Over voedsel

Vol-zit-snufje en te veel suiker is ook niet goed voor u...

Hoe gek kan je’t verzinnen. Wetenschappers van het Imperial College Londen/Uni Glasgow hebben een voedingssupplement ontwikkeld (chemisch) waarbij we ons sneller ‘’vol’’ voelen. Of te wel, daardoor eten we minder. En komen minder aan. Je kunt natuurlijk ook zelf de discipline opbrengen om beter & minder te eten. Heb je dat stofje niet nodig. Maar ja, een pilletje is makkelijker dan nee zeggen tegen jezelf. Of leefstijlverandering. Het stofje heet propionate, bestaat uit een korte-keten-vetzuur, dat door het lichaam geproduceerd wordt als bacteriën voedselvezels vergisten. Eigenlijk een bijzonder vies smakend goedje, maar wel nuttig, omdat het in onze darm bijdraagt aan ‘’ik zit vol’’ gevoel, doordat het hormoon leptine wordt aangemaakt. Dus wat deden ze? Vieze smaak wegpoetsen en binden aan inuline (ook een voedingsvezel). En test wees uit, het werkt. Een beetje. Alsof onze zin in eten alleen afhankelijk is van spijsverteringshormonen, zoals men ons nu wil laten geloven. Zit vast slimme producent erachter. Want het moet wel regelmatig ingenomen worden. Juist ja. Liefst in brood of fruitsmoothie-vorm. (Foodlog: [url=http://gut.bmj.com/content/early/2014/11/17/gutjnl-2014-307913.short]Gut[/utl].

 

Verdorie, een kalverbedrijf in het zuiden van het land gebruikt Clenbuterol – eigenlijk alleen voor paarden met luchtwegproblemen, maar oh zo gewild als groeibevorderaar. Meldt Dijksma. NVWA is bij het onderzoek – sinds november – betrokken. De 11 kalveren, waar dit stofje werd aangetroffen – van de 754 – werden gelijk uit de handel genomen. Verdere 7 bleken al geslacht, daar zou de uitslag nog niet bekend zijn. Vlees zou wel geblokkeerd zijn. Of opgepeuzeld? En men zoekt naar de oorzaak; in water, voer en omgeving. En het spuitje dan? Pssst…

 

Bisfenol-A; een chemische stof, die sinds de 60-jaren bijna overal toegepast wordt; kassabonnen, contactlenzen, babyspenen, plastic bakjes, flessen en blikjescoating. Langdurige blootstelling aan BPA leidt tot hartziekten en andere gezondheidsproblemen. In 2012 verbood de US-FDA het stofje in kinderflesjes. Canada acht dit stofje sinds 2010 als giftig. Het aantal BPA-vrije producten stijgt gestaag. Waarmee overigens niet is gezegd, dat de vervangers beter zijn, maar dat terzijde….Nieuw onderzoek wees nu uit, dat het BPA uit verpakkingen direct in voedsel en drank lekt. En dus direct in ons lichaam. Daardoor stijgt o.a. de bloeddruk binnen 2 uur met wel 5 mm. Het BPA gehalte bleek wel 16% hoger na inname van een drank uit een blikje. Wie veel BPA binnenkrijgt, kan dus een chronisch hoge bloeddruk ontwikkelen. Ach, inmiddels zijn ruim 500 medicijnen op de markt om die weer omlaag te krijgen. AL dan niet met neveneffecten.

 

De nieuwe regelgeving voor declaratie van levensmiddelen klinkt aardig, maar is redelijk slap. Zo mogen fabrikanten nog hun oude verpakkingen opmaken (nog gauw bijbesteld). Dus de declaratie van ‘’entrecote, uit stukjes vlees aan elkaar geplakt’’ of ‘’forel is zonder schroeven uit visstukjes samengevoegd’’ en ‘’vissticks bestaan uit paneermassa met vis-gelijkende bestanddelen en analoog aas’’ laat nog even op zich wachten. Bij zoetwaren moet dan in het vervolg staan ‘’bestaat compleet uit goed verstopte vetten’’. En de 144 allergie-veroorzakende stofjes moeten gedeclareerd worden. ‘’Kan sporen van noten bevatten’’ moet op elk levensmiddel gedeclareerd worden; of een verpakking van pinda’s moet melden ‘’gemaakt van pindastukjes’’ of ‘’bestaat voor 98% uit visstukjes met pindasmaak’’…Maar een restaurant kan volstaan met ‘’ik weet het niet’’, kom je er ook onderuit, om aan te geven, wat er in je eten zit en eet je voor eigen risico. Fijn, die EU bepalingen.

 

En de grootste NL varkensboer, die dacht in Duitsland groots de zaken aan te pakken voor maximale winst, heeft te horen gekregen dat hij moet stoppen. Totaal. Met al zijn bedrijven. Omdat er onhoudbare toestanden zijn aangetroffen; niet is gehandeld conform dierbeschermingswetgeving en ondanks boetes geen gehoor aan eis voor verandering is gegeven. Goed zo. Het was al jaren een doorn in het oog van vele instanties. Er is bezwaar tegen het vonnis aangetekend, dus het is nog even niet van kracht. Maar binnenkort wel. Pech voor de ondernemer, hij had gehoopt om met zijn praktijken veel geld ten kosten van dierenwelzijn, hygiëne en veiligheid te verdienen. Maar hoeveel landbouw, ‘’vee’’ productie wil een land/wil de wereld? En hoe gaan we in de toekomst duurzaam, verantwoord, en liefst met aandacht voor milieu en dierwelzijn in de enorme behoefte voorzien? Kan het wel zonder megastallen en dierfabrieken, zonder hormonen, groeibevorderaars, gmo en andere troep? Eigenlijk is het helder. Er moeten meer boeren komen.

 

Overmatige consumptie van (keuken) zout is slecht. Te veel zit in industrieel bereid voedsel, en dat is een van de boosdoeners die leidt tot hoge bloeddruk. Ja hoor, te veel snoepen, te weinig bewegen ook. Maar goed, het is al lang bekend, dat een hoge bloeddruk ook schuld is aan hart- en vaatziekten, en je dus je zoutgebruik zou moeten matigen. Maar niet alleen zout is slecht, ook teveel suiker leidt tot een hogere bloeddruk. Weten we ook al lang. Maar terwijl voor zout een advies wordt gegeven om niet meer dan 6 gram/dag te consumeren, geldt er geen grens voor suiker. Vreemd, nietwaar? Want in vooral industrieel bereid voedsel (zij het zoet of hartig of alleen maar vet), zit niet alleen veel te veel zout, maar ook – u raadt het al – te veel suiker. Niet goed dus. Enne…als de voedselproducenten minder zout moeten toevoegen, gaan ze – juist – meer suiker toevoegen. Vooral die fructose (b.v. uit gm mais) is de boosdoener; zit vooral ook in frisdrank en zoet spul. En fructose zorgt er tevens voordat nieren zout vasthouden. Verdorie. Wie dus minstens 25% van zijn calorieën uit suikers haalt (dat zijn dus ook koolhydraten zoals witbrood of niet-volkorenpasta) loopt 3x zoveel kans op om een hart/vaatziekte te ontwikkelen, als iemand, die minder dan 10% inneemt. Gemiddeld consumeert de NL  ruim 21,5%. Ruim binnen de norm van 40 – 70% dagelijkse koolhydraten. Maar…Daarvan is wel ruim 50% suiker. Oeps. Dom dus, dat er onvoldoende aandacht is voor het risico van suiker. Het zou slim zijn om voorschriften voor suiker, en m.n. fructose op te stellen. Met name voor jongeren, die vaak veel frisdrank drinken (en dan ook nog uit blik met gratis Bisfenol A? Oei). Aan dovemans oren gericht. Het is zo makkelijk, een blikje, pakje, zakje open te trekken. Veel lastiger dan te kiezen voor vers, zelfbereid en gezond & lekker.