Over voedsel

Bio elimineert pesticides / transvetten

Een Zweeds reclamebureau organiseerde een experiment met supermarktketen COOP. Met hulp van het Zweedse milieuonderzoeksinstituut. Meldt de krant De Morgen. Een gezin at gedurende 1 week niet-biologisch. Daarna werd 2 weken lang 100% bio-voeding gegeten. Elke dag werden urineproeven onderzocht o 12 geselecteerde pesticiden. Lang verhaal in het kort: pesticiden verdwenen binnen de kortste keren uit het lijf. Nou is dit onderzoek natuurlijk een beetje erg kleinschalig (gezin met 5 personen). Maar toch. In de eerste week waren 8 van de 12 pesticides (zie het rapport The Human exposure to Pesticides from Food aan te tonen. Na 2 dagen omschakelen op bio, bleken die uit het lichaam verdwenen. Stemt optimistisch. Want formeel is het zo, dat de hoeveelheid pesticides binnen de dagelijks aanvaardbare norm vallen (ADI). Dus zogenaamd niet schadelijk. Maar ja, niemand weet, wat het cumulatieve effect is als ze in combi worden opgenomen. En die tekortkoming is ook binnen de EU erkend. Het is het ‘’cocktaileffect’’. Heb je niks aan; voorlopig zijn er nog maar modellen maar niks concreets, om deze effecten echt goed te onderzoeken of aan te tonen. Maatschappelijk komt steeds meer kritiek en onrust over pesticides. Dit mini-onderzoekje draagt hopelijk bij tot bredere discussie, helderder beleid en duidelijke richtlijnen. Maar als je het bericht las over TTIP en de industrie-lobby met betrekking tot pesticides, giftige chemicaliën en disruptieve hormoonverstoorders, valt dit te betwijfelen.

 

De Amerikaanse overheid wil transvetten uit voedsel verbannen. Meldt Foodlog. Beter voor de Amerikanen en hun voedingspatroon. De FDA zou vorige week met haar eindoordeel komen. De voedingsindustrie verzet zich tegen een compleet verbod. Vanwege technische complexiteit; want ze zitten praktisch overal erin. Ammehoela complexiteit; winstbejag! Onderzoek in de database met 87.000 producten wees uit, dat niet alleen producten met ‘’gedeeltelijk geharde olie’’ transvetten bevatten. Ook geraffineerde oliën zoals soja/raapzaad/katoenzaad en maïsolie hebben het. Evenals gehydroliseerde oliën en emulgatoren zoals mono- en diglyceriden. Aldus Time. En die transvetten zijn slecht; ze dragen bij aan hart/vaatziekten en nog zo wat enge dingen. De industrie vindt ze prachtig, want daarmee kun je vet met water toch tot een fijne emulsie of smeersel in elkaar knutselen (normaliter zou water en olie/olieachtige substanties zich scheiden). En ach, de dagelijks geconsumeerde hoeveelheden zouden relatief laag zijn. En als het transvetgehalte per portie onder de 0,5 gram is, hoef je’t niet te declareren. Niks aan de hand toch? Dus, Amerikanen, blijf vrolijk ontbijtsandwiches eten, diepvriestaarten, gebak, snacks, diepvriesburgers, croissants, muffins, vlees in blik, kaassaus en popcorn! In 2013 deed de FDA al een poging, om iets te doen aan deze transvetten, die praktisch overal in zitten. Maar de lobby is sterker.