Over voedsel

Radioactief soepje of liever een sprinkhaantje?

Soepje van radioactieve groentjes? Zou je’t eten? En zou je’t beschouwen als ‘’kunst’’? Precies deze vragen worden gesteld op de Frieze Art Fair in London, waar 2 Japanse kunstenaars de bezoekers een bouillon aanbieden, gemaakt met grondstoffen rondom Fukushima. Hun project heet da ook ‘’proeft deze soep ambivalent?’’ Het is gratis. Als essentie van gastvrijheid, delen en humaniteit…maar het kan ook zomaar radioactief zijn…psychologisch gezien dan, want de producten zouden ‘’veilig’’ zijn. Echt waar.

 

Nou, en als er geen trek is in gloeiende bouillon met noedels en groente? Gaan we toch gewoon voor de insectjes? Idee van het Londonse Pestaurant; een culinair pop-upje, waar dit soort voedsel wordt aangeboden…Sommige gerechten zijn gratis te proeven.  The Bug Off competition – zoiets als Heel Holland Bakt  maar dan met insecten – leverde nogal creatieve recepten op, zoals een sprinkhaan knappertje met pinda als decoratie voor chocolade cupcakes; meelwormen als topping voor een Schwarzwälder Kirsch brownie of een ontbijttaart met bacon, worst en ei, gegarneerd met bamboewormen.

Het idee kwam van Rentokil  - jawel, juist dat bedrijf dat ‘’ongedierte’’ vernietigt; maak gebruik van je ongenode gasten; je hoeft niet van ze te houden, maar je kan ze wel leren eten. Activiteiten zijn georganiseerd in de USA, Australie en zelfs in Parijs. Noma, HET beste restaurant van de wereld, heeft in 2012 al mieren op het menu gezet.

Pestaurant heeft anno 2014 in de aanbieding: zoete chili duifburger; zout-azijn sprinkhanen; Mexicaanse meelwormen; geroosterde larven en een mix van insecten in chocolade. Een troost: niet gevangen uit huizen, maar special gekweekt. Inmiddels draaien al 17 Pestaurants in de wereld, inclusief Denemarken, Zuid Afrika, Brussel, Sydney, Washington, Belfast etc. Eet smakelijk!