Over voedsel

Phoenix-hapje?

Kippenpoten – ik bedoel de echte poten met die ‘’tenen’’ eraan, waar kippen dus op lopen – zijn in China een delicatesse.. In sommige westerse landen worden dit soort poten ook verkocht. Als knapperige hondensnack…China kent de lange traditie van ‚‘Phoenix poten’’, gestoomd, gestoofd of als snack voor onderweg. Tot de vondst van ruim 30.000 ton poten, die in waterstofperoxide waren gebleekt. En dat mag niet.

Het zoveelste levensmiddelenschandaal. In een land, waar (lekker) eten zo’n centrale rol inneemt. Maar melanine in melkpoeder; cadmium in rijst, malachiet in zeevruchten, de pil in vis, lood in thee, ‘’gerecyclede’’ olie uit de afval…wie daar nog lekker wil eten, leest beter geen kranten meer. Tot overmaat van ramp bleken de populaire McD ook verrot ‘herverpakt’ vlees te hebben verbruikt, maar dat lijkt niks vergeleken met dit schandaal.

Het goedje om de poten te bleken suggereert een bleke frisheid. In het Centrale Document nr. 1 van de regering staat als hoogste prioriteit de veiligheid van levensmiddelen. Steeds meer mensen vragen zich af, wat ze nog kunnen eten. Er heerst onvoldoende transparantie of controle door onafhankelijke media en justitie. Wie kan, koopt ‘’geïmporteerd’’. Bio is booming. Een groot deel van China’s aarde, wateren en lucht is echter ernstig vervuild. Ook met zware metalen. Dus of ook bio echt bio is? De activist Wu Heng geeft een serieuze tip: niet te veel hetzelfde eten, vaker eens van ‘’vergif’’ wisselen….