Over voedsel

(Vis)-omega 3 runderen, anti-allergische soja en zo

Chinese wetenschappers zouden erin geslaagd zijn, om runderen te fokken, die omega-6-vetten (niet zo goed) in omega-3-vetten (beter) kunnen omzetten. De meeste omega-3 krijgen wij binnen via vette vis (haring, makreel, zalm, tonijn o.a.) of visoliesupplementen. Het team van wetenschappers van het Chinese Northwest A&F University en het National Beef Cattle Improvement Centre  isoleerde uit een rondworm het fat1 gen, dat omega-6 omzet naar omega-3, en plaatste dit in foetale cellen van runderen. En zie daar, 14 transgene kalveren zagen het levenslicht. Het goede nieuws was, dat deze kalveren inderdaad 5x meer goede vetten bevatten. Dus meldden de Chinezen, dat het 1e bewijs is geleverd om nieuwe runderen te creëren met meer voedingswaarde en betere vetten. Helaas, het slechte bericht: van de 14 kalveren gingen 11 al dood voordat ze 4 maanden oud waren, doodsoorzaak vooralsnog onbekend, maar mogelijk het gevolg van onvolledige herprogrammering van cellen of het aan/uitzetten van verschillende genen bij het produceren van embryo’s. Andere onderzoekers richten zich op de vraag, of men het niveau van omega-3 in kweekvis door met omega-3 verrijkt vismeel kan realiseren. Ook bij rundvee zou een dergelijke strategie toegepast kunnen worden, ook via verrijkt voer. Dat de laatstgenoemde strategie al blijkt te werken, is bewezen met varkens, melkvee en schapen. Maar…waarom visolie construeren in vleeskoeien, als je omega-3 veel makkelijker – en in voldoende mate – kunt opnemen als mens? Rundvlees zal straks toch alleen nog maar voor de high society betaalbaar zijn. Dan maar liever een omega-3-kip? Omdat deze 5 keer efficiënter voer in vlees weet om te zetten? Wat volgt?

 

Laatst weer een interessante documentaire gezien op ZDF over wat de voedingsindustrie allemaal in het voedsel stopt – en vaak stiekem en dus niet gedeclareerd – en met welke trucjes nog goedkoper geproduceerd wordt, zodat de winst stijgt. De praktijken rondom de toevoeging van jodium wordt eveneens opgedoekt tegen de achtergrond van veel meer mensen, die de laatste jaren door teveel jodium – omdat het praktisch overal in zit – ziek worden. Zie de video-uitzending: http://www.zdf.de/ZDFmediathek/beitrag/video/2121886/In-unserem-Essen-versteckt#/beitrag/video/2121886/In-unserem-Essen-versteckt

 

Meneer Rehberger, voormalig minister van economie uit Sachsen-Anhalt heeft een petitie gestart. Als voorstander van genetische manipulatie hoopt hij zo de discussie uit de vastgelopen hoek te halen en opnieuw aan te zwengelen. Niks mis met ‘’groene’’ genetische manipulatie, maar je moet wel eerlijk durven zijn en declareren wat je doet is zijn credo. Neem nou koeien; een leven lang zou je die kunnen voeren met genetisch veranderde voedingsstoffen, en als je ze dan een paar weken voor de slacht op de wei nog even laat grazen, mag je het vlees declareren als ‘’zonder genetische techniek’’. De consument wordt belazerd. Het gaat om het principe; of het nou jeans zijn, die uit genetisch veranderd katoen worden geproduceerd, vitamines uit genetisch gemanipuleerde micro-organisme, het moet gedeclareerd worden, vindt hij. Waar het toch eigenlijk om zou moeten gaan is het feit, dat discussies en voor/tegenstanders eromheen draaien: wees eerlijk en declareer wat je doet. Dan kan de consument kiezen; want niet iedereen vindt het een probleem, om b.v. brood te eten, waarbij de mais genetisch gemanipuleerd was, maar het ongemak zit in het ‘’niet weten’’ van wat erin zin en dus niet bewust te kunnen kiezen.

 

En als we het toch over soja hebben; ruim 60% van de bewerkte (lees: industrieel bereidde) voedingsmiddelen bevat soja of het van soja afkomstige lecithine (een emulgator). Aldus Foodlog. Soja zit in de top8 van voedselallergieën, aldus de Food Allergen Labelling Protection Act. En sommige stoffen in de sojaboon zorgen ervoor, dat bepaalde voedingsstoffen niet goed opgenomen worden. Dus….Hebben wetenschappers een nieuwe variant ontwikkeld, die beide problemen aanpakt. 16.000 sojaboonlijnen werden bekeken om de minst allergieopwekkende variëteit te vinden. Triple Null heet het, ontstaan door kruising van 3 planten. Dezelfde eigenschappen en voedingswaarden, maar met veel lagere hoeveelheden van die eiwitten, die voor allergieën kunnen zorgen. Nu wordt gekeken of de voedingsindustrie geïnteresseerd is, meldt FoodNavigator. Dit werk zou wel eens een doorbraak kunnen zijn om voedsel met weinig allergenen te ontwikkelen.  Tja, je zou natuurlijk ook de zaak veel simpeler kunnen oplossen: gewoon minder/geen industrieel bereid voedsel te eten….