Over voedsel

Prutspul en Italiaanse nep

Goed, gezond, gevarieerd eten, en zo min mogelijk troep vermijden, die onnodig is – maar de producenten vaak veel geld oplevert. Dat valt niet altijd mee. En het is bovendien een tijdrovende klus, als je elke keer bij het boodschappen doen elk etiket moet doorspitten. Maar het loont we. Want er zitten vaak ook stoffen in, die bij regelmatige consumptie, onze gezondheid kunnen schaden. Weet wat je eet dus.

Dit keer een lijstje uit The Independent van producten, die je bij voorkeur NIET regelmatig consumeert. Je bent dus gewaarschuwd:

 

-          Industrieel bereid, geraffineerd voedsel; er zitten geen of te weinig voedingsstoffen in, en wat er nog zit, is vaak gebleekt met chloorgas; gevaarlijk spul en soms dodelijk. Bovendien beïnvloedt het de bloedsuikerspiegel negatief.

-          Popcorn uit de magnetronzak; de zak is voorzien van een laagje perfluorocanozuur PFOA. Vind je ook in Teflon. Zorgt voor onvruchtbaarheid bij vrouwen en verhoogt de kans op kanker van blaas, lever, nier, pancreas en teelballen.

-          Kunstmatige zoetstoffen; zorgen vaak voor juist gewichtstoename, balans van bloedsuiker wordt lastiger en afbraakstoffen bij o.a. Aspartaam leiden tot grotere kans op hersenkanker.

-          Alcohol: overconsumptie leidt tot vele gezondheidsproblemen, zoals diabetes, vetzucht en kanker van slokdarm, mond, lever, darm, rectum en borst.

-          Geraffineerde suikers – en vooral het bijna in alle industrieel bereidde producten maisstroop -  (o.a. zoet gebak, sauzen (denk o.a. aan ketchup), sappen, soepen etc) – zorgt ervoor dat we naast teveel zout en vet ook veel te veel suiker opnemen.

-          Vleeswaren en worstjes; zalig, die hotdogs, worstjes, bacon of andere vleeswaren. Ze bevatten vaak teveel (pekel-)zout en chemicaliën. Eet je deze producten regelmatig, is de kans op vroegtijdige dood verhoogd met 43%. Gerookte vlees/visproducten? Liefst mondjesmaat, want zowel de natuurlijk boven hout gerookte, of die met chemisch rookaroma vervaardigde producten zijn ongezond. Gerookt/gezouten/gepekeld = bevat vaak te veel nitraten, die omgezet worden naar N-nitroso; bekend om verhoogd risico op kanker.

-         Aardappelchips; naast te veel (trans-)vet bevatten ze naast te veel zout ook vele andere smaak/kleur- en andere chemische stoffen.

-         Gekweekte zalm: vooral de Amerikaanse, wordt helaas gevoerd met teveel chemische troep, antibiotica, pesticides en andere kankerverwekkende stoffen, die de anders zo gezonde vis minder gezond maken. Vooral als ze ook nog veel PCB en kwik bevatten.

-         En dan heb je ook nog de genetisch gemodificeerde producten (o.a. gemodificeerd zetmeel); er blijken voldoende mazen in de wet, om onder verplichte declaratie te komen; dus weet je niet altijd, of je het wel binnenkrijgt. Er zijn op dit moment geen testprocedures om GM-troep te ontdekken. Industrievoedsel met gmo voor menselijke proefkonijnen….

-         Geraffineerde (gehydroliseerde) oliën; dat zijn dierlijke en/of plantaardige oliën, die een chemisch proces hebben doorlopen met hydrogeen gas, om ze stabieler te maken en langer houdbaar. Ook hebben ze een hoger smeltpunt en dat is prettig bij bakken en frituren. Maar door deze chemische behandeling ontstaan negatieve effecten op de gezondheid; in de 90er bekend via margarines. Daarnaast worden industriële oliën vaak voorzien van aroma’s/smaakstoffen en kleurstoffen en hebben ze een te hoog Omega 6-gehalte.

-         Rood vlees: met mate en liefst van met gras gevoerde dieren die natuurlijk op weides hebben gelopen zonder kunstmest, antibiotica, hormonen of krachtvoer.

-          Tomaten in blik. Het blik is van binnen voorzien van een laagje Bisphenol-A (BPA), en dat zorgt voor o.a. onvruchtbaarheid, genetische veranderingen en hersenschade. Wordt steeds vaker verboden. De USA denkt na over reductie of eliminatie. Traag. Het hoge zuurgehalte van tomaten zorgt ervoor, dat BPA makkelijker gaat lekken. Beter dus tomaten in glas, of uit de diepvries. Of uit blik ZONDER BPA. En liefst zo min mogelijk blikspul consumeren dus.

 

Ja, potverdriedubbeltjes…Die Italianen toch…Dacht je dat voedselschandalen zoals paardenvlees-gedonder in o.a. salami en andere foute zaken er toch toe zouden moeten leiden, dat producenten minder gaan sjoemelen? In tegendeel. Een klein onderzoek van de Uni van Bari te Italië leerde, dat het met de betrouwbaarheid van etikettering goed fout zit. 72 Italiaanse vleesproducten (zoals worst, paté, gehakt etc.) werden gekocht bij slagers, op markten en in winkels. Het DNA werd getest en wat bleek? 57% van de etiketten is hartstikke fout. In 20 van de 36 kippenworstjes zat ook varkens- en rundvlees, 9 van de 12 varkensworstjes bevatten rundvlees, niet gedeclareerd. En zo voorts. Overigens bevatte geen van de producten paardenvlees. Nou, is dat even een opluchting? Aldus Foodlog.