Over voedsel

Chloorkip, vet en suiker

Nu dat weer. De Europese pluimvee-vleessector wordt bedreigd door vrijhandelsakkoorden zoals het CETA en het TTIP, waarbij meer industriële producten aan de rest van de wereld worden verkocht en daarmee een eind dreigen te maken aan tariefregels en bescherming via prijsniveaus van ‘’onze’’ sector. De concurrentiepositie zal internationaal onhoudbaar worden. Zegt het LEI Wageningen. Ze onderzochten daarvoor productiekosten van pluimveevlees in o.a. Brazilië, Argentinië, Oekraïne en Thailand, die ondanks de tariefbescherming al bijna concurrerend zijn met de EU productiekosten. De EU is nog beschermd door importheffingen en beperkte markttoegang. Maar dat verandert, want als het TTIP komt, dan overspoelt vooral de USA de markt met (ongewenste, maar dan niet te weigeren chloor-) vlees. En het prijsverschil wordt nog groter, als ook dierenwelzijn meegerekend wordt. Tja, vrijhandelsmarkt = loslaten van tarieven = marktwerking = de grootste goedkope aanbieder wint. En willen we’t niet? Dan worden we voor de rechter gesleept. Voor compensatie van gederfd inkomen.

 

Onze spijsvertering heeft zich door de evolutie heen continu aangepast om maar zoveel mogelijk calorieën te kunnen halen uit schaars beschikbaar voedsel. Een van de verklaringen voor onze voorkeur voor vet eten; dubbel zoveel calorieën dan eiwit- of zetmeelrijk voedsel. De ontdekking van vuur & koken, heeft tevens gezorgd voor een betere calorie opname uit voedsel. Aldus te lezen in Medical News Today. Onderzoek van Harvard University – gepubliceerd in het American Journal of Physical Anthropology, wees door proeven met muizen uit, dat deze meer energie konden halen uit geroosterde pinda’s, dan uit rauwe. Ook werden de pinda’s beter verteerd. Dus…Als vetopname uit gekookt voedsel groter is, zou dit kunnen pleiten voor meer rauw voedsel om overgewicht terug te dringen. Eet meer groente, sla, fruit en minder vette hap. Simpel!

 

Nederland staat op de 3e plaats bij suikerconsumptie. En op nr. 4 als het gaat over vet. Maar NL eet toch veel gezonder dan USA? Dacht het niet. Valt te lezen in Washington Post. De liefde voor frisdrank en suiker in NL is groeiende. Terwijl bio en gezond zo trendy is? We eten ruim 103 gram suiker, i.p.v. aanbevolen max. 50 g bij 2000 kcal/dag (Amerikanen consumeren 126 gram); En we eten 80 g i.p.v. 65 gram vet (Amerikanen maar 66 gram).  Nederlanders kopen relatief veel verpakt voedsel en frisdrank; ruim 1752 kcal/pp/dag; Amerikanen net 1548 kcal. Dus blijft weinig over voor vers en gezond voedsel.