Over voedsel

Fout lamsvlees en vegetarische schnitzels

….Behalve als de NVWA het verzwijgt…Wederom. Vorig jaar wist deze prachtige, voor de belangen van producenten en sjoemelaars opkomende overheidsinstantie al, dat kalkoenvlees als lamsvlees werd verkocht. Of schapenvlees in plaats van lamsvlees. Een maatregelen (?) zijn getroffen. Ja hoor. De omvang van de misleiding en/of fraude kon nog niet precies genoemd worden. Oh nee? Moet niet zo ingewikkeld zijn als het systeem radicaal omgaat; niet vooraf waarschuwen, sneller controleren en openbaarheid van bevindingen. Maar helaas, Lena, naïef bedacht, passende handhavingsmaatregelen worden genomen bij gevonden overtredingen nadat alles is verkocht, winst opgestreken en spul opgepeuzeld. En die hoge boetes, die opgelegd mogen worden, tot 800.000 Euro? Zal vast niet aan de kleine sjoemelende kalkoen/lamsvleesslager worden opgelegd, want dan kan hij de tent gelijk sluiten. En dat gaat toch te ver, nietwaar? Hoewel dat nou precies de bedoeling was. Dus er verandert – wederom – gewoon niets. En je weet dus niet wat je eet tenzij je’t zelf fokt, produceert en/of controleert.   

 

Vleesproducenten zijn over het algemeen niet de meest gevoelige types en vooral ook niet vies van stevige handel, goede winst en minder zorg om dierenwelzijn, hygiëne of fatsoenlijke arbeidsomstandigheden. Als er maar vlees op de plank komt. En ze flink omzet maken. Toen laatst deze fabrikanten over de maatschappelijke trend naar ‘’minder vlees consumeren’’ vergaderden,  domineerde aanvankelijk de gebruikelijke afwijzing, totdat eentje vroeg  ‘’en wat, als wij niet gelijk hebben?” Wat, als op middellange termijn vlees niet meer de belangrijkste eiwitbron voor de mens zal blijven? Steeds vaker is er aandacht voor dierenwelzijn, krapper worden de landbouwgebieden voor productie van voer (of weides); er moeten steeds meer mensen in de wereld gevoed worden en vlees kost teveel aan water, voer, energie. Dus….Insecten, soja en kunstvlees uit het lab lijken alternatieven. Grote investeerders, zoals  Bill Gates, ondersteunen bedrijven (zoals o.a. Hampton Creek) waarbij kippeneiwit vervangen wordt door eiwit uit erwten (ik schreef er eerder over). Pluimvee industrie hoeft niet meer. En nadat Rügenwalder Mühle – het vleesproductiebedrijf met worsten en vleeswaren - recent aankondigde, dat het in 2016 ruim 1/3 van zijn omzet uit vegetarische producten wil halen (nu al 15%), komt WIesenhoof (gevogelte) nu met een schnitzel op basis van melk/sojabasis. Een Clemens Tönnies, de eigenaar van het grootste slachterijconcern, investeert fors in het vegetarische segment. In zijn imperium levert Gutfried al een vegetarische worst. Ikea heeft nu zelfs vegetarische balletjes! En dat doen deze aanbieders uiteraard niet vanuit filantropische overwegingen. Nee, het draait allemaal om geld. Want de vraag is groot. En de marges enorm, omdat de productiekosten lager zijn dan die voor vleesproducten. Steeds meer mensen zijn bereid, een of meer dagen geen vlees/producten te consumeren of helemaal te stoppen met vlees te eten. En tegelijkertijd willen andere landen juist meer vlees. De honger naar vlees – en  het bedienen van de niet-vlees sector – is het lucratiefst, als je beide segmenten weet te bedienen. Vandaar dat vleesbedrijven in vegetarische producten stappen. En merken zoals Veggie Gourmet (Ponnath/Aldi), Valess (Campina), of Garten Gourmet (Nestle) groeien hard. En toch, niet iedereen zal bereid zijn, over te stappen op tofu en andere alternatieven. Tenzij het exact zo eruit ziet als vlees. Insectenburger in de aanbieding…..