Over voedsel

Coca Cola buigt?

Coca Cola beloofde onlangs, dat het voor eind dit jaar de gebromeerde plantaardige olie uit haar frisdranken haalt. Bromide wordt ook voor brandwerende/vertragende producten gebruikt. En het stabiliseert dus ook dit soort drankjes. Alles  uiteraard safe en binnen de wettelijke bepalingen. Ja hoor. Ze zijn in de EU en Japan verboden. In USA niet dus.  Vervangen wordt het door sucrose acetaat isobutyraat  (E444) en glycerol ester (E445); apart of samen. Stofjes die veelvuldig in dranken worden gedaan. Pepsi moest er eerder – na een sterke consumentencampagne eraan geloven, maar blijkt het bromide ondanks beloftes, toch nog steeds in een paar drankjes te gebruiken.  En CC? Die zegt het echt eruit te halen. Ziezo, alweer een rotzooi-stof eruit, onder consumentendruk. Maar of de vervanging nou zo charmant is? En als het dan allemaal al zo veilig was, waarom dan eruit halen? Doordenkertje.

 

 

E444 wordt niet alleen in de levensmiddelenindustrie toegepast. Je vindt het ook in drukinkt, lakken en decoratieve coatings. En in cosmetica. Volgens de FDA volledig safe voor menselijke consumptie. Maar echte onderzoeken ontbreken.  EU nam het advies over. Hier mag het ook…E 445 is een olie-oplossende stof, gewonnen uit hout-hars (het hars zelf is E 915). Het mag in voedsel, drankjes en cosmetica, en het houdt de olie stabiel in water; een mooie emulsie krijg je dus. Ook wordt het toegepast bij de productie van kauwgom en ijs. En in goedkope lijm, inkt, fotokopieer- en laserprint papier, vernis, zeep, soldeer-hulpmiddel en was om kieren te sluiten. Als glansmiddel bij medicijnen, in pleisters en zalfjes. Dus…liever een glas zelfgemaakte ijsthee, en minder ‘’kunstdrankjes’’ dan maar?