Over voedsel

Puur natuur natuurlijk.....

Sinds met eten veel geld verdiend kan worden, wordt gekleurd, gearomatiseerd, gemengd, geconserveerd en helaas ook gesjoemeld.

 

En ondanks dat de Europese EFSA een oogje in het zeil houdt, dient ze toch vooral de industrie, want goedgekeurd wil nog niet veilig of gezond zijn. Van de 320 toelatingen (met E-nrs) zijn sommigen zelfs giftig, en mogen daarom maar in heel specifieke producten gebruikt worden; o.a. E239 voor Provolonekaas of E 284 in echte kaviaar. E 100 kleurt jams, pudding, snacks en mosterd, en mag alleen gebruikt worden met de waarschuwing op het etiket, dat het de activiteit en attentie van kinderen kan beïnvloeden. Hoezo Ritaline bij ADHD? Vermijd maar eens al het industrieel bereidde voedsel met geur/kleur/smaak/conserveer en andere stoffen. Word je kind vanzelf rustig.

 

En omdat consumenten steeds minder E-nrs willen, bedacht de industrie een list. Clean labelling noemen ze het: de ingrediënten laat men zo natuurlijk mogelijk klinken, en men geeft vooral aan, wat er NIET in zit of gebruikt soortgelijke stoffen, die niet gedeclareerd hoeven worden. Denk ook aan de vele ‘’technische’’ hulpstoffen, die niet gedeclareerd hoeven worden omdat ze gedurende het verwerkingsproces ‘’verdwijnen’’ (echt?); zoals visgelatine in vruchtensap, rundvlees in chips en varkensharen in brood (een van de meer dan stofjes in industrieel bereid brood)

 

Of ongevaarlijk lijkende zoals ‘’gist- en tomatenextract’’. Omdat (fris)dranken niet heet afgevuld kunnen worden, gooit men wat E242 toe, een chemische troep, die acuut alle micro-organismen afdoodt. En dan staat er op het label: zonder conserveerstoffen. Fraai he?

 

Smaakjes? Worden chemisch gefabriceerd, ze zijn goedkoop en peppen smaakloos spul op of garanderen altijd dezelfde smaak. Bij een natuurproduct verandert dat al naar gelang de oogst….Voor 100 kg frambozenyoghurt zou je voor ruim 31 Euro aan frambozen moeten toevoegen. Het aroma kost maar 3,75. Bovendien dekt de wereldwijde oogst aan frambozen nog minder dan 5% van de behoefte. Tel uit je winst. En waarom mag er dan toch ''natuurlijk aroma’’ op staan? Nou kijk, dat ‘’frambozenaroma’’ wordt gemaakt uit cederhoutsnippers, met behulp van water, alcohol en nog wat andere ingrediënten. Smaakt dan naar framboos. En omdat hout natuurlijk is = natuurlijk dus. Perzik of kokossmaak komt van schimmels, andere smaakjes worden met behulp van bacteriën gefabriceerd. Heeft nooit echte natuur gezien. Binnen de EU mogen bio producten deze stofjes ook bevatten, maar de meeste Bio bedrijven doen dit meestal niet.

 

Wat te denken van kleurstoffen: om verkleuringen te bedekken van opslag, of om vooral betere kwaliteit te suggereren? Krab wordt zo oranje, zure augurken groen, kaas geel en olijven zwart. ‘’Vrij van kleurstoffen’’ is ook niet waar; ruim 60% van de onderzochte levensmiddelen wordt wel ingekleurd. Maar dan met extracten van groente en fruit, waarbij alles, behalve de kleur, eruit is gehaald. Is natuur. En dus geen kleurstof. Terwijl rode bietensap in kersenyoghurt uitsluitend ter kleuring wordt toegevoegd….

‘’Zonder smaakversterkers of toegevoegde smaakstoffen’’. Tja, die heb je nodig, als je minderwaardige grondstoffen neemt om geld te besparen of als opslag en productie aroma’s doen verdwijnen. Glutamaat is waarschijnlijk de meest bekende. Helaas, ook al declareert men ‘’zonder’’, in ruim 90% (!) van de gevallen worden levensmiddelen juist met dit stofje voorzien. Maar verdoezelt door onschuldige namen zoals gist/tomatenextract, soja proteïne, kruiding of droge melk bestanddelen. Deze producten bevatten allen van nature glutamaat, soms meer, soms minder, worden in laboratoria geproduceerd en de eigen smaak weggehaald. En alleen toegevoegd om het aroma van het eindproduct te versterken… Ja hoor. Wettelijk vallen ze daardoor niet onder de verplichting van declaratie.

 

Zonder suiker is er ook zo een. Suiker staat synoniem voor ongezond, dus moeten producten steeds meer ‘’zonder suiker’’ zijn, maar desondanks even zoet smaken. Dus komen zoetstoffen om de hoek, al dan niet met veel bijwerkingen of zelfs kankerverwekkend (Cyclamaat is in de USA hierom verboden). En die kunstmatige zoetigheid? Zorgt voor meer trek – meer eten = obesitas. Daarom worden ze ook zo graag gebruikt in de varkensmesterij…