Over voedsel

Cisgenese op je bord of liever eerlijke frietjes?

Ontwikkelingen in de biotechnologie – zoals cisgenese en agroinfiltratie – gaan razendsnel, en af en toe laait de ethische discussie even op. En de EU is er nog steeds niet uit, hoe ze deze nieuwe technieken moet reguleren. Maar de industrie denkt daar zo het hare over en is bezig met een stille lobby.

 

 8 juli stemde het EP over een TTIP (= vrijhandelsverdrag) resolutie; met als doel om helder te krijgen wat TTIP wel en niet mag regelen. Maar als het gaat over biotechnologie, in het bijzonder de New Breeding Techniques (NBT),  is de tekst onduidelijk, vaag en voor meerdere uitleg vatbaar. Er zou geen akkoord gesloten mogen worden over genetisch gemodificeerde organismen (GMO). Maar valt NBT hier wel onder? Ook stelt de tekst, dat de EU en de VS moetens treven naar gelijke regels, expliciet als het gaat om nieuwe technologieën. Ook dit is veel te vaag. En tevens ontbreekt de vraag, of deze technieken/processen/organismen wel veilig zijn. Want we weten nog veel te weinig over mogelijke risico’s. Milieuorganisaties manen tot voorzichtigheid, maar wederom zijn er grote economische belangen – o.a. in de fruit- of aardappelteelt – die zwaar wegen. De lobby voor NBT wordt gevoerd door Schuttelaar & Partners, een NL-adviesbureau dat eerder ook bedrijven als Monsanto bijstond. Onder de leden van deze lobbygroep bevinden zich ook enkele NL zaad/fruitbedrijven en de biotech gigant uit Zwitserland: Syngenta. Men biedt een goed onderbouwde juridische analyse over deze nieuwe technieken, gratis op de deurmat van Europese beleidsmakers neergelegd. Daarin de conclusie, dat geen van de NBT’s aanleiding geeft tot GMO’s, en dus hoeft er niks gereguleerd te worden. Maar ook Huitema (VVD), Belder (SGP) en van Dalen (CU) in het EU parlement maken zich sterk voor uitzondering van cisgenese in de GMO-wetgeving. Want het zou met name voor NL kansen bieden voor nieuwe veredelingstechnieken.

 

Ach, en de EFSA weet ook niet waar de klepel hangt, maar stelt dat cisgenese ongeveer evenveel gevaar oplevert als conventioneel veredelde planten…Onzin van de bovenste plank, want cisgenese haalt 1 gen uit de context, en bij klassieke veredeling komt met een gen een heel stuk chromosomen mee. Met cisgenese weet je dus niet, welke genen je meeneemt. Bij de klassieke veredeling heeft men heden ten dage veel ervaring hoe je planten moeten selecteren. Cisgenese daarentegen is nieuwland. Later dit jaar wordt uitspraak over NBT verwacht. En waarschijnlijk straks allemaal aan de cisgenetische aardappel, appel en nog zo wat natuurlijk spul, waarbij technische knutsels de standaard worden zonder dat we de effecten op lange termijn kennen of kunnen inschatten. Eet smakelijk, maar voor hoelang? En vooral, hoe gezond nog?

 

Nou, onze frietjes en aardappelblokjes zijn puur gezond: bio geteeld, vervolgens geschild, niet chemisch gebleekt, maar kort voorgekookt in kurkuma water (krijg je mooie goudgele en nog gezonde frietjes/blokjes ook), afgekoeld, niet vermengd met allerlei chemische troep of suikers voor het bruine kleurtje, noch gefrituurd in goedkope olie met antischuim; maar zo in de vriezer. Bij behoefte op de plaat leggen, paar theelepels olie – en eventueel paprika, peper, chili, curry of andere kruiderij – en in de oven bakken. Gezond, en vooral echt lekker.