Over voedsel

Lupinemelk, Nano's, dubbel gebleekte kersen en garnalen

De Duitse toekomstprijs 2014 gaat aan de levensmiddelentechnici Eisner, Mittermaier en Peter, voor hun ontwikkeling van levensmiddelen-ingrediënten uit Lupines ten behoeve van een gebalanceerde voeding en verbeterde verzorging met eiwitten. Daarmee wordt tevens de aanzet beloond, om met plantaardige eiwitten vlees te vervangen en daarmee een aantal voedingsproblemen in de wereld ineens op te lossen. Lupines zijn makkelijk te telen, ook in droge omgevingen; behoren tot de peulvruchten, leveren veel eiwit en in hun wortels zetelen knolletjes bacteriën, die extra voeding via meststoffen overbodig maken. En het is een goed alternatief voor import van (GM) soja. In het middellandse zee gebied is de verbouwing van lupines al duizenden jaren bekend. Het wordt gegeten als snack (ingelegd in zout), of geroosterd in een drank, lijkend op koffie. Met behulp van het bedrijf Prolupin is al een lupine-ijs ontwikkeld. ‘Melkproducten, yoghurt of verse kaas; vega-worstsoorten, sauzen en deegwaren ‘  op basis van lupines zijn in ontwikkeling.

 

Nanodeeltjes zijn vandaag de dag al bijna overal te vinden. Ook in levensmiddelen. Siliciumdioxide maakt sauzen gladder, kauwgom en yoghurt witter en laat droge soepen niet verklonteren. Zit ook in zout, koffiecreamer etc. Het hoeft niet apart gedeclareerd worden. Maar per half december moet het begrip ‘’NANO”’ op de ingrediëntenlijst van levensmiddelen staan. Vlg. de nieuwe levensmiddelenrichtlijn van de EU. Alle technisch geproduceerde Nano materialen moeten dan gedeclareerd worden. Dit zou de industrie voorlopig echter ertoe kunnen bewegen, om deze Nano’s niet meer toe te voegen, uit angst voor consumentenreacties. Maar…de nanootjes zijn pas declarabel als ze minder dan 100 nanometer doorsnee hebben (een miljoenste millimeter). Enne…Silicium- en titandioxide nanootjes zijn groter…Plus…de hoeveelheid aan nanootjes wordt niet meegenomen; want in elk industrieel geproduceerd levensmiddel zit ergens wel een nanootje. Anders zou zo’n hollandaise saus niet zo prachtig glad worden en bij het homogeniseren van melk ontstaat ook ‘’automatisch’’ nanodeeltjes rond de 100 nm…Ergo, niet declareren, wel winst nemen. De EU denkt immers met bedrijven mee! Het grootste aandeel aan Nano’s wordt echter in (levensmiddelen) verpakking toegevoegd; om o.a. koolzuurhoudende dranken in PET flessen langer houdbaar te maken. Toekomstig zijn levensmiddelen voorstelbaar, waarbij gevoelige ingrediënten of stoffen in Nano’s ingekapseld worden. Hittegevoelige vitamines worden beschermd of de opname voor het lichaam verbeterd. Aroma’s kunnen versterkt worden. Europa loopt duidelijk achter USA en Azië aan, als het om dit soort stofjes in/door/om gaat. Vanwege verschillen in wettelijke regelingen en ‘’andere cultuur’’. Ja, een, waarbij consumenten terecht huiverig zijn voor dit soort toevoegingen, waarvan de lange termijn effecten niet bekend zijn. Wij vinden Nano ‘‘eng’’. Voor de industrie zijn ze nuttig; ze worden toegepast in diagnostiek en therapie van ziektes. En deze wondernanootjes worden thans niet als gevaarlijk beoordeeld. Want er is een te grote verscheidenheid en toepassing. Reden te meer, om juist extra kritisch te worden, dunkt me! De huidige markt van Nano materialen is ca. 11 miljoen ton. Tendens sterk stijgend. Denk aan zonnecrèmes met titaandioxine, zilver in textiel tegen zweetlucht, stofjes in computerchips en zelfreinigende oppervlaktes. Opbrengst? 200 miljard in 2009; wordt in 2015 2 biljoen euro. Tel uit je winst. Echt wat je noemt een groeimarkt, met een geschatte jaarlijkse groei van 15% (!) en overal toe te passen; een economisch wonder! Geregistreerd wordt niet of nauwelijks. Dus kun je ook geen risicoanalyse opstellen. Er is echter al lichte zorg om de toepassing van zilver. Als bacteriedoder. Maar in het milieu is het giftig voor organismen die in water leven, bovendien kunnen resistenties gevormd worden voor dit metaal. En het is niet bekend, wat het voor mens/milieu op lange termijn doet. Waarschuwingen over het inademen van nanootjes? Omdat ze direct in de long belanden plus via de reukzenuw in het brein? Dierproeven bewijzen het, maar niks aan de hand. Ook niet, dat ze zich zetelen in milt, nieren, lever en zaadballen? Men weet vooral ook niet, wat daarna gebeurt. Dat de nanootjes ook barrières kunnen doordringen, die normaliter door de natuur zo zijn geconstrueerd, dat dit niet mogelijk is, (darmwand, bloed-hersen) en die b.v. zenuwcellen voor in het bloed circulerende bacteriën, virussen en gifstoffen beschermen; ach, dat is verwaarloosbaar bij het grote voordeel van deze nanootjes voor de medicijnen; die kunnen namelijk ook door deze blokkades. En daar is de Farma blij mee. Nanootjes als Trojaanse paardjes met medicijnen voorzien. Risico’s? Iets voor later. De EU komt pas heel laat in actie. Want de productveiligheid ligt immers bij de producent; is de EU daar even makkelijk van af, zeg! Lange termijn studies zijn extreem duur. Niet verbieden, ogen dicht, winst laten afromen en bij problemen zien we dan wel. Als alles al verkocht/geconsumeerd is, natuurlijk. Want die paar criticasters dat zijn alleen maar ‘vertragers’van de noodzakelijke innovatie/economie en winst. Dezelfde, die ook tegen het TTIP zijn (vrijhandelsverdrag), dat ons oh zo veel heil moet brengen. In de tussentijd zorgt de EU via de EFSA er wel voor, de declaratieplicht zo te reguleren, dat de ondernemer niet gehinderd wordt in zijn nobele streven tot verbetering van ons leven…

 

Nee maar, hoe maf kun je zijn. In de USA wordt het binnenkort vereist, om bij restaurants, theaters, supermarkten, delicatessenzaken, pizzeria’s en coffeeshops (plus junkfood ketens) de voedingsmiddelen die aangeboden worden, te voorzien van het caloriegehalte. Aldus de uitwerking van de gezondheids-hervorming uit 2010….De regering bindt de strijd aan tegen overgewicht bij de Amerikanen. Het is alleen te betwijfelen, of de vermelding van kcal werkelijk de inname daarvan zal verminderen….Het betreft zowel verse levensmiddelen, maar ook alcoholische dranken. Mixdrankjes in bars? Die vallen er niet onder. Pizzeria’s mogen per pizzastuk declareren. En voedingswaarde? Op verzoek van de consument te overleggen. Schriftelijk. Een jaar overgangstermijn voordat e.e.a. echt van start gaat. Beter zou zijn, om gezonde – niet industrieel gefabriceerde producten dus, maar biologisch geteelde groente, fruit en zo min mogelijk bewerkte levensmiddelen – goedkoper te maken, en zoetigheid, snacks, frisdranken, rookwaren, drank en junkfood extra te belasten. En goede voorlichting op scholen te geven. Gezonde leefstijl belonen. Maar de voedingsmiddelen- en frisdrankenindustrie is te machtig. Preventieve gezondheidszorg is er nauwelijks, maar de wereld accepteert 25 – 40%/jaarlijks aan extra kankerpatiënten, die zwaar op de gezondheidszorg drukken door obesitas en slechte leefgewoontes. Niet de oorzaak, maar hooguit symptoombestrijding is het motto.

 

Oh ja, houdt u van die mooi kunst-rood of gifgroen gekleurde ‘’cocktailkersjes’’ in glas, voor in drankjes, op toetjes en ter versiering? U weet natuurlijk, dat dit dubbel (chemisch) gebleekte kersjes zijn, die na een zwavelbad een noodzakelijk kuurtje in water moeten doen, om de gifstoffen een beetje eruit te weken, voordat ze ondergedompeld worden in chemische kleurstoffen. In Engeland verontwaardiging over de voedingsmiddelenindustrie, die steeds slimmer wordt, om steeds meer ingrediënten te vervangen door minder goede of troep. Zoals een beetje kalk in bloem; heb je daar minder van nodig. En omdat dit niet fijn rijst, stopt men vervolgens nog een paar E-nrs rijsmiddel erin. Niet declarabel, want ‘’verdwijnt’’ tijdens het productie/bakproces.

Nou, Lena maakt morgen weer echt brood. Met bio bloem, water, beetje zout (en kruiden) en gist. Geen E-nrs nodig, geen chemie. Gewoon tijd geven om te rijzen. Puur en eerlijk.

En de goedkope Thaise garnalen? De kwekers van de garnalen snijden een oog eraf, zodat het vrouwtje elke 5 dagen eitjes produceert i.p.v. elke 14 dagen; opgekweekt worden de kleintjes dan op ‘’farms’’ met snelgroeivoer en hormonen. Want het moet niet veel kosten, nietwaar? Denk dus na, een volgende keer, als u ‘’aquacultuur’’ ziet staan, dan weet u wat u eet. Troep.