Over voedsel

Maggi noedels, dausage en een handje noten of insecten?

Nestle heeft al haar Maggi noedels uit de Indiase markt laten halen nadat de regering deze producten in de ban deed vanwege te hoge loodgehaltes. Nestle beweert dat de producten veilig zijn, en dat er een storm van onduidelijkheid over de consument raasde; want hun noedels zouden aan alle eisen voldoen en dus veilig zijn. Echt? Maar om de schade te beperken – ze hebben daar een heel groot marktaandeel – moesten ze toch wel. Ze uit de schappen halen, die producten. Net iets te laat, schade is toch toegebracht. Sommige pakjes noedels bleken na onderzoek te hoge loodgehaltes te bevatten. Daarop deden direct 6 provincies vele instant-noedels in de ban, waaronder ook die van Maggi. Maggi noedels zijn een populaire snack welke ook op straat overal te krijgen is, terwijl instant noedels vaak aan kinderen worden gegeven. De groeiende angst voor voedselschandalen komt voort uit een groter bewustzijn van de Indiase consument over gezondheid en voeding.

 

Deed u ook mee aan de rage van de cronut – een dure, maar vooral vette kruising tussen een croissant en een donut? Of de Burrito-ramen? Als u van ‘’Frankenstein food’’ houdt, hier komt weer een nieuwe uitvinding; de DAUSAGE. Of te wel een kruising van een donut en een Cumberland worstje. Met frambozenjam. Bedacht door een mafketel in West Wales. Geïnspireerd door het succes van de New Yorker gebaks-chef Ansel, die de cronut bedacht.  12 maanden figulierde, probeerde en testte hij zijn idee. In zijn winkel verkocht hij tot nu toe varkens/runderworstjes met custard, varkensvlees met prei en zwarte bessen jam en nu dus, jawel Dausage gebak….Wat volgt?

 

Dan toch liever een handje noten, liefst dagelijks. Goed voor u, aldus de onderzoekers van Maastricht Universiteit. 10 gram noten – niet alleen pinda’s – zouden het risico op dood aan luchtwegaandoeningen, neurodegeneratieve ziektes, diabetes, kanker en hart/vaatziekten verminderen. En zelfs het cholesterolgehalte verlagen. Kan degene, die nog steeds aan de gevaarlijke statines zit, misschien hierdoor overgehaald worden, om die troep niet meer te slikken?  Helaas, wie gek is op pindakaas; dat werkt zo niet, je moet de echte noot hebben! Gepubliceerd werden de bevindingen in het International Journal of Epidemiology, en de studie werd uitgevoerd vanaf 1986 met ruim 120.000 Nederlandse mannen en vrouwen tussen de 55 – 69 jaar. Eerdere Amerikaanse en Aziatische studies bevestigden al de positieve effecten van regelmatige inname van noten, maar die beperkten zich veelal tot hart/vaatziekten. Meer dan 10 – 15 gram/dag eten geeft geen beter resultaat; dus met mate een nootje (liefst zonder zout/bewerking) is aan te bevelen.

Naast een lager zout/suiker/vet consumptie. En liefst puur, bio en zo min mogelijk bewerkt spul. Vult Lena aan.

 

Insecten als belangrijke eiwitbron; nog aantrekkelijker als in 2050 de wereldbevolking ruim 9 miljard mensen telt, die allemaal gevoed willen worden. De kweek van insecten levert bovendien milieuwinst op, aldus de FAO; het is efficiënter om insecten te kweken voor levensmiddelen en veevoer dan vlees en zuivel te produceren. Voor 1 kg rundvlees is 25 kg voer nodig; met diezelfde 25 kg kun je echter ook meer dan 11 kilo insenctenvlees produceren, aldus M. Dicke/Het Insectenkookboek. En de organische restproducten van insecten zijn ook eetbaar (?). Er is minder land en water nodig. Dus ofwel plantaardig, of insecten kiezen, mensen! Maar Wageningen Uni heft het vingertje op; niet alle insecten zijn goed; het hangt af van voer, kweektemperatuur (en misschien zelfs broeikasemissie) en is ook het productieproces van invriezen/drogen nogal energieverslindend. Bovendien bevatten veel producten in de winkel maar een deel insecteneiwit; de burgers scoren maar een 14% aan meelwormen, de rest is plantaardig/kippeneiwit. Dus als vleeseter af en toe een insectenburger eten, is mogelijk milieuwinst, maar als vegetariërs of flexitariërs hun plantaardig alternatief inruilen voor insectenvlees, is de milieuwinst discutabel, aldus de Milieu Raad. Binnen de kant-en-klare vleesvervangers kan echter ook nog winst behaald worden, als het aan levensmiddelentechnoloog A.J. van der Goot ligt. De vele bewerkingsstappen maken het product nauwelijks duurzamer dan vlees. Dus op zoek naar andere productieprocessen, beste industrie.

Of gewoon simpelweg zelf heerlijke maaltijden maken op basis van linzen, groentes, peulvruchten. Er zijn thans wereldwijd al 4 vegetarische restaurants met een Michelin ster; creatief, verrassend en erg lekker zijn hun gerechten.