Over voedsel

Antibiotica, bio en toezicht ammehoela

In de USA werd recent in een bij de supermarkt gekochte hamburger een vervelend beestje aangetroffen, de salmonella typhimurium. Zorgt voor ernstige diarree, hevige buikpijn. Helaas, die beestjes in de hamburger bleken immuun tegen 9 soorten antibiotica, waaronder Cefriaxone; een van de meest gebruikte antibiotica bij salmonella besmettingen. Het wordt ook ingezet tegen bij longontsteking en hersenvliesontsteking. Oeps. Hoe die ‘’Koehlers resistente’’ bacterie (want die stam werd gevonden) in die burger kwam? Niemand weet het. Maar men verdenkt het ‘’wondermiddel’’ Ceftiofur. Gebruikt door veeboeren. Antibioticum toegestaan voor veterinair gebruik (ook preventief en als groeibevorderaar). In 2013 werden in vleesmonsters nog nooit zoveel sporen aangetroffen als van dit spul. Waren er in 2008 nog 98 overtredingen, in 2013 bleken dit al ruim 415 te zijn. 76% daarvan in rundvlees. De WHO maakt zich steeds drukker om het feit, dat antibiotica resistentie de wereld bedreigt. En dat US (maar ook Europese) veehouders en de veterinaire industrie gewoon door blijven gaan met te grote antibiotica verstrekking. What’s new? Niets. AL 10 jaar onderwerp van gesprek. En daar blijft het bij. Vel te lucratief; sneller groeiend vlees, winst voor farma. Ten koste van gezondheid. Elk jaar zullen miljoenen sterven als gevolg van antibiotica resistentie. Meer dan degenen die aan kanker overlijden.

 

Te veel koolhydraten zou erger zijn dan te veel vet. Een kort (steekproef) onderzoek poneerde deze stelling. PLOSOne publiceerde dit. Het onderzoek werd gefinancierd door partijen met belangen in de productie van dierlijke eiwitten en vetten. Need I say more? Flut dus.

 

Hoezo bio? 5,500 ton voer- en oliehoudende gewassen werden door 2 Roemeense handelaren verkocht als bio, met keurmerk, terwijl het gewone gewassen betrof. 220 vrachtwagens met oplegger dus. Tarwe, zonnebloemen, koolzaad en mais. Verwerkt tot meel, olie en ook diervoer. Bij controle naar de herkomst vielen onregelmatigheden op. Betrokken bedrijven werden stilgelegd. De Roemeense toezichthouder sliep bewust? Want al in 2012 was een van die 2 bedrijven JustOrganic betrokken bij een zwendel met 1700 ton biologische soja, verkocht aan Italië. Iedereen weet het, en toch doorgaan? Zou vlg. EU regels niet kunnen. Oh nee? Makkelijk! Want Roemenië had de overtreders moeten verbieden te handelen. Maar die legt de wet anders uit; geldt alleen voor personen, niet voor bedrijven. En ook als het bio-certificaat is vervallen per 2013? Ja, gewoon doorgaan. Maar dit soort boeven bestaan ook bij de gratie van hun kopers, want waarom doe je zaken met iemand, die als boef bekend is? Hebzucht dus. En inspecties? Niet alleen in Roemenië – de NVWA kan er ook wat van – blijken zwaar tekort te komen.

Allemaal beloven ze dan beterschap. Ja hoor. Meer druk op Roemenië eist Duitsland nu. Ach, schei toch uit, het gaat overal toch om hetzelfde. Bedrijven willen winst en maken daarbij gebruik van mazen in de wet, inspecteurs met gesloten ogen en open beurzen en overheden, die meer oog hebben voor bedrijfsbelangen dan voor consumentengezondheid, dierenwelzijn of milieu en natuur.

 

Net werd bekend, dat een bio legkippenbedrijf in Mecklenburg-Vorpommern is stilgelegd. Omdat ze 2 maanden lang verontreinigd bio-kippenvoer hadden gevoerd aan hun kippen. Niet meer bio dus. Het fungicide Metalaxyl en het insecticide Thiamethoxam zijn erin aangetroffen. Grondstof komt uit Oekraïne. Geleverd via NL in de vorm van zonnenbloemkoeken. Ook aan NL bio bedrijven geleverd. Meldt De Boerderij. Koeken zijn niet meer terug te halen; opgevreten. SKAL, de certificeerder van bio producten in NL onderzoekt, of eieren en dieren (vlees) van de markt gehaald kunnen worden. Nou, dat onderzoek duurt dus net zo lang, als de voorraad ei en vlees op is, voorspelt Lena. Voeders bij boeren terughalen is niet nodig door de hoge omloopsnelheid. We gaan nog even door dus? Bij veevoerbedrijven wordt wel product teruggehouden. En dan? Vernietigt? Maar geen gevaar voor de volksgezondheid hoor! Eet gerust je bio- (of niet, wat maakt het nog uit) karbonaadje, eitjes en drink nog een glas melk…

 

En tot slot; wat is de waarde van de NVWA, die speciale toezichtafspraken heeft gemaakt met o.a. een grote Amerikaanse graanhandel? Controle pas na akkoord. En met geheime toezichtclausules. Of het convenant met Safefeed – ook betrokken bij het KATS-schandaal over veevoer – minder controles door de NVWA, op vooraanmelding en op papier een goede borging. Enne…mocht er iets toch niet helemaal pluis zijn bij Safefeed? Dan bestraft de NVWA het bedrijf niet direct. Gaan ze eerst overleggen, hoe te handelen. Ook Kats kocht van hen. Een zogenaamd GMP gecertificeerd bedrijf. Maar de waarde van deze certificering? Wat stelt het allemaal voor, als toch troep gevonden wordt? Kortom; de overheid laat van alles toe, en als ondernemer ben je dan vogelvrij als er wat gebeurt? Je handelde immers volgens de wet en binnen het toezicht? Het TTIP zal er komen; en dus nog meer doezel-troezel-nepspul. En iedereen kijkt weg. Want het is zo goed voor de economie…De consument kan gerust gaan slapen. Alleen Lena maakt zich druk.