Over voedsel

Eten uit de printer; gemaakt voor jou!

China weer: in minstens 11 provincies lijkt een misdaadnetwerk vlees van kadavers en zieke varkens illegaal op de markt te hebben gebracht. Voor afbraakprijzen kochten deze organisaties via verzekeringsagenten van de overheid – die melding maakten van dode of zieke varkens – de boel op. Aldus de International Business Times. Ambtenaren zijn gearresteerd. Vlees werd verwerkt tot bacon en spijsolie. Deze corruptie is al 1 jaar in onderzoek door de politie, en nu lukte dan eindelijk de arrestatie van ruim 110 personen. Ruim 1000 ton vlees en 48 ton spijsolie is in beslag genomen. Verdiend werd deze boevenhandel ruim 15 miljoen Euro. Oeps. China is de grootste producent en consument van varkensvlees in de wereld. Bijna de helft van de wereldconsumptie. Vanwege subsidies en gunstige productie/handelsvoorwaarden. En dan dit. Net nu de Chinezen ervan overtuigd raakten dat industrieel vlees strenger gecontroleerd wordt dan ambachtelijk/kleinschalige productie…

.

Met kalkoenvlees in Duitsland is ook veel mis. Bijna alle kalkoenvlees, dat verkocht wordt via discounters, blijkt besmet met de ESBL of MRSA bacterie. Blijkt uit onderzoek van de milieu-NGO Bund. Uit een steekproef met 57 monsters. Geen enkel product bleek vrij van besmetting. Het vlees is afkomstig van grote verwerkers zoals Wiesenhof, Heidemark, Sprehe, Plukon Deutschland en Süddeutsche Truthahn AG. Al jaren wordt geroepen om minder antibiotica te gebruiken, omdat er een oorzakelijk verband tussen intensieve dierhouderij, goedkoop vlees, menselijke gezondheid en antibioticaresistentie  is. Maar men gaat gewoon door. Met alle gevolgen straks van dien.

 

Yoghurt dan: volgens een berichtje uit The Scientist zou yoghurt al jaren niet-kunstmatig genetisch gemodificeerde bacterie-DNA bevatten. Het CRISPR. Dat is een stofje om zeer nauwkeurige veranderingen teweeg te brengen in het genoom. Eeuwen ontstaan uit oer bacteriën. 2 jaar geleden werd het een hype onder wetenschappers. Maar Kaas-en yoghurtmakers zouden al bijna een decennium lang dit spul gebruiken om bacterieculturen te krijgen die bestand zijn tegen voedselbederf dat juist veroorzaakt wordt door bacteriën en virussen. In 2000 zouden onderzoekers van Danisco (nu DuPont Nutrition & Health) ontdekt hebben, dat de bacterie na infectie in staat is, de virusinfectie te herkennen en te bestrijden. DP heeft inmiddels patent op vaccins tegen 6000 virusinfecties. Maar die dekselse virussen veranderen voortdurend; dus is het een hele toer voor kaas/yoghurtindustrie om hun culturen immuun te houden. En….Het gebruik van CRISPR zou ook een oplossing voor de weerstand tegen genetisch gemodificeerde organismen (GMO’s) kunnen zijn; want de mens heeft ze niet gemodificeerd, dat deden de bacteriën zelf. Hoe krijg je een eng verhaal als sprookje voorgeschoteld…

 

3-D-printers, die worden DE hit de komende jaren. Let maar op, beste consument. Want het gaat de markt op de kop zetten. Met een 3-D-foodprinter maak je straks voedsel op maat: jouw smaak, vorm, zoveel je wilt, met de benodigde voedingsstoffen; a la carte dus. Helemaal gezond zou het ook nog zijn. Want alles is precies op jouw behoefte af te stemmen. Maar ja, dan moet het spul wel printervriendelijk beschikbaar zijn. Poedertjes dus of ‘’inkt’’ cartridges gevuld met vloeibaar spul? Megakansen voor ontwikkelaars. Ach ja, wat in de industrie al jaren gebeurt, nl. extrusie – zoals pasta, croutons, broodsticks, ontbijtgranen, snacks, snoepgoed, babyvoeding en diervoeding – kan straks ook thuis. Ook voordelig voor de zorg/bejaardensector, menen experts. Vooruitgang?