Over voedsel

Industrieel voedsel, zoals suiker bevattende ontbijtgranen, of kipnuggets, pizza en voorgesneden brood verhogen de kans op kanker, Aldus een studie van Sorbonne/Parijs en Uni Sao Paulo/Brazilië. Fast food en industrieel voedsel  blijken voor 50% van het gemiddelde dieet in de Westerse wereld te tellen (in Engeland eet de gemiddelde Brit ruim 50% aan industrieel voedsel). 10% meer industrieel voedsel lijkt het risico op kanker met 12% te verhogen. The Independent.

 

Timmy van de EU wil een nieuwe drinkwaterrichtlijn...Betere regelgeving, verbetering van toegang tot schoon/gezond drinkwater en minder plastic. Lidstaten zijn straks verplicht aan te tonen dat zij meer publieke watertappunten installeren en ook bekend maken waar ze zich bevinden. Lidstaten moeten hun burgers informatie gaan verstrekken over de kwaliteit van het drinkwater en mogelijke gezondheidsrisico's, zoals legionella of chloor in het water. Daarbij mogen ze zich voortaan toespitsen op het aanpakken van specifieke, lokale situaties in plaats van een verplichte lijst af te werken. Een betere informatievoorziening zal naar verwachting de potentiële gezondheidsrisico's van 4% naar 1% terugdringen. 
Meer transparantie moet ook inzichtelijk maken wat de grootste kostenposten van de drinkwatervoorziening zijn. In sommige landen blijkt een kwart van het publieke water weg te lekken door gebrekkige infrastructuren. Iedereen blij, dus? Toch niet helemaal. In 2014 haalde het allereerste Europese burgerinitiatief Right2Water 1,6 miljoen handtekeningen op. Right2Water wilde afdwingen dat de toegang tot water als een mensenrecht beschouwd zou worden en dat binnen Europa de drinkwatervoorziening niet commercieel zou worden. De ondertekenaars krijgen nu deels hun zin. Van een mensenrecht is nog altijd geen sprake - 'om juridische redenen' - maar toegang tot water maakt wel onderdeel uit van de Europese pijler van sociale rechten. Nog altijd hebben 23 miljoen Europeanen geen toegang tot veilig drinkwater. Zij delen nog even niet mee in die rechten. Foodlog . Grote vraag: en hoe zorgen we dat het water niet meer vervuild wordt door landbouw (o.a. pesticiden), geneesmiddelen en andere soorten vervuiling?http://ec.europa.eu/environment/water/water-drink/pdf/factsheet_safer_drinking_water.pdf

Patrick Brown, een biochemicus uit Stanford voorspelt een vleesloze toekomst. Vervanging van gehakt komt uit zijn laboratorium-buisjes...en schijnt te smaken. De Burger uit Silicon Valley wordt de nieuwe McD...maar dan anders....Deze ‘’impossible burger’’ wordt gemaakt van planten, en laat zich grillen als een gewone burger, en schijnt nog lekker te zijn ook. Duikt elke keer weer op als innovatie....Maar het gaat nog jaaaaren duren.  http://www.odditycentral.com/foods/this-impossible-burger-is-made-of-plants-tastes-just-like-real-meat.html

 

Sergio Herman bouwt verder aan zijn Frites Atelier-imperium. Na Den Haag, Utrecht, Antwerpen en Arnhem staan Gent en Brussel op de rol als eerstkomende nieuwe vestigingen. Daarna zijn Amsterdam, Barcelona, Berlijn en mogelijk Londen aan de beurt.

Zitten we op te wachten....

Te vet, te zout. Dat is het merendeel v/d erwtensoep, die in supermarkten wordt verkocht. Iedereen weet ondertussen, dat industrieel geproduceerd voedsel te veel zout, vet, suiker (en andere toevoegingen bevat). Ook hier wordt het tijd, dat de ‘’zelfregulering’’ door de industrie vervangen wordt door een eis door het Ministerie. Mag wel, na ruim 10 jaar ‘’proberen’’....

 

Fleur de Sel; een delicatesse, waarbij zoutkristallen per hand van het wateroppervlak worden geschept en gedroogd. Duurder dan gewoon zeezout. En het bevat ook meer micro-plastics, aldus Uni Oldenburg. Niet echt verrassend overigens...Jaarlijks gaan ca. 9,5 miljoen ton plastic de zee in. Met name PE, PP en PET, en daarmee dus kunststoffen, waarmee shampoo-flesjes, zakjes, folien, waterflessen of kunstvezels worden geproduceerd...Noch denken we dat de hoeveelheid niet schadelijk is voor de gezondheid. Maar we weten te weinig over de risico’s..Simpelweg omdat er nog geen goede meet methodiek is uitgevonden om het te meten.

 

Snoep daalde de afgelopen 10 jaar 10% in prijs. IJs – 15%. Gezonde voeding werd in die periode echter 22% DUURDER! Vertel mij nou nog eens de logica van Schippers en voorgangers....En..gezondere voedingsmiddelen stegen in 2017 gemiddeld ruim twee keer zo sterk in prijs als ongezondere voedingsmiddelen. Het CBS geeft geen verklaring voor die stijging. Nee?

Nou dat weer...Dr. Stephen Grundy....lectine-free diet... want..zelfs gezond voedsel, zoals fruit en groente, kan schadelijk voor ons lijf zijn. Huheeeeeeeee? Omdat planten niet opgegeten willen worden! Ze willen alleen maar overleven. En dus verdedigen zich deze door giftige componenten, proteinen, genaamd lectines…Zoals gluten, een van de bekendste lectines. Maar er is nog veel meer op de loer, en wel in nachtschadegewassen (aardappel, paprika, tomaat o.a.); zaden, peulvruchten, melkproducten, met graan/kunstvoer gemest vlees etc. En als we dit binnenkrijgen, dan kunnen er serieuze ontstekingsreacties plaatsvinden, worden we dikker, ontstaat er ‘’mist’’ in het brein en ontstaan aandoeningen. Dus moeten we hoogst nodig overstappen op een lectine-vrij dieet, pleit deze arts....Maar ja, als ik het zo doorlees....als yoghurt, olijfolie en zo ook al niet meer mag, terwijl recent nog eens is vastgesteld dat een Mediterraan dieet en het DASH-dieet het beste aan voedingsadvies biedt voor ons mensen....Maar lees/oordeel zelf:

http://gundrymd.com/thrive-market-plant-paradox/       http://gundrymd.com/wp-content/pdf/Plant-Paradox-Shopping-LIst.pdf 

 

Bezopen...wie verzint een ‘’challenge’’ met 365 dagen eten met Honig.... Het enige waar Honig voor zorgt is vulmiddel, palmvet, zetmeel, zout, suiker en wat specerijen. Dat is geen fatsoenlijke manier om mensen aan de groente te krijgen maar volksverlakkerij. In feite niets meer of minder dan een heel duur bouillonblokje. Na dat jaar kan de familie nog steeds niet koken, zijn de kinderen onherstelbaar verslaafd aan de muffe zoet-zoute pakjessmaak maar heeft Honig wél lekker een hoop spulletjes verkocht. Ik wou dat ze eens aantoonden, dat365 dagen zonder pakjes en zo ook mogelijk, zonder veel meer tijdbesteding, en vooral veel gezonder/lekkerder is! https://www.foodlog.nl/artikel/365-dagen-zonder-honig/ 

 

De Green Protein Alliance - een samenwerkingsverband dat Nederland bonen, paddenstoelen en noten in plaats van vlees wil laten eten - vraagt de Nederlandse overheid miljarden vrij te willen maken om consumenten dierlijk eiwit door plantaardig te laten vervangen in hun dagelijkse kost. Het verband denkt dat zijn aanpak evenveel overheidsinvesteringen verdient als de energietransitie, namelijk vier miljard euro per jaar.Meer hierover: https://www.foodlog.nl/artikel/alliantie-voor-het-eten-van-bonen-en-paddenstoelen-wil-miljarden-van-de-reg/

 

De Franse president Emmanuel Macron wil de Franse baguette op de lijst van immaterieel erfgoed van Unesco krijgen. "De hele wereld is jaloers op de Franse baguette", aldus de president. Volgens de Franse bakkers gaat het niet alleen om de naam de vorm van het brood. Maar de ingrediënten en de wijze waarop de baguette gemaakt worden zijn zaken die goed beschermd dienen te worden. "Uitmuntendheid en expertise moeten worden bewaard, en daarom moet dit op de lijst", stelde Macron. Liever ambacht dan massa-productie. Gelijk heeft ie.

 

Dan staat er op het energiedrankje ‘’niet aanbevolen voor kinderen’’ en toch is het te krijgen bij de school. En dus is er een onzindiscussie op de radio over wel/niet verbieden, want je krijgt zo van die hyper-kinderen. Ouders zijn verantwoordelijk als het gaat om een goede opvoeding. Daarbij hoort ook een gezonde voeding. Hebben ze daar geen zin/tijd voor? Dan geen kinderen kiezen! Fris, junk en snacks 60% prijsverhoging. Op gezonde groente/fruit was 50% immers zo geregeld. Op scholen dit soort spul verbieden. De suiker/junk/voedingslobby piepelt het MvG met succes, want het verdient zo lekker. En niks discussie over ‘’eigen’’ stopbord-declaratie: overal in grote letters: aantal suikerklontjes/glas, hoeveel zout/vet per handvol. En wie toch ongezond wil blijven eten/drinken/leven? Ik weet, ethisch een lastige; maar toch meer kosten zelf laten betalen. B.v. 100% voor comazuip-poli-opname.