Over voedsel

Gatenkaas, koffie toch niet zo goed en gezond fast food

Waar wetenschappers zich toch mee bezig kunnen houden; jarenlang onderzocht men ‘’hoe komen nou toch die gaten in de (Zwitserse) kaas’’? Nou, ze weten het. Het Zwitserse instituut Agroscope heeft een theorie: door betere melktechnieken en schonere manier van werken zijn minder microbiologische besmettingen opgetreden, en dus komen minder microscopisch kleine hooideeltjes in de melk terecht. Terwijl die zorgen voor het ‘’gaten-kiemen’’.. Ja, ja,  laat het bedrijf opstaan welk nu een snufje hooipoeder kan aanbieden, want dat bepaalt de productie/transformatie van gaten in de kaas. Van wei naar kaas via de melk. Het is me wat.

 

Te veel koffie is niet goed. Volgens de EU en de EFSA moeten we vooral niet te veel coffeïne willen drinken. Tot 400 mg/dag voor de gezonde mens is aanvaardbaar. 4 espresso’s maximaal dus. Geen groot gevaar voor de volksgezondheid, ruimt men in, maar toch, het kan verkeren. Op basis van bestaande studies heeft de EFSA dit prachtige staaltje wetenschappelijk verantwoord advies geformuleerd. Ach ja, andere onderzoeken tonen juist aan, dat koffie tegen hartaanval en hersenbloeding beschermen. Hoe het ook zij, geniet van een lekker bakkie koffie, eet gevarieerd en gezond en beweeg regelmatig. Want als je de EFSA moet geloven, kom je nergens.

 

Uiterlijk 2017 zul je bij Taco Bell kunstmatige smaak/kleurstoffen, maisstroop, palmolie en conserveringsmiddelen gaan missen. En gekruid rundvlees wordt dan met echte peper gekruid, niet met de kunstmatige pepersmaak. Dit najaar valt de primeur al te proeven in de USA.  Pizza Hut wil nog deze zomer alle kunstmatige kleurstoffen en conserveringsmiddelen verwijderen. En gaat Kentucky Fried Chicken de volgende zijn, die gaat voor ‘’natuurlijk’’? Weten we nog niet. Feit is wel, dat in de USA bijna alle Fast Food ketens werken aan ‘’gezonder’’ eten. McDonalds experimenteert met boerenkool (HALLO, IN MIJN TUIN IS NOG VOLOP BOERENKOOL!). Subway en Panera maken meer herkenbare gerechten (met zonder yoga-matje-ingrediënt?) En Chipotle biedt zogenaamd OK vlees aan. En is daar onvoldoende van beschikbaar? Wordt het betreffende gerechtje gewoon even geschrapt. Bovendien hebben ze genetisch gewijzigde gewassen en organismen uit hun producten geschrapt. Goed zo. Nestle meldde in februari dat alle kunstmatige stoffen uit haar Amerikaanse repen te halen (per wanneer??). Maar….Fast Food wordt niet echt gezonder. Want zout en suikergehalte blijft ongewijzigd. Evenals portiegroottes. Dus eerder een slimme marketingtruc dan ‘’beter voor uw gezondheid’’ campagne? Of levert het verwijderen van kunsttrope meer winst op?

 

Die Bloody Blits toch; hoe maf kun je zijn, als je als regering een verbod oplegt aan 500 substanties, die voornamelijk plezier betekenen….De Britse pers hekelt deze klucht als de meest belachelijk, slecht doordachte en vooral onzinnige wetgeving. Alles, wat maar een psychoactief effect kan hebben, moet verboden worden: chocola, thee, koffie, alcohol, nicotine, tabak, coffeïne en medicijnen….Homeopathische producten ontspringen even de dans. Butagas, benzine en sommige schoonmaakmiddelen? Worden Illegaal…En nog gekker; alle stoffen, die de hersenen of de emoties van een persoon kunnen beïnvloeden moeten eveneens in de ban. Nou ja, zeg, hoe maf kan het worden? Niks snuifje bij een benzinestation…Lachgas? Uit den boze. Betelnoten en areca? Deugt ook niet meer.  Hop-kussen? Oeps, foute boel, vooral als je je kind erop laat slapen, kan je wel 7 jaar de gevangenis in.  En potverdrie, al die houders van bepaalde padden en salamanders, die krijgen het ook zwaar, want deze dieren produceren psychoactieve substanties! Het wachten is op het verbod op ruiken aan een bloem….Tenzij ze eetbaar zijn. Pfff…