Over voedsel

McD, rundvlees, antibiotica en superfoods

Berichtje in de British Medical Journal: ondervoeding van kinderen kun je op eenzelfde manier oplossen als in de vee industrie: gewoon antibiotica gebruiken. Groeien ze goed van. Had ik eerder al een berichtje over geschreven, niks nieuws onder de zon. Maar onbegrijpelijk advies.

 

Volgens het Voedingscentrum bestaan superfoods niet. Dank je de koekoek; vooral bestaan ze niet, als het gewone, onbewerkte ‘’gezonde’’ vruchtjes, groenten of granen zijn, want daar verdienen de Unilever ’s van deze wereld  niks aan. Groente en fruit, biologisch verbouwd, en vers van het land op tafel is het beste, wat je voor je gezondheid kunt doen. Zorg je goed voor je eten, zorgt het voor jou. Heb je al die industrieel bereidde troep niet nodig. En veel kosten hoeft het ook niet. Want tuinieren kun je zelfs op je balkon, in kuipen en potten. Dus met z’n allen groente en fruit kweken. Is nog leuk ook. En als je ooit je eigen kweek hebt geproefd, wil je niet meer anders!

 

Ja hoor, het zat eraan te komen, McDonalds beloofde 2001, geen kippenvlees van leveranciers te betrekken, die genetisch gemodificeerd voer gebruiken. Nou, vanaf nu is dat principe overboord. Want zogenaamd is onvoldoende niet-genetisch-gemanipuleerd voedsel (m.n. soja) beschikbaar. Nee, zal wel. Monsanto heeft natuurlijk geklaagd en de winst moet wel groot blijven. Want ‘’echt’’ voedsel heeft zijn prijs.

 

Een interessante vraag: waarom krijgen Indiërs nauwelijks darmkanker? De viroloog en Nobelprijswinnaar Zur Hausen heeft een theorie. Het zou aan het rundvlees kunnen liggen. Al langer is bekend, dat mensen die veel rood vlees (= rundvlees) eten, een hoger risico voor bepaalde kankersoorten oplopen. Maar…dat virussen daar een rol bij spelen? In principe is het zo, dat men ervan uitgaat, dat virusinfecties geen kanker veroorzaken. Maar als deze virussen in een ander levend wezen (b.v. een rund) terecht komen, waar zij zich niet kunnen vermeerderen, worden ze cancerogeen, d.w.z. kanker kan ontstaan. Dat is een karakteristiek kenmerk van vele tumorvirussen, die tot nu toe bekend zijn. Zijn idee: ook bij dieren moeten zulke virusinfecties voorkomen, die bij hun zelf niet tot kanker leiden, maar als ze op de mens worden overgedragen, mogelijk kanker kunnen veroorzaken. E.e.a. stoelt ook op de geografische spreiding van o.a. dikke darmkanker; vooral in landen waar veel rundvlees wordt geconsumeerd komt dit vaak voor. Indië echter laat het laagste % aan dikke darm kanker zien. Omdat nauwelijks rundvlees wordt geconsumeerd. Met uitzondering van 3 regio’s: 2 waar o.a. moslims en christenen rundvlees en de 3e waar veel chinezen leven die gedroogd rundvlees eten. Voor WOII was ook in Japan en Korea het % zeldzaam; maar na de oorlog werden grote hoeveelheden rundvlees uit het buitenland door Japan geïmporteerd en sindsdien is het daar zeer geliefd; zowel bereid, of rauw als sashimi. Koreanen zijn gek op rauwe rundertartaar met ei en groente. Beide landen kennen nu een hoog risico voor deze kanker. Maar kennelijk is dus niet elk soort rood vlees ‘‘gevaarlijk’’. Want vlees van Yaks, paarden, kamelen, geiten etc. blijken o.a. in Mongolië geen hoger % dikke darm kanker zien. Mogelijk ligt het dus aan het euro-aziatische rund. En ontstaan cancerogenen niet alleen bij braden/grillen. Want ook gevogelte en vis blijken dezelfde chemische cancerogenen – deels in hogere concentraties – bij deze bereiding aan te maken. Gevogelte lijkt vooralsnog het risico niet te vergroten, en vis lijkt zelfs een soort ‘’bescherming’’ te vormen. Kankerverwekkende stoffen zijn dus kennelijk op zichzelf niet voldoende, om een kanker te ontwikkelen. Hamvraag - o pardon, rund - zijn inmiddels al rundervirussen gevonden, die een link zouden kunnen hebben met kanker? Men is nog maar een jaar bezig met onderzoek. Maar eerste resultaten laten een hele rij van virussen in het bloed van runderen zien, die tot nu toe nog niet beschreven waren. Er is sprake van een nieuwe virusfamilie. Zijn in darmkankercellen rundervirussen aangetoond? Ja, als men specifiek op virussen zoekt, vaak worden ook nieuwe virussen ontdekt. Het zou dus kunnen, dat kankervirussen een grotere rol spelen. Nu neemt men aan, dat ca. 21% van alle kankers met infecties samenhangen, inclusief bacteriën en parasieten. Hij denkt, dat dit % veel groter is. Het vervelende met deze 1-streng-DNA virussen relatief hittebestendig zijn (tot ca. 80%). Dus zo’n heerlijk sappig stuk vlees met een kerntemperatuur van 56/60 graden is de ideale omgeving om de virussen welig te laten tieren. Oeps. Stoppen dan maar met rundvlees consumeren als het kennelijk meer verantwoordelijk blijkt voor het ontstaan van kanker? Nou…hij denkt eerder aan de optie, om deze virussen te identificeren en vervolgens een immunisatie te ontwikkelen, waarmee de runderen kunnen worden ingeënt om zo het ontstaan van dikke darm kanker in de mens te voorkomen. Maar dat duurt nog wel een poos.