Over voedsel

Koffie verkeerd

Koffie verkeert in zware tijden. Tegenvallende oogst door droogte, ziektes, maar ook een toenemende vraag zorgen voor druk op koffietelers. Dan kiest deze of gene er soms voor, om het tekort ‘’aan te vullen’’. Brazilië is de grootste producent. Maar door de koffieroest komt hij dit jaar ongeveer 42 miljard kopjes koffie tekort…En dus? Niet alleen de prijs verhogen (goede koffie heeft zijn prijs), maar het is oh zo makkelijk, om de koffie aan te vullen met ‘’vulmiddelen’’, zoals tarwe, soja, bruine suiker, rogge, haver, acai-zaad, mais en zelfs takjes en aarde. Meldt Foodlog. Natuurlijke stoffen, dus geen gevaar voor de volksgezondheid. Is dat even mazzel. Tenzij je een soja allergie hebt natuurlijk…De aanbeveling is dan ook om de koffie onder de microscoop te leggen om te kijken, of er takjes, bessen of aarde erin zit. Of je ‘’proeft’’ of er verschil is. En je kunt er natuurlijk ook een chemische analyse (vloeistofchromatografie) erop los laten. Allemaal leuk en aardig. Voor laboratoria dan. En voor koffieleuten? Maal vooral je eigen koffiebonen, dan weet je dat er verder niks anders zit in je koffie. Of vertrouw op merken en winkels…

 

In een wereldmarkt voor olijfolie van ruim 8 miljard is de USA maar een mini-speler met een productie van 10.000 ton. De californische olijfboeren willen dit graag veranderen. Want de USA consumeert jaarlijks ruim 300.000 ton aan olijfolie. Uit Spanje, Italië etc. 1/10 van de wereldproductie. Nu willen die Californiers dus nieuwe regels, om olijfolie te testen en te reguleren. Om zo ‘’hun’’ olie als betere uit de bus te laten komen. De EU vindt dit niet leuk, ze uitten zorg over deze nieuwe regels. Want de nieuwe standaarden zijn niet alleen verwarrend voor consumenten, maar zullen de handel benadelen. Alweer een hobbeltje in het TTIP. Dit verdrag zal overigens – in tegenstelling wat steeds wordt geroepen - aldus nieuwste bevindingen – slecht uitpakt voor de Europese landbouw. Vooral in de Benelux. Geen ‘’winst, banengroei en meer business’’ maar een exportdaling voor de EU. En een stijging – surprise!- voor de USA. Ja hoor, de handel wordt wel groter, maar niet per definitie zoals wij wensen. Vlees/veevoer als verliezer, zuivel, verwerkte producten, wijn, suiker, biodiesel als winnaar. De TTIP ‘’winst’’ van 120 miljard voor de EU tegen een totale winst van 200 miljard. Vooral in non-food. Huh? Als nou maar niet die verhipte voedselveiligheidseisen van de EU op tafel blijven. Want die zijn fors hoger dan die van de USA. Gunstige handel met 3e landen? Klopt niet voor de landbouwsector. Gespannen relaties over Oost/West? Te grote onzekerheid. Maar het sprookje blijft oprecht; het levert ‘’winst’’ op. Niet voor de consument, die transparantie wil over wat hij koopt en consumeert. Maar voor de (US) bedrijven.