Over voedsel

Paarse aardappels, voedselverspilling en besmet US-gehak...

Welja, een berichtje dat kleurige, gebakken aardappels (b.v. de paarse) darmkanker stamcellen zou kunnen vermoorden en zo dus kanker kan voorkomen; gepubliceerd door het Penn State Hershey Cancer Institute, USA. Deze paarse aardappels zouden de groei van tumoren onderdrukken. Gevonden in petri-schaaltjes en bij muis-experimenten.  Stamcellen aanvallen is een effectieve manier om kanker te bestrijden, aldus Prof. Vanamala, van het instituut. E.e.a. is gepubliceerd in Nutritional Biochemistry. Aardappels, vooral de paarse, bevatten een zetmeel wel als voedsel voor darmbacteriën dient. Deze bacteriën zetten dit voedsel vervolgens om in ‘’killers’’ van kankerstamcellen (m.b.v. anthocyaninen en chlorogeen zuur). 1 aardappel per dag zou al genoeg zijn…Overigens; de ‘’regenboog’’ aan verse (bio) groente en fruit is al aantoonbaar krachtig bij het voorkomen van kanker. Eet dus gevarieerd.

 

De Fransiolen verspillen te veel voedsel in o.a. restaurants (mede door wetgeving). Nu tekenden de supermarkten een convenant, dat ze op vrijwillige basis zoveel mogelijk overschot naar hulpinstanties geven. Dat doen ze echter al. In 2014 waren supermarkten de grootste donateur in natura (35% van 200 miljoen maaltijden voor 900.000 mensen). Oh ja, en in het vervolg mogen ze levensmiddelen niet langer ‘’oneetbaar’’ maken, door ze met chloor te overgieten…En van een aantal producten, zoals azijn en suiker, verdwijnt de THT datum. Zo voorkom je dat prima producten onnodig in de vuilnis belanden. NL moet aan de doggy- oh pardon – foodiebag en Kliekipedia raadplegen. Lidl in België wil zijn klanten opvoeden…Er komt namelijk een bonus systeem; Aan de kassa krijgen ze coupons, die ze bij de volgende aankoop kunnen inwisselen; geldt voor tenminste 1 vers product zoals brood, groente of fruit. Dit zou de klant animeren, minder te kopen. Maar niemand rept over het sluipende probleem van overproductie; ook al gooien we met zijn allen teveel weg, we produceren ook structureel te veel! En die overproductie (van varkens, eieren, tomaten, paprika, om er een paar te noemen), zetten de prijzen onder druk, en daardoor is ons eten zo goedkoop. Met reële kosten en inspanning geproduceerd voedsel (b.v. Bio) is op deze wijze al waardeloos voordat het zelfs geoogst of geslacht is. Geen wonder, als het zo weinig kost, dat we zo makkelijk voedsel weggooien.

 

Nee maar, Amerikaans rundvlees dat zogenaamd wettelijk aan alle eisen voldoet (?) bevat toch veel meer ziekmakers dan antibioticavrij gehakt. Nou, daar word je vrolijk van. Het bevat bovendien 2x zoveel resistente ziekmakers. Yippie, laat het US-gehakt goedkoop de EU markt binnenkomen met TTIP! Meldt Consumer Union USA. Jaarlijks krijgen ruim 48 miljoen Amerikanen voedselvergiftiging door het eten van o.a. gedeeltelijk rauw (niet goed doorgebakken) rundvlees. Enne…dit vlees is dus al in NL verkrijgbaar; alleen in de vorm van vermalen partijen die worden gebruikt voor de productie van hamburgers. Gooi er nog maar eentje op de grill…