Over voedsel

Vrijhandelsverdrag met US-normen

Kijk, degene die naïef geloofd, dat de FDA in Amerika er is voor de veiligheid van industrieel voedsel, die heeft het toch echt mis. Want het zijn de fabrikanten en hun vertegenwoordigers, die bepalen wat ‘’goed’’ voor ons is. De vertegenwoordigers van voedingsmiddelen willen nu openheid geven met 5 initiatieven om het proces te moderniseren. Dat van regulering van onuitsprekelijke ingrediënten dan. Er komt een door hun gesponsorde database, waar de FDA en andere geïnteresseerden uit kunnen putten, om zo de veiligheid van hun producten te kunnen inzien. Ahum? Heeft de FDA dit nog niet? Kan zij dus niet garanderen, dat het voedsel wat geconsumeerd wordt, veilig is? Nee dus, naïeve consument. De FDA vraag niet eens aan de producenten om wetenschappelijke studies te presenteren waarbij de toegevoegde stoffen veilig zijn voor menselijke consumptie. In principe kan de food-industrie dit zelf bepalen. Want de FDA goedkeuring is niet nodig. De laatste 17 jaar….

 

Vandaar dat de vereniging van voedselfabrikanten zo aardig zijn, om transparant informatie te verstrekken. Lief he, die GMA? Een klassiek voorbeeld van een falend systeem. De FDA beschikt noch over identiteit, noch veiligheidsgegevens van alle ingrediënten, die in USA-food worden gestopt. Ruim 1000 van die 10.000 worden door de industrie zelf bestempeld als ‘’generally recognized as safe (GRAS)’’ maar weten doen ze’t niet. En deze ‘’standaard’’ moet vlg. het TTIP ook in Europa goed genoeg zijn?

 

Ach ja, een beetje ‘’epigallocatechin-3-gallate’’, door een Japans bedrijf gedeclareerd als GRAS voor toepassing in dranken zoals thee, sportdrankjes, vruchtensappen, ondanks dat het leukemie bij foetussen kan veroorzaken….Of ‘’gamma-amino-butyric-acid’’, ook weer een Japans bedrijf, die deze neurotransmitter in dranken, kauwgummi, koffie, thee en snoep verwerkt. En eventuele safety gegevens? Alleen beschikbaar in het Japans…Zoete lupine-eiwit, vezels en bloem, door een Australisch bedrijf GRAS voor toepassing in bakwaren, zuivel, vlees en snoep, ondanks verdenking op allergische reacties; meer dan 20 zijn er op de markt, zonder waarschuwing, vooral voor diegene met een pinda-allergie. Dan de bekende theobromine; USA bedrijf gebruikt het in brood, muesli ’s, dranken, kauwgom etc., terwijl van 5 x de geachte veiligheidsnorm wordt overschreden. En testikel-degeneratie of bot-deformaties? Werden niet genoemd. Ook hier, ruim 20 producten, waaronder isotonische drankjes, mueslibars en dieetvoedsel verkoopt men ongedeclareerd.

 

Ach, wat maakt het uit, niemand wil het weten. Te veel mensen blijven te veel industrieel voedsel eten. Van een enkel stofje zijn de bijwerkingen bekend, maar wat, als we dit in combi met andere stofjes eten? Over jaren? Dat dit niet goed gaat, durf ik te garanderen. Dat de voedselindustrie er niet is, om gezond voedsel te produceren, maar om winst te maken, moge duidelijk zijn. Het is een gigantische markt. Met enorm groeipotentieel. Want er ligt nog kans voor superfoods, functional foods en ga zo maar door. Alles ‘’ten dienste’’ van de ‘’gezondheidsbewuste’’ mens, nietwaar?

 

De roep naar ‘’kook zelf, gebruik zo min mogelijk industrieel bereid voedsel’’ lijkt tegen dove mansoren.