Over voedsel

Gezonde voeding maar foute verpakking

Dat biologisch niet per definitie altijd gezond is, bewezen de afgelopen jaren steeds meer onderzoeken. Als kiemzaden, rijst, thee of andere producten besmet zijn met zware metalen, kun je ook als biologische eter vergiftigd worden. Het is dus zaak, om goed te controleren, waar de producten vandaan komen en zich te informeren over onderzoeken en feiten.

 

Dan heb je eindelijk ‘’gezond’’ spul – al dan niet zo goed mogelijk gezond verbouwd of gekocht - geniet je volop van het eten en denk je goed bezig te zijn voor je lijf. Komt er een ander gevaar opdoemen. DE VERPAKKING. Want ook die is lang niet altijd koosjer! Wist je dat vele tandpasta tubes gemaakt zijn uit kunststoffen, die BPA bevatten? Dat komt dus in je lijf. En verstoort de hormoonbalans. GSK weigerde overigens antwoord op mijn vraag, waarom tandpasta tubes BPA bevatten. Let dus op bij verpakkingen (ja, dus ook die van vleesverpakkingen, plastic bekers en flessen, frietbakjes  etc.) op deze codes (staan binnen een 3-hoekje of soms ernaast):  1,2,4 en 5 zijn over het algemeen relatief veilig in gebruik, zolang je het niet opwarmt. Verpakkingen met code 3,6,7 moet je zoveel mogelijk mijden, die zijn schadelijk voor mens en milieu.

 

Laat liever ook blik staan(frisdrank, bier, soep etc.) want de binnenzijde is meestal gecoat met kunststof die BPA bevat. Regelmatig eten of drinken van blikproducten verhoogt je BPA gehalte met wel 1200%. Hoge BPA in urine wordt in verband gebracht met hart/vaatziekten en diabetes risico. Prenatale blootstelling aan BPA kan hoger risico op borstkanker op latere leeftijd geven en hoger risico voor astma bij baby’s. BPA heeft ook invloed op de vruchtbaarheid door beschadiging van sperma (zie ook het artikel over de onvruchtbare varkens)

Indien mogelijk, kies producten die expliciet vermelden BPA FREE. Want zelfs code 7 (recycling code 07) kan BPA bevatten.

 

Tot slot: in de USA geldt een product/ingrediënt/stofje als VEILIG totdat de onveiligheid bewezen is. In Europa geldt, dat je eerst moet bewijzen, dat iets onschadelijk/veilig is, voordat het toegestaan wordt. Nou, dat wordt nog wat met het vrijhandelsverdrag.