Over voedsel

Veggie met vlees-smaak

Ben je gek op vlees, hamburgers, maar ook een beetje ‘’bewust’’ en zou het een onsje minder mogen, maar lus je geen veggie burgers?

Is er een alternatief! En wel de ‘’onmogelijke kaasburger’’; het beste vlees en de beste kaas wat je ooit gegeten hebt. Huh? Beter dan dat van blije koetjes van alpenweides? Bio kaas uit NL?

Een prof aan de Uni van Stratford heeft het voor elkaar; volgens zijn zeggen is het gelukt, om ‘’vlees’’ te creëren met ‘’plantenbloed’’. Het ‘’bloederige' vocht zou dezelfde consistentie en de metaalsmaak hebben als vlees, en komt van hetzelfde molecuul, hemoglobine. De ‘’onmogelijke ‘’burger zou ook de consistentie van een ‘’echte’’ evenaren. Als het werkelijk zo goed smaakt als het lijkt, Aldus de Wall Street Journal, zou dat weleens HET alternatief voor vlees kunnen zijn. Want de huidige wijze van vlees en kaas produceren is bepaald niet duurzaam; nee, zelfs buitengewoon destructief en heeft grote milieueffecten. Nou, deze kweekburger op veggie-basis kost thans nog 20 $; maar dat is een schijntje t.o.v. de NL-kweek/plakburger die in de labfase al 200.000 Euro kostte. En het zogenaamde plantenbloed heeft ook geen antibiotica nodig bij productie. Want kweekvlees is nogal gevoelig voor ziektes. 

 

De Russen willen dat Brazilië het vlees goedkoper maakt. Want door die stomme boycot van Europees voedsel is er thans sprake van enig tekort, zullen we maar zeggen. En anders vinden India en China de Russische markt ook interessant, vindt Rusland. Nou, daar zijn de collega B(r)ic landen niet van onder de indruk. 2011 was het Braziliaanse vlees nog afgekeurd, vanwege het groeihormoon ractopamine – wat nog steeds wordt toegevoegd. Nu ineens wil men het? Betaal of verdwaal, zei Brazilië. Dus vertrok men naar de Filippijnen. Voor krokodillenvlees. Veel goedkoper dan kip. En Indië levert mogelijk (water-)buffelvlees – ook dat werd jarenlang niet toegelaten vanwege kwaliteitseisen…Ach, straks misschien ook nog een spiesje nijlpaardvlees; of liever een stukje kangoeroe, haai of struisvogel? Culinaire uitdagingen te over voor restaurants en Russische burgers…