Over voedsel

Gezonde melk en nog gezondere aardappels?

Carrageen; een stofje uit een alg. Algen zijn gezond. Dus dit ook? Nou, dat hangt er maar van af. Als het in de voedselindustrie gebruikt wordt, is het tegendeel eerder waar. Door het productieproces. De meningen blijven verdeeld. Mijn advies: laat producten met carrageen links liggen. Je hebt ze niet nodig.

 

De Amerikanen mogen vanaf nu genetisch gemanipuleerde aardappelen voor frietjes telen. De frietjes/chips zullen minder acrylamide produceren bij hoge frituurtemperaturen dan de ‘’normale’’ aardappels. Acrylamide is een schadelijke, kankerverwekkende stof, die bij frituren (of bereidingen zoals broodbakken ) bij hoge temperaturen ontstaat. Bovendien ontstaan minder snel blauwe plekken bij oogst, transport en opslag. Fijn he, zo’n super aardappel? Nou, geef mij maar onze eigen, bio, net vers gerooide puike aardappelen; misschien niet allemaal zo puntgaaf of prachtig van vorm, maar vol smaak en zonder gif of manipulatie. Langzaam gerijpt, dat proef je. En wat kopt het bericht dan? ‘’de gezondere aardappel is in de USA, en niet in Europa ontwikkeld, als gevolg van een houdingsverschil’’. Ja,  Europa wil het genetisch gerommel niet. Gezonder? Ammehoela. En wie staat alweer voor de deur? De niet-verkleurende appel. Ook gemanipuleerd. Handig voor o.a. voedselproducenten en McD. NL aardappeltelers balen; slecht voor marktaandeel. Hoezo? Laten de NL kiezen voor NL piepers en minder/niet frituren. Heb je nl 0 acrylamide…

 

Nog zo’n journalistieke onzin kop: mensen die zelf brood bakken lopen kans op jodiumtekort. Lees je verder, gaat het over mensen die maar 1 snee/dag eten (zoals wij) en over de zelf bio-brood bakkers – zoals ik – die geen gejodeerd zout toevoegen. Hoe groot deze groep echter is, en of ze hun jodiumbehoefte anders opvullen, is niet bekend. Laat staan of ze echt een tekort krijgen. Wat heb je eraan? Niks. Ik bak lekker mijn eigen brood. En krijg via onze gevarieerde, gezonde, niet-industrieel-vervaardigde voeding alle voedingsstoffen binnen die nodig zijn.  Niks tekort en nog lekker ook.

 

Criminelen in China hebben tofu geproduceerd met een industriële witmaker, rongalite. Om gedroogde tofu staafjes de juiste consistentie en kleur te geven. Maar het stofje is mogelijk kankerverwekkend. Niet geschikt dus voor de voedselindustrie.  10 ton van de geproduceerde 100 ton is in beslag genomen. De rest is al gedistribueerd. Ziektegevallen zijn vooralsnog niet opgetreden.

 

Melk goed voor U? Zweeds onderzoek toonde aan, dat hoge consumptie van niet-gefermenteerde zuivelproducten het risico op botbreuken, ontstekingsprocessen en voortijdige dood juist verhogen. Gefermenteerde zuivel producten (zoals yoghurt) hebben daarentegen een beschermend effect en reduceren ontsteking. Kennelijk blijkt de veroorzaker van de negatieve effecten de stof galactose te zijn. Verlaging van zuivelconsumptie en consumptie van lactose (of vermijding van niet-gefermenteerd zuivel) zou positieve effecten op gezondheid laten zien. Altijd al gezegd, dat melk voeding is voor baby’s. Ooit een volwassen dier gezien dat nog melk drinkt? De mens heeft melk als zodanig niet nodig. Deze mythe is gefabriceerd door de ongelofelijk grote melklobby (USA). Verdient super.    

 

Ook consument van garnalen en vis (pangasius/tilapia) uit Zuidoost Azië? Loop je grote kans om bacteriën binnen te krijgen, die antibiotica resistent zijn. Zegt Wakker Dier. Niet nieuw overigens; het is al jaren bekend dat de kweek in Vietnam en Thailand gebeurt in grote bassins. Om ziektes te voorkomen strooit men volop antibiotica. Functioneren tevens als groeibevorderaar. Tel uit je winst.  Advies; gaar de garnalen/vis vooral goed om te voorkomen, dat je de bacteriën binnen krijgt. Maar het spul hoeft niet uit de schappen, er is geen echt risico. Zegt het CBL. En de NVWA? Die moet maar een risico analyse opstellen om de ‘’ernst van de situatie te bepalen’’. Er is toch geen risico? Dus?  In 2009 werd al aangedrongen op een betere controle, anno 2014 ontbreekt hij nog steeds. Maar…er wordt nu snel actie genomen. Beloofd.  Wordt vervolgd. In 2020…?