Over voedsel

Hebt u ook gewone mosterd?

Vandaag de dag, is de situatie bij slachterijen niet veel anders dan 100 jaar geleden. Goedkope arbeidskrachten uit goedkope landen snijden de runderen en varkens in razendsnel tempo, zodat o.a. de Duitse burgers zich goedkoop vol kan vreten met vlees. De ARD ging uit op onderzoek, en kwam erachter, dat Rösken, de baas van ACO Ltd te Kamp-Lintford de grote baas is. Het bedrijf is een wirwar van allerlei andere bedrijven, brievenbusconstructies en met vele verschillende namen zoals R&B Schlacht, EuroWOrk en PS Meat etc. Tussen al die bedrijven een heen-en-weer van opdrachten, je wordt er duizelig van. En de allerlaatste sub-sub-sub-onderaannemer vind je meestal in het buitenland. Die dan arbeiders verhuurt…Het hele circus verandert regelmatig van locatie, zodat de Duitse autoriteiten en fiscus altijd achteraan huppelen. Sinds 2010 probeert men tevergeefs, of Rösken en Co op verdenking van belastingfraude, achterhouden van sociale afdrachten en witwassen te vervolgen is. De ARD rechercheurs doen hun best om door te dringen in dit wirwar, maar stuiten elke keer op zwijgzame muren. Noch klanten, noch werknemers willen praten over deze zaken. Zwijgen blijkt ook hier de gouden strategie. En zolang instanties de bedrijven voorafgaande een controle informeren, vind je nooit bewijzen. Rösken zelf weet van niks. Zolang klanten goedkoop vlees willen, blijven deze duistere praktijken doorgaan; moreel bewustzijn, zorg voor mens, dier en gezondheid? Wijkt voor pure gierigheid.

 

De obesitas-epidemie is – aldus de WHO – een gevolg van de toegenomen beschikbaarheid van calorieën. Te lezen in Foodlog. Dus moet de marketing fors beperkt worden van die voedingsmiddelen en ingrediënten die de boosdoener zijn (industrieel bereid, met te veel zoet, zout of (trans- en ander kwalijk) vet). Prijzen van industrieel voedsel en frisdrank fors verhogen. Blijkt uit een wereldwijde studie. Mooie plannen, realiteit is echter weerbarstig. Tussen 1971 – 2008 nam het aantal beschikbare kcal in de VS per dag toe met 768, in Canada met 559, en in Fiji met 550 kcal. Vooral door vergaand bewerkt voedsel; lekker, goedkoop en vooral veel promotie. Zo wordt overconsumptie erg makkelijk. Daarnaast speelt verstedelijking, de afhankelijkheid van de auto en een zittend bestaan een rol. Het wordt de mens te makkelijk gemaakt, om ongezonde keuzes te maken. Dus moeten overheden ‘’opvoeden’’ door voorlichting, bewegingsprogramma’s, suikerheffing en promoten van gezonde voeding op scholen. Junkfood- en kindermarketing moeten in de ban. Wanneer denkt Edith hierover na? En nog belangrijker; wanneer komt ze in actie? Tja…de lobby waakt voor haar deur.

 

Bruin bier – zalig in de zomer. Vindt Joost. En soms kopen we dat hier in Spanje. Moeten we wel een flink eind voor rijden. Geeft niets, we hebben er wat voor over. En voor de lange terugweg gaan we ons bij het aanpalende cafeetje innerlijk versterken. Voor de uitzondering eens een bruin, hard broodje kroket. Met mosterd. Komt er een tube van Remia op de tafel; mosterdsaus. Een korte blik was voldoende. Dit gaat te ver. Of ze niet gewoon een simpel potje echte mosterd had? Ze keek me aan alsof ik een oneervol voorstel deed. Hoezo? Nou, hier zit teveel troep in, en dat wil ik niet, zei ik. Na een paar minuten kwam ze met een potje mosterd. Veel beter. Want wat zit er nou in dat Remia prut? Het cursieve is dus wat ik niet blief…..En wat is er mis met pure mosterd? Niks toch?

 

Remia mosterdsaus: water, mosterd 28% (water, mosterdzaden, azijn, specerijen), raapolie, glucose-fructosestroop, azijn, dijonmosterd 4% (water, mosterdzaden, azijn, zout), gemodificeerd zetmeel, zout, scharrelei en scharreleigeel, voedingszuur: azijnzuur, verdikkingsmiddel: xanthaangom, conserveermiddel: kaliumsorbaat, antioxidant: calciumdinatrium-EDTA, kleurstof: betacaroteen.