Over voedsel

Volkstuintje en ''fait maison''

Geeft toch wel te denken, als Frankrijk een nieuw ‘’keurmerk’’ moet verzinnen, om de danig aangeslagen reputatie op te vijzelen. Want teveel wordt gerommeld in restaurants met kant-en-klaar en voorbewerkt spul, opgewarmd in de magnetron of even in een pannetje verhit. Niks ambachtelijke, smakelijke, Bourgondische Franse keuken. Nee, nu dan een ‘’fait maison’’ voor zelf ter plekke gekookt. Klinkt leuk, maar in de praktijk zitten er mazen- noem het maar grote gaten – in de wet: Want het gerecht mag het keurmerk krijgen, als het ter plekke is bereid op basis van ingrediënten die geen enkele bewerking hebben ondergaan. Vers, denk je dan. Om het kunnen van de kok te demonstreren. Nou, mis poes, want het restaurant mag producten toepassen die ‘’geschild, gesneden, geplukt, geknipt, gehakt, schoongemaakt, ontbeend, gevild, gemalen of fijngehakt ONTVANGEN worden! En ook deze mogen: …gerookt, gezouten, gekoeld, bevroren. Allez, wat is dat nou? En dan mogen aan het huisgemaakte gerecht ook nog gewoon vleeswaren en visproducten (niet terrines of patés) toegevoegd worden, net als kaas, vet, crème fraîche, melk, brood, meel, toastjes, gedroogde en gekonfijte groente en fruit, pasta, granen, gist, suikers, gelatine, smaakgevers (!), specerijen, kruiden, concentraten, chocola, koffie, kruiden- en andere theeën, siropen, wijnen, drank en likeuren, en rauw bladerdeeg. Ach guttegut, dat is toch niet anders dan voorheen????O ja, en dan is er nog het puntje van handhaving. De DGCCRF heeft er een hele kluif aan met ruim 120.000 restaurants en 35.000 meeneem/afhaalpunten. Om de stempel ‘’voedselveiligheid’’ te geven, controleerde deze instantie in 2013 wel 14.789 zaken, dit jaar ‘’al’’ 6688. Nog een paar te gaan, nietwaar? Maar met de wet in de hand kan je tenminste wel forse boetes uitdelen, of gevangenisstraf. Bon appetit! 

 

En die Amerikanen? Die zijn gek. Straks mogen EU kazen, die op houten planken gerijpt zijn, USA niet meer in. Is niet hygiënisch, vinden ze. Iedereen werd verrast met dit recente verbod. Vriend (de ambachtelijke kaasmakers in de USA zelf) en vijand (Europese kaasmakers die met alle middelen trachten om regionale en traditionele benamingen te verdedigen tegen US kaaspraktijken). Recent kwam de FDA namelijk erachter, dat rijping op hout niet deugt: de poreuze structuur kan bacteriën opnemen en ze vasthouden. En als dat in contact komt met kaas? Pfff…Het is te prijzen, dat de USA de eisen t.a.v. voedselveiligheid aan het herzien en opkrikken is. Maar zo? Betekent ook dat ambachtelijke kaasmakers in hun eigen land het bijltje – pardon de kaasmakerij – neer kunnen gooien. En alle argumentatie van ‘’hout ademt’’ ten spijt, het mag niet. Van de FDA. Of is het de zoveelste sabotagepoging in het vrijhandelsverdrag? Tegen al die beroemde, houtgerijpte kazen zoals Parmigiano Reggiano, Reblochon, Vacherin Mont d’Or etc? Want als men de Europese kazen van de US markt kan verbannen – met of zonder TTIP – dan kunnen de Kraft’s, Leprino Foods (mozzarrella) en anderen juichen. Want a) gebruiken ze geen houten plankjes, en b) maken ze geen kaas, maar zijn het fabrikanten….Nou, Europa, simpel zat: ik stel voor: was de houten plankjes met chloorwater. Kan de USA niks op tegen hebben. De kippen worden tenslotte ook zo schoongemaakt…

 

En dan dit nog: ouderen worden steeds dikker. Met name in Duitsland vreest men voor een situatie van grote aantallen obesitas-ouderen. Plaats 2 na Amerika. Oeps. Door slechte voeding (ofwel te veel kant-en-klaar en fastfood) en te weinig beweging. Dat volkstuintje van Jetta isnog niet zo verkeerd als suggestie….