threat-coca-cola-cut-investment-sugar-tax/

 

Meer melksuiker en suiker, minder cacao en vet; dat is de aanpassing van Ferrero bij Nutella. Liefhebbers zijn niet blij. Maar wat je er ook van vindt; het blijft een suiker-vet-smeersel. Vooral het soort vet is bedenkelijk: palmolie, want dat produceert bij raffinage van ca. 200 graden kankerverwekkende stoffen. Maar Ferrero beweert, dat zij onder 200 graden raffineren... https://www.welt.de/wirtschaft/article170333477/Mehr-Zucker-weniger-Kakao-So-veraendert-Ferrero-Nutella.html  Tja, je kunt het ook makkelijk zelf maken, met zonder troep erin. Nog lekkerder ook.

 

In Florida werd na een jarenlange strijd met 1 stem verschil het voorstel goedgekeurd, om bio en bodem van elkaar los te trekken. Ofwel, teelt in de volle grond is geen eis meer om een product biologisch te mogen noemen. Aldus het NOSB. Het VS-bio-keurmerk USDA Organic kan dus vanaf nu ook op producten staan, die uit moderne teelten komen, zonder dat de consument dat weet. Niet bodem/bodemleven bepalen wat bio is, maar door mensen samengestelde mest/watermixen. High tech teelt dus. Zoals hydrocultuur in trays boven voedseloplossingen. Aquaponics, hydroponics, combiteelt tussen vis/waterleven en planten. Niks meer romantiek van respectvolle teelt van gewassen, die onder de blote hemel in gezonde aarde geteeld worden. Triest. https://www.foodlog.nl/artikel/in-de-vs-hoeft-biologisch-niet-meer-uit-de-aarde-te-komen/

 

Begin januari overleed de 31-jarige Spanjaard Juan Pedro Ramos in het Carlos III ziekenhuis in Madrid. Woensdag bevestigden artsen van dit ziekenhuis dat Ramos overleed aan een anafylactische shock. Dat is een snelle systemische allergische reactie. De artsen bevestigden dat de oorzaak van Ramos' dood het eten van een genetisch gemodificeerde tomaat is geweest. Dit is de eerste keer dat dit als doodsoorzaak formeel is toegegeven na een menselijk overlijden. De tomaten die Ramos at tijdens de lunch voor zijn dood, bleken visallergenen te bevatten. Dit veroorzaakte een heftige en allergische reactie met de dood tot gevolg. https://inspanje.nl/zorg-welzijn/10071/spaanse-artsen-bevestigen-eerste-menselijke-dood-door-gmos/