Over voedsel

Je bent wat je eet

Door zout te vervangen door natuurlijk gefermenteerde sojasaus (bekend merk is o.a. Kikkoman), kan de voedingsindustrie met ruim 30 - 35% minder zout toekomen, zonder dat het ten koste gaat van de smaak. Stelden onderzoekers van de Uni Wageningen vast. O.a. voor dressings, tomatensoep en roerbakvlees. Hoe dat kan? Sojasaus is rijk aan de umami smaak (de 5e , naast zoet, zuur, bitter en zout); waardoor een pietsje sojasaus de smaken beter laat uitkomen. Doe ik al jaren. Want wij gebruiken nauwelijks zout; een beetje – maar veel minder dan de industrie – in eigen brood; en op een zachtgekookt eitje. Oh ja, en om de sla te wassen als hij vol luis zit. Verder niet. Gebruiken we verder waar gewenst, Kikkoman voor de ‘’kick’’. De WHO pleit al jaren voor lagere zoutconsumptie. Maar ja, zout is veeeel goedkoper dan sojasaus – vooral als je niet de chemisch geproduceerde, maar de natuurlijk gefermenteerde gebruikt – dus zal dat wel een argument worden om vooralsnog niets te veranderen.

 

Het westerse dieet, met te veel zout, vet en suiker, is schadelijk voor onze gezondheid en ook ons immuunsysteem. Wetenschappers stelden vast, dat ongezond eten (junk food) direct effect heeft op ons DNA. Het nageslacht zal hier de gevolgen van ondervinden.  Bovendien zorgt fast food voor het ontstaan of versterken van meer ontstekingen; ook infecties, sommige soorten kanker en allergieën plus auto-immuun ziekten. De darmbacteriën worden blijvend ontwricht en het immuunsysteem keert zich tegen ons. Want ons lijf is een mini-ecosysteem en daar moeten we zorgvuldig mee omgaan. E.e.a. viel te lezen in het Nutrition Journal.

Door het hoge aandeel aan bewerkt voedsel wodrt de darmflora en het immuunsysteem ernstig in de war geschopt. En dat maak je niet zo maar weer ongedaan. Tenzij je echt van leefstijl verandert. Want onze darmflora (zowel de bacteriesoorten en hun gen-eigenschappen) past zich aan het voedsel wat we eten, aan. Je bent wat je eet wordt wel gezegd. Maar weet ook dat je ‘’doorgeeft’’ wat je eet. Aan de volgende generatie. Helaas, dit soort berichten verschijnen veel te weinig in de media, laat staan dat consumenten beter worden voorgelicht over wat de voedingsmiddelenindustrie allemaal in bewerkt voedsel stopt.

 

Voor ons reden dat we zo min mogelijk bewerkt/industrieel voedsel consumeren, en het een uitdaging vinden, om ‘’copy cats’’ te maken, maar dan op de gezonde manier; wel de smaak, en ook het product, maar dan zonder chemische troep of kunstjes. En we merken dat we ons beter, energieker en gezonder voelen.  Een gezonde leefstijl, voldoende bewegen, en zonder al te veel stress kan perfect samengaan met genieten van het leven en vooral smullen van lekkere (m.n. mediterrane) lekkernijen.  Probeer het ook eens, zou ik zeggen.