Over voedsel

Olijfolie

Britse consumenten worden gewaarschuwd voor inferieure kwaliteit olijfolie. Criminelen misbruiken de slechte oogst in Italië om ‘’gevaarlijke’’ olijfolie op de markt te dumpen. Fraudeonderzoek laat zien dat criminelen al in de olijfolieproductie en distributie zitten. En als het goedje te goedkoop is, zou de consument alert moeten zijn. Want de goedkope olie, die als echte olijfolie wordt verkocht, is vaak geproduceerd onder onhygiënische toestanden en kan de gezondheid in gevaar brengen door o.a. bacteriën. De krapte aan olijven is te aantrekkelijk om winst te maken met rotzooi. Door internationale netwerken wordt goedkope olie verscheept en vaak via Italiaanse restaurants doorverkocht. Olijfolieprijzen zijn de afgelopen weken verdubbeld, nu de productie is gedaald naar 1/3; het laagste sinds 15 jaar. O.a. door de olijfolie-vlieg en een dodelijke microbe. De thans aangeboden ‘’foute’’ olie is gemaakt uit oude olie uit andere landen, als zijnde ‘’vers topproduct’’. Gevaarlijker zijn de oliën, die ‘’gemaakt’’ worden met plantaardige olie, waaraan chlorofyl voor de kleur, en betacaroteen voor de smaak is bijgemengd. Vooral voor mensen met een chlorofyl allergie heel vervelend. Als het te goedkoop is, deugt er iets niet, en dus moet je naar de prijs kijken. Maar ja, wat doe je als de fles als peperduur topproduct verkocht wordt, terwijl het rotzooi bevat? Juist. Voorzichtig zijn en bij twijfel niet kopen.