Over voedsel

Natuurlijk! Clean Label!

Hoezo clean label? De Industrie heeft dit ‘’bedacht’’ als reactie op afwijzing van consumenten van kunstmatige troep. Dus is de industrie slimmer aan het worden….En zorgt ervoor dat chemische processen ‘’natuurlijk’’ worden….

Recent kwam ik al googelend op foodnavigator.com en daar las ik over de lancering van de natuurlijke vanille van Solvay. Natuurlijk, GMO-vrij en het mag het label ‘’natuurlijk aroma’’ krijgen, volgens Europese en US-richtlijnen. Ja hoor. Hoe het gemaakt is? Een uniek fermentatieproces; ofwel een bioconversie van ferulzuur, een natuurlijk organisch stofje, gevonden in rijst o.a. Natuurlijk proces? Waarschijnlijk een handje geholpen door chemie en industrie, want natuurlijke fermentatie duurt heel lang. Maar het is dus natuurlijk….

En waarom dit stofje? Echte vanille is a) duur, b) beperkt beschikbaar en c) veel te lastig op grote schaal te verwerken. Dus moest er een alternatief gezocht worden, wat aan de wettelijke eisen voldoet; oh zo belangrijk voor de voedselindustrie. En Solvay is het gelukt, om als enige een natuurlijk vanille aroma te ontwikkelen, wat ook toegestaan is door de TTB – de alcohol en tabaks belasting- en handelsorganisatie; en dus mag het ook in alcoholische drankjes gegooid worden.

Dit ‘’natuurlijke’’ vanilleprutje heeft een sterke vanillesmaak met een zacht poederachtig effect, aangevuld met een hint van karamel. Yammie….Binnenkort aan te treffen in drankjes, gebak, ijs en zuivelproducten. Clean labels? Ammehoela.