Over voedsel

Transvet en ''natuurlijke'' stofjes op etiketten

Palmolie, gehydroliseerde oliën, transvetten; veel bedrijven gebruiken deze producten volop in hun geïndustrialiseerd bereide voedsel, ook al weten we dat ze ongezond zijn. Daaronder General Mills, Nestle en ConAgra.

Aangezien nu de FDA heeft bepaald, dat vooral transvetten niet meer behoren tot de zogenaamde GRAS-vetten (generally recognised as safe) in menselijk voedsel, moeten ze eruit. 3 jaar de tijd krijgen de fabrikanten hiervoor, om de PHO’s, zoals ze zo mooi heten, uit hun producten te halen. Tenzij men speciale toestemming krijgt om ze toch te blijven gebruiken…

Het is bijna een wonder, dat de USA eindelijk na zoveel jaren zoveel publicaties/onderzoeken over de schadelijke werking van transvetten: hoger gewicht, hartaandoeningen, geheugenverlies, om er maar een paar te noemen. Tot nu toe mochten fabrikanten nog ‘’trans fat free’’ op hun etiketten vermelden, als er max. 0,5 gram hiervan erin zat. Een aantal bedrijven stopte al eerder met het gebruik van transvetten; waaronder ook fastfood ketens (die vervolgens allerlei andere chemische troep toevoegden, maar dat terzijde).

 

Over etikettering gesproken….Niet altijd is duidelijk wat er staat:

Toegevoegde vitamines; ofwel chemische versies van natuurlijke vitamines zoals ascorbinezuur zuur (fabrieks-vitamine C); geproduceerd uit een fermentatie van genetisch gemodificeerde mais. En kunst-vitamine E? Is niets anders dan een product uit de grondstof petroleum…

 

Oplosbare vezels; een gezondere term voor gemodificeerd zetmeel, welk ertoe dient, om echte voedingsstoffen te vervangen door goedkope troep, goed voor de winst van de fabrikant.

 

Natuurlijke kleurstoffen: het enige verschil tussen natuurlijke en kunstmatige kleurstoffen is dat ze beginnen met pigmenten uit de natuur; de industriële processen maken gebruik van processen met agressieve oplosmiddelen.

 

Kunstmatige dieet-zoetjes; er is een correlatie tussen kunstmatige zoetstof-consumptie en toename van gewicht en een verhoogd risico van type-2-diabetes.

 

Enzymen; worden gebruikt om brood langer fris/zacht te houden; of wordt geïnjecteerd in laagwaardig slachtvee voor de slacht, om het vlees malser te maken; en gebruikt in vruchtensappen om een troebeler/meer natuurlijk uiterlijk te geven.

 

Verpakt in beschermende atmosfeer: of te wel het spul is vergast met gemodificeerde lucht, om de houdbaarheid te verlengen.

 

Rund/varkens/kip proteïne: collageen wordt uit karkassen geëxtraheerd, verwerkt tot poeder en dan aan laagwaardig vlees toegevoegd. Levert veerkracht op, plus meer eiwit (voor het etiket) en gecombineerd met water vervangt het vlees.

 

Gewassen/eet klare-sla: gewassen met chloorwater en soms met toegevoegd vruchtenzuur, om bacteriegroei tegen te gaan. Het water wordt soms 8 uur achter elkaar gebruikt.

 

Puur plantaardige olie: of te wel industrieel geraffineerd, gebleekt, geparfumeerde olie, vaak voorzien van chemicaliën, om de frituur-tijd te verlengen.

 

Natuurlijke aroma’s; weinig verschil is te herkennen tussen chemische composities van natuurlijke en kunstmatige aroma’s. Want dezelfde fysieke, enzymatische en microbiologische processen zouden toegepast worden. Maar ja, industrie proces is niet natuurlijk.

 

Meer weten? Lees dan  Serving Up The Food Industry’s Darkest Secrets, door Joanna Blythman