Over voedsel

Een genetisch gemanipuleerde bio-aardappel?

Consumenten hebben – aldus het Consumers Report in de USA – McDonalds burgers als slechtste beoordeeld. Ook andere grote Fast Food aanbieders zoals die van gefrituurde kip (zoals KFC), sandwiches of burritos zijn getest. Ook allemaal laag gewaardeerd. Beter doen het de kleine ketens. McD kampt op eigen markt met dalende omzetten en demonstraties tegen hun loonpolitiek. Als een van de grootste is McD daarbij een gewild sociaal doelwit geworden. Maar ook andere landen daalt de omzet. Misschien leren consumenten langzamerhand toch wel ‘’echt’’ voedsel meer te waarderen dan junkfood?

 

In NL laait ondertussen weer de discussie op ‘’wel/niet GM-piepers’’. Omdat biologisch geteelde gevoeliger zijn voor aandoeningen dan hun ‘’gemanipuleerde’’ soortgenoten. Aldus wil men ons laten geloven. Biologisch tuinieren, vraagt om andere manier van werken, en ja, de omzet is lager, en je moet er meer voor doen. Maar omdat nu de fytoftora schimmel – die gevreesde aardappelziekte – weer eens de kop heeft opgestoken, wil dat nog niet heten dat we dan maar over moeten naar die genetische pieper. Ook al vinden sommigen, dat als iemand geen bespoten aardappels wil eten, maar de schimmels een probleem worden, het toch moet kunnen om af en toe genetisch gemanipuleerde ‘bio’ aardappelen te telen. Is dat even creatief krom geredeneerd. Misschien moeten we ons bezinnen op een gezondere teeltwijze? Onze piepers liggen beneden te rusten. We hebben al een enkele aardappelmot ontdekt. Dus helaas, binnenkort wordt het ‘’raspeltjes’’ drogen, want de vriezers zijn al vol. En in august gaan onze eigen – onbespoten/niet-GM-aardappels – weer gewoon de grond in. Op naar de volgende ronde. Op een andere rij, met vallen tegen motten en ander gespuis. En tegen de schimmel? Kan je prima spuiten met Neem. Is bio