Over voedsel

Veggie Rügenwaldner

Nadat we keer op keer vernemen, wat je vooral niet moet eten, is er nog hoop? Jawel hoor. Onbewerkt, puur, natuurlijk voedsel, liefst bio. En vlees van blije diertjes die in een gezonde omgeving kunnen opgroeien en leven, zonder krachtvoer, antibiotica en hormonen. Oh ja, en ook volkoren granen (maar dan niet de genetisch gemanipuleerde, en ook liefst bio) en Quinoa. Quinoa kenden de Indianen in Zuid Amerika al heel lang. In het Westen is het de laatste jaren vooral bekend geworden als zogenaamd superfood; want het bevat weinig calorieën en veel gezonde voedingsstoffen. Afgezien van dat het ‘’trendy’’ is, menen wetenschappers, dat als je regelmatig/dagelijks quinoa, volkoren granen (en rijst) en graanvezels eet, het risico op hart en vaatziekten, kanker, luchtweginfecties, diabetes en andere chronische aandoeningen kunt reduceren met 17%. Aldus een onderzoek van Harvard Public School of Health, die resultaten van het National Institute of Health, American Association of Retired Persons (AARP) onderzochten met betrekking tot gezondheid en dieet. De positieve resultaten bleken zelfs te vinden daar waar minder gezonde leefstijl, zoals overgewicht, roken of weinig fysieke beweging, gevonden werd. De studie ‘’consumption of whole grains and cereal fiber & total/cause specific mortality’’, welke ruim 367.442 personen omvatte, is gepubliceerd in BMC Medicine.

 

Het gaat niet om de worst. Maar om de redding van de wereld. Meldt Rügenwaldner Mühle. Sinds 180 jaar verkopen ze worsten, vleeswaren en snacks. En juist nu gaat deze onderneming – met in haar logo een molen met wieken van worst – om en gaan ze vegetarisch…Waarom? De dreiging van het einde van onze civilisatie. Zegt de marketingdirecteur. Lena vermoedt, dat gezond verstand, slimme marketing en inspringen op trends en consumentenwensen een grotere rol spelen naast innovatie en ethische verantwoordelijkheid. De worst is de sigaret van de toekomst; en binnenkort is het ongepast, om die te consumeren…Veel van de 450 medewerkers (velen slagers) moesten eerst overtuigd worden van de koerswijziging, en ondanks vake afwijzingen, terugdraaien van besluiten en eindeloze discussies is het dan toch gelukt. Te veel vleesconsumptie is niet goed voor de wereld, en Rügenwaldner Mühle wil hier niet schuld aan hebben, heeft het uiteindelijk gewonnen. Veggie Day wordt steeds populairder, en de wereld is niet gered als een worstfabriek ophoudt, maar het is helder, dat de vlees producerende en –verwerkende industrie te veel grondstoffen en energie verbruikt. En dus was de beslissing ook een commerciële. Binnen 3 maanden bleken 4 van de 10 Rügenwaldner producten vegetarisch. Doel is om 30% van de totale omzet hiermee te behalen. De competitie is not amused; verdorie, uit eigen kring worden ze aangevallen. Maar misschien wordt het tijd voor omdenken en vooral het leef- en voedingspatroon te veranderen; wie weet, is dit de laatste generatie, waarbij dagelijks vlees op het bord komt…